Sūnus dizainerį Tomą Fordą privertė į gyvenimą žiūrėti kitaip

Jis atsisakė rengti pirmąją JAV ponią Melania Trump, bet mielai rengia Džeimsą Bondą. Jo rūbus graibsto tiek vyrai, tiek moterys, tačiau savęs jis ieško kurdamas filmus. Dizaineris Tomas Fordas (55 m.) – be galo išrankus. Bet kai išsirenka – visam gyvenimui, rašo žurnalas „Stilius plius“.

Tomas Fordas jau 30 metų gyvena su mados temomis rašančiu žurnalistu Richardu Buckley.<br>ViDA Press nuotr.
Tomas Fordas jau 30 metų gyvena su mados temomis rašančiu žurnalistu Richardu Buckley.<br>ViDA Press nuotr.
Tomas Fordas jau 30 metų gyvena su mados temomis rašančiu žurnalistu Richardu Buckley.<br>ViDA Press nuotr.
Tomas Fordas jau 30 metų gyvena su mados temomis rašančiu žurnalistu Richardu Buckley.<br>ViDA Press nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 11, 2017, 1:09 PM, atnaujinta Apr 14, 2017, 5:11 AM

Pastaruoju metu į pirmuosius žiniasklaidos puslapius iš Ostino (Teksaso valstija, JAV) kilęs T.Fordas pateko dėl atsisakymo rengti pirmąją Amerikos ponią Melania Trump.

„Turime naują pirmąją damą, ji graži, liekna, puikiai atrodytų su jūsų drabužiais“, – suktą klausimą jam pateikė amerikiečių žurnalistai.

Dizaineris mažumėlę sutriko, o paskui atsakė: „Nežinau. Kai prieš kelerius metus to buvau prašytas, atsisakiau.“ Ir dar pridūrė, kad M.Trump – ne jo tipo moteris.

Garsusis Amerikos dizaineris yra sakęs, kad nerengtų ir Hillary Clinton, jei ši būtų tapusi Baltųjų rūmų šeimininke.

Tai išties drąsūs T.Fordo pareiškimai. Juolab kad kiti kolegos stengiasi šia tema nekalbėti.

Tačiau T.Fordas visuomet elgėsi drąsiai. Štai savo reklamos kampanijoms jis pats pozuodavo besiplaikstančiais atsegtais marškiniais ir su nuogu modeliu. Jis atrodė taip begėdiškai gerai, kad homoseksualūs vyrai jį dievino, o moterys troško jo ir jo kuriamų drabužių. Ant klubų vos besilaikančių hipių stiliaus džinsų, išmoningų kailinių, mini sijonėlių – elegantiškų ir tuo pat metu seksualių.

„Heteroseksualiausias gėjus“, – taip dizainerį T.Fordą yra pavadinęs leidinys „New York Magazine“. Niekas geriau ir tiksliau už jį nesugebėjo perteikti dešimtojo dešimtmečio dvasios.

Su dizaineriu T.Fordu vokiečių žurnalistė susitiko Londone, Soho rajone. Tą popietę jis vilkėjo vieną savo juodų kostiumų, kuris jam labiausiai patinka, akinamai baltus marškinius ir buvo pasirišęs juodą kaklaraištį.

Anksčiau dizaineris ne kartą tvirtino, jog su kaklaraiščiu jaučiasi storas. Dabar jis – suaugęs vyras ir neleidžia sau pasirodyti viešai atsegtais marškiniais.

Iš T.Fordo nebesklinda nevaržoma aistra kaip kadaise, veikiau jį gaubia džentelmeno aura. Dizainerio rankų paspaudimas tvirtas, jis šypsosi, atsiprašo už tai, kad atrodo pavargęs.

Iš tikrųjų garsusis mados kūrėjas yra žavus kaip visuomet, 55 jo gyvenimo metai beveik nepaliko pėdsakų. Jis niekuomet neslėpė, kad botokso injekcijas laiko genialiu laimėjimu.

T.Fordas pirmiausia norėjo pakalbėti apie savo jau antrąjį filmą „Naktiniai gyvuliai“. Ši drama buvo nominuota Auksiniam gaubliui geriausio režisieriaus kategorijoje. Tiesa, apdovanojimas buvo įteiktas Damienui Chazelle.

„Naktiniai gyvuliai“ – kūrinys apie smurtą, bejėgiškumą ir praradimą. Veiksmas rutuliojasi JAV valstijoje Teksase, kur gimė Tomas ir kur prabėgo pirmieji vienuolika jo gyvenimo metų. Kodėl grožio kūrėjas filmo tema pasirinko giliai slepiamas žmogaus savybes?

„Veikiausiai todėl, kad ir mano tamsiosios savybės labai išreikštos. Bet „Naktinių gyvulių“ nepavadinčiau niūriu filmu. Gyvenimas yra ne toks, kokį jį dažnai nori padaryti mūsų kultūra. Ne toks jau džiaugsmingas ir laimingas. Didžioji žmogaus būties dalis – išgyventi gilų liūdesį“, – sakė dizaineris.

Savo vaikystės metais T.Fordas buvo jautrus vaikinukas, nepanašus į bendraamžius. Dabar tvirtų įsitikinimų demokratą daug kas erzina respublikonų valdomoje valstybėje.

Dramoje „Naktiniai gyvuliai“ dizaineris paliečia vieną svarbiausių gimtosios Teksaso valstijos temų – vyriškumą. Stipriosios lyties atstovai privalo būti kaip pasiutę šunys, nerodantys savo jausmų.

Bet pagrindiniam savo herojui, užsisklendusiam švelniam Toniui jis leidžia atsiskleisti. Filmo autorius T.Fordas sako, jog „Naktiniai gyvuliai“ turi daug bendra ir su juo.

Kitos filmo herojės – Los Andželo meno galerijos savininkės Siuzanos pasaulis, kupinas dizainerių drabužių ir prabangių, elegantiškų baldų, taip pat atskleidžia T.Fordo gyvenimą.

Siuzaną supa gražūs daiktai, ji turi viską, ko gali geisti širdis, bet ją graužia nelaiminga būtis.

„Man pažįstama ši tuštuma, nesvetimos ir Siuzanos problemos dėl materialių dalykų. Žinoma, tai iš mano lūpų skamba komiškai“, – sakė T.Fordas. Jis žino, kad jau daugelį metų įsilieja į šią vartotojišką kultūrą, prisideda prie jos kūrimo.

Dar studijų metais T.Fordas malonumų nestokojančias epochas laikė įkvėpimo šaltiniu. Anuomet jis su garsiuoju Andy Warholu skambant Donnos Summer muzikai šėlo Niujorko „Studio 54“.

Tuomet T.Fordo tikslas buvo pačiam tapti šio spindinčio gyvenimo dalimi. Būtent tada jis atrado šiuolaikišką prabangos stilių – tą, kurį jo kolekcijose matome ir dabar.

Kolegos dizaineriai vis dar cituoja T.Fordo idėjas apie nuogą kūną, blizgesį ir hipių laikotarpį. O jis tik dar labiau tolo nuo gražaus pasaulio iliuzijos.

„Darau tai, kas yra mano egzistencijos dalis. Bet svarbiausia – mano šeima“, – sakė T.Fordas.

Paskesnius metus dizaineris vadina vidutinio amžiaus krize. Anuomet jau įžengusį į 40-metį ir pasiekusį šlovę ir turtą T.Fordą kankino niūrios mintys, – net ir apie mirtį. Bet jis nepasidavė gailesčiui.

2006-aisiais įkūrė savo prekės ženklą. Po poros metų aprengė žinomiausią kino istorijos slaptąjį agentą – Džeimsą Bondą. Iki šiol jį įkūnijantis britų aktorius Danielis Craigas nešioja T.Fordo sukurtus drabužius.

Po dvejų metų dizaineris pagaliau grįžo į moterų madų pasaulį, ir labai sėkmingai.

Kur glūdi neįtikėtinos T.Fordo sėkmės paslaptis? Ji labai paprasta: dizainerio darbų kalendoriuje nėra žodžio „atsitiktinumas“.

Jis kontroliuoja kiekvieną žingsnį, iki mažiausios detalės tobulina kiekvieną savo kolekcijos drabužį, kol jis ima atrodyti taip, kaip buvo sumanyta.

T.Fordas pasižymi ištikimybe: jau 30 metų gyvena su madų temomis rašančiu žurnalistu Richardu Buckley. 2014-aisiais pora susituokė.

Artimiausia dizainerio darbuotoja Lisa – šalia jo jau 25 metai.

„Kai surandu žmones, kuriuos myliu, jų nebepaleidžiu“, – tvirtino T.Fordas.

Tiesa, vieną talentingiausių Amerikos mados kūrėjų nuolat lydėjo melancholija, kurią jis slopino alkoholiu. Bet dabar T.Fordas negeria nė lašo.

Nuo to laiko, kai pradėjo kurti filmus, atrado būdą savo niūrioms mintims užgniaužti. T.Fordas ir neberūko. Prieš penkerius metus tapęs tėvu, nori sulaukti gilios senatvės.

T.Fordo sūnus Alexanderis Johnas Buckley Fordas, kurį jis vadina Jacku, gimė 2012 metais. Berniuką dizaineriui ir jo gyvenimo partneriui Richardui išnešiojo surogatinė motina.

Anksčiau po darbo jis pirmiausia išlenkdavo kokteilį, o jo nepasitenkinimą sukeldavo kiekvienas blogai išpešiotas antakio plaukelis, namuose viskas būdavo išdėliota idealia tvarka. Atsiradus Jackui šis estetas privalo taikstytis su sūnaus po visus kampus mėtomais žaislais.

„Mano požiūris į gyvenimą visiškai pasikeitė nuo tada, kai atsirado Jackas. Dabar jį mokau to, ko mane mokė tėvas. Ir man aišku, kad mano senelis to mokė ir jį. Tą patį mano prosenelis sakė mano seneliui. Staiga save suvokiau kaip šios ilgos grandinės dalį“, – sako T.Fordas.

Bet į dizainerio gyvenimą įžengė kitokie jausmai: baimė prarasti savo vaiką ir gyvenimą.

„Privalau gyventi. Privalau būti šalia Jacko, jį deramai išauklėti. Negaliu numirti! Ne todėl, kad gaila savęs, – aš turėjau puikų gyvenimą. Privalau gyventi dėl jo!“ – sakė T.Fordas.

Dizaineris dažnai prisimena savo vaikystę, septintą dešimtmetį, kai visada ir visur buvo rūkoma.

„Yra nuotrauka, kur mama laiko mane ant rankų su „Martini“ taure ir dar traukia cigaretę“, – juokdamasis prisimena T.Fordas. Rūkydama ji su šešerių ar septynerių metų sūnumi įžengė ir į gydytojo kabinetą.

„Įtraukusi dūmą, daktarui pasakė: „Nežinau, kodėl mano sūnui astma.“ Gydytojas, taip pat rūkydamas, atsakė: „Galiu išrašyti vaistų“, – prisiminimais dalijosi T.Fordas ir pridūrė, kad jo namuose visuomet buvo pilna dūmų.

Vėliau T.Fordas su savo tėvais persikėlė gyventi į Santa Fė (Naujosios Meksikos valstija). Čia jis retsykiais gyvena su Richardu ir Jacku, jei nebūna Los Andžele ar Londone viename iš savo namų.

Santa Fė dizaineriui patinka gerėtis kraštovaizdžiu, gamta, kurią mėgo jaunystėje. Čia, atrodo, daug dažniau šviečia saulė, o Londone ji, deja, būna reta viešnia.

Jei T.Fordas nuspręstų atsisveikinti su savo profesija, persikeltų į Naująją Meksiką, nedidelį plytų namelį su savo partneriu, sūnumi ir šunimis. Tuomet jodinėtų, keliautų, mėgautųsi kaimo gyvenimu.

Sėkmės pradžia – su „Gucci

Tomo Fordo vardas apskriejo mados pasaulį po to, kai 1994-aisiais jis buvo paskirtas „Gucci“ kūrybos direktoriumi. Tuomet mados namai buvo ties bankroto riba. T.Fordas sugebėjo padaryti taip, kad jam vadovaujant po penkerių metų „Gucci“ mados namų vertė buvo 4 milijardai dolerių.

2004-aisiais T.Fordas pasitraukė iš kūrybos direktoriaus pareigų. Šis sprendimas jį labai paveikė. Juk per 10 savo darbo metų jis padarė „Gucci“ prekės ženklą vieną populiariausių pasaulyje.

Dizaineris neslėpė, kad anuomet jautėsi lyg pas žmoną ir vaikus bandantis sugrįžti vyras, išvydęs, jog durų užraktas pakeistas, o sutuoktinė mylisi su kitu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.