Iš kur atsiranda įkyrus noras valgyti saldumynų

Cukrus neturi nei vitaminų, nei mikroelementų. Bet yra žmonių, kurie negavę saldainio ar šokolado, patiria tikrą kančią. Ką valgyti ir ko nevalgyti? Ką daryti, kad neišsivystytų priklausomybė nuo saldumynų?

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jan 4, 2015, 11:09 AM, atnaujinta Jan 17, 2018, 2:33 AM

Cukrus ne veltui yra vadinamas baltąja mirtimi. Jis priklauso smulkiamolekuliniams angliavandeniams. Pasaulio sveikatos organizacija primena, kad cukraus teikiama energija turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. visos per parą su maistu gaunamos energijos.

Kaip rodo tyrimai, Lietuvos gyventojai iš smulkiamolekulinių angliavandenių gauna apie 17 proc. visos energijos – beveik dvigubai daugiau nei rekomenduojama.

„Cukrus – angliavandenis, kurio vienas gramas sudaro daugiau kaip 4 kilokalorijas energijos. Cukraus maistinė vertė nėra tokia didelė, jei ją lygintume su riebalų maistine verte, nes gramas riebalų duoda daugiau nei 9 kilokalorijas“, – aiškino Vilniaus universiteto medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Saldumo pojūtis gimsta smegenyse

Smulkiamolekuliniai angliavandeniai neturi didelės biologinės vertės. Šiuo požiūriu kur kas naudingesni yra stambiamolekuliniai angliavandeniai, vadinami polisacharidai, žmogaus organizmui jų reikia daug. Tokių angliavandenių yra grūdinėse kultūrose, daržovėse.

Tuo tarpu cukruje esantys angliavandeniai suteikia organizmui tik kalorijų, bet daugiau nieko.

Šie angliavandeniai yra gerai skaldomi, viršinimi, lengvai pasisavinami. Jau seilėse esantys fermentai pradeda juos skaldyti.

Cukrus dirgina liežuvyje esančius receptorius, tada nerviniai impulsai keliauja į centrinę nervų sistemą, žmogus patiria malonų pojūtį. Tai – priežastis, kodėl norima vis daugiau saldumynų.

„Per kelias švenčių dienas tikrai nesusiformuos toks įprotis. Saldumynai tampa skaniausiu maistu tik tada, jei žmogus prie to pratinamas nuo vaikystės“, – aiškino profesorius R.Stukas.

Kūdikis turi pirmiau ragauti daržovių, o ne vaisių

Įkyrus noras valgyti saldumynus – tai įprotis, kuris susiformuoja dar vaikystėje.

Ką tik gimęs kūdikis nežino, kas yra cukrus. Iki šešių mėnesių patariama jam duoti tik motinos pieno.

Kai jis sulaukia pusės metų, mityba praturtinama tyrėmis ir košėmis. Specialistai ragina iš pradžių kūdikiui duoti tik daržovių košės, o vėliau – vaisių. Vaisiuose yra smulkiamolekulinių angliavandenių, todėl vaisiai saldesni nei daržovės.

Yra pastebėta, jei kūdikis pradedamas maitinti vaisių tyre, jis neims į burną daržovių košės, nes ji bus nesaldi ir neskani.

„Jei tėvai pradės maitinti kūdikį saldintu maistu, sugadins jam skonio pojūčius, vaikui vis labiau norėsis saldaus maisto, ir tik toks maistas bus skanus“, – įspėjo profesorius R.Stukas.

Arbata be cukraus – net skanesnė

Kai kurie žmonės nesunkiai atpranta nuo cukraus, pavyzdžiui, įpratus gerti arbatą be cukraus net nedidelis jo kiekis gali sukelti nemalonų pojūtį, nes arbata pasidarys labai saldi.

Yra žmonių, kurie giriasi, kad tikrąjį arbatos skonį jaučia dėl to, kad nevartoja cukraus.

Pasaulio sveikatos organizacijos ragina kuo mažiau vartoti cukraus.

„Jokiu būdu negalima teigti, kad vartoti cukrų yra nesveika. Reikia tik mažinti jo kiekį“, – sakė R.Stukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.