Kiek ir kokio vandens išgerti per dieną, kad jaustumėtės gerai

Kiek gryno vandens iš čiaupo išgeriate per dieną? Troškulį malšinate gaiviaisiais gėrimais? Geriate gardžias sultis? Suvalgote dubenį sriubos, o per dieną nelieka laiko net stiklinei gryno vandens?

Daugiau nuotraukų (1)

Saulius Jarmalis

Apr 23, 2014, 10:15 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:29 PM

Jums turėtų skaudėti galvą ir kamuoti nuovargis. Pasausėjusi oda taip pat išduotų, kad geriate per mažai. Ne, ne skysčių, o būtent vandens. Tai tvirtina mitybos specialistai, įvardijantys, kad 1,5 – 2 litrai natūralaus vandens per dieną turėtų būti kiekvieno sveiko žmogaus norma.

Norma – du litrai žmogui

Tai nėra lengva. Pastaruoju metu kasdien darbo metu prisiverčiu išgerti po litrą vandens, kurį į plastikinį buteliuką prisileidžiu iš čiaupo. Jaučiuosi geriau, bet kaip pašėlęs lakstau į tualetą.

Tačiau mitybos specialistai sako, kad išgerti per daug vandens mums negresia. O daugeliui reikėtų išsiugdyti įprotį nuolat gurkšnoti vandenį net tada, kai nejaučia troškulio.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto Mitybos skyriaus vedėjos Ilonos Drulytės teigimu, 6 – 8 stiklinės vandens per dieną yra ta norma, kurios turėtų laikytis daugelis suaugusiųjų, jeigu jie neserga, aktyviai nesportuoja arba, pavyzdžiui, oro sąlygos nėra ekstremalios.

„Kalbame apie natūralų vandenį neskaičiuojant to, ką žmogus gauna su maistu. Iš tiesų yra daržovių, vaisių, kurių didžiąją dalį sudaro vanduo, žmogus geria vaisvandenius, sultis, valgo sriubą.

Tačiau tai jau yra maisto produktai, turintys cukraus, kalorijų. Žmogus turi išgerti apie du litrus gryno vandens“, – paaiškina I.Drulytė.

Kiek valgai, tiek ir gerk

Klinikos „Dietos sistema“ gydytojos dietologės Žanos Antonovos teigimu, vandens kiekį reikėtų skaičiuoti taip: kiek kilokalorijų (kcal) maisto suvartojama, tiek reikia išgerti vandens: „Normalaus 80 kilogramų sveriančio vyro dienos norma yra apie 2200 kcal, tad jis turėtų išgerti 2,2 litro vandens. Moters, kuri sveria 60 kilogramų – 1500 kcal. Jai reikia bent 1,5 litro vandens“.

Tad mitybos specialistų teigimu vandens nederėtų pakeisti sultimis ar gaiviaisiais vaisvandeniais.

Paprastai, kai organizmui trūksta skysčiu, žmogus jaučia troškulį. Visgi šis jausmas ne toks stiprus, kaip alkis ir jį galima numalšinti, pavyzdžiui, „Coca – Cola“.

Anot I. Drulytės, žmogus neturėtų persivalgyti, o suvalgyti atitinkamai tiek maisto, kiek per dieną sudegina energijos. Tas pat su vandeniu. Reikia ugdyti įprotį išgerti atitinkamą kiekį vandens.

Kodėl skauda galvą?

„Galvos skausmas, nuovargis, odos sausumas – šie nemalonūs pojūčiai gali kilti dėl to, kad žmogus per mažai geria skysčių. Ypač tai aktualu žiemą, kai oras išsausėja šildomose patalpose.

Išgėrus per daug vandens gali atsirasti pabrinkimai, pavyzdžiui, paakiuose, bet šiaip sveikam žmogui hyperhidratacija atsiranda labai retai“, – sako Ž.Antonova.

Ji sako, kad nešiotis su savimi buteliuką geriamojo vandens turėtų tapti tokiu įpročiu, kaip rūkaliui turėti kišenėje pakelį cigarečių.

„Natūraliu geriamuoju vandeniu laikome tą vandenį, kuris visuose namuose teka iš čiaupo ir yra naudojamas maistui gaminti, praustis. Tokios nuostatos laikosi Europos Sąjunga. Jis turi atitikti griežtus kokybės reikalavimus.

Geriant fasuotą natūralų mineralinį vandenį arba stalo vandenį yra kiek kitaip. Mineralinis vanduo turi daugiau ištirpusių mineralinių medžiagų ir apie jo savybes reikia išmanyti ir mokėti skaityti etiketes. Tai nėra kasdienės mitybos produktas“, – sako I.Drulytė.

Todėl natūralų mineralinį vandenį dažniau naudoja sportininkai, ar žmonės, sergantys tam tikromis ligomis. O Ž.Antonova pataria, kad vandenį žmogus turėtų vartoti nuolat nedideliais kiekiais. Taip jis lengvai įsisavinamas, neapkraunama širdis ir inkstai.

Organizmui tenka sunkiai padirbėti, jeigu žmogus dienos vandens normą išgeria vienu ypu. Tai gali netgi būti kenksminga sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.