11 blogų įpročių, ploninančių plaukus

Plonas – paskutinis būdvardis, kurį norėtum išgirsti iš žmogaus, kalbančio apie tavo plaukus. Visgi net jei plaukai ėmė slinkti labiau, nei anksčiau, dar ne per vėlu juos išgelbėti. Daugelis gyvenimo būdo ypatumų turi įtakos plaukams, rašo prevention.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 19, 2015, 9:38 AM, atnaujinta Jan 15, 2018, 4:13 PM

Jei tavo plaukai ploni – gera žinia: gali juos atgaivinti, jei šiek tiek pakeisi savo įpročius. Šiame straipsnyje – 11 blogų įpročių, kenkiančių plaukams.

1. Prausimasis karštu vandeniu

Karštas vanduo plaukus dehidratuoja taip pat, kaip ir odą. Jie tampa sausi, trapūs, didesnė tikimybė, jog nulūš ir iškris. Tu ne tik nuplauni plauką saugančius riebalus, bet ir suaktyvini riebalinių liaukų darbą. Tai gali pakenkti šaknims ir sukelti dar daugiau plaukų slinkimo.

Galvą plautis reikėtų su kiek galima vėsesniu vandeniu.

2. Karštų plaukų priežiūros priemonių naudojimas

Aukšta temperatūra pažeidžia plauko baltymus ir jo apsauginį epidermį. Kai epidermis pažeidžiamas, drėgmės balansas sutrikdomas ir padidėja tikimybė, jog plaukas nulūš.

Karštus įrankius – net ir džiovintuvą – reikėtų naudoti ne daugiau, nei du ar tris kartus per savaitę. Rekomenduojama iš pradžių pasirinkti vėsiausią temperatūrą, o prieš procedūrą plaukus išpurkšti nuo karščio saugančiu skysčiu, sukuriančiu terminį barjerą.

3. Badavimas

Badavimas priverčia kūną sutelkti energiją į funkcijas, būtiniausias gyvybės palaikymui, pavyzdžiui, širdies ir smegenų darbą, o ne plaukų augimą. Vienas iš anoreksijos simptomų – smarkus plaukų slinkimas.

Reikia maitintis sveikai, valgyti daug baltymų turinčio maisto, pavyzdžiui žuvies, vištienos, lęšių ar pupų. Plaukuose yra daug baltymų. Tai – medžiaga, kuri būtina sveikiems plaukams. Baltymai turėtų sudaryti nuo 25 iki 30 proc. per dieną suvartojamų kalorijų.

4. Neteisingas elgesys su drėgnais plaukais

Plaukas yra labiausiai pažeidžiamas tada, kai jis drėgnas. Plaukų šukavimas ar pynimas duše gali tik paskatinti jų lūžinėjimą.

Plaukus reikėtų susišukuoti prieš einant į dušą, kad to nereikėtų daryti išsimaudžius. Jau drėgnus plaukus rekomenduojama tapšnoti – o ne trinti – minkštu rankšluosčiu.

5. Plaukų įtempimas šukuosenomis

Jei mėgsti vaikščioti plaukus susirišus į uodegą ar susipynus kasas, prisimink, kad tokio stiliaus pasirinkimas pernelyg įtempia plaukus, pažeidžia jų folikulus. Juos galutinai sunaikina dėl įtampos atsiradę randai. Plaukų įtempimas gali netgi sukelti ligą, kuri visam laikui susilpnina folikulus tiek, kad plaukai nebegali augti.

Stenkis kuo dažniau vaikščioti palaidais plaukais, ypač kai eini miegoti – vartymasis ant pagalvės gali tik sustiprinti folikulų patiriamą įtampą. Kai plaukus susiriši, stenkis tai daryti švelniai. Jei jauti įtampą, žinok, jog kasa surišta per tvirtai.

6. Ilgai išliekančių šukuosenų kūrimo priemonių naudojimas

Jei tavo purškiamos priemonės ar gelio etiketė teigia, jog šukuosena išliks tokia pati visą dieną, žinok, kad tai kenkia plaukams. Tokiose priemonėse paprastai daug alkoholio, jis išsausina plauką. Plaukai dėl juose užsilikusių medžiagų lūžinėja, kai juos susišukuoji.

Venk produktų, plaukus padarančių tvirtus ar lipnius. Yra švelnesnių pasirinkimų, pavyzdžiui, kremų šukuosenoms formuoti, kurie palaiko plauko drėgmę ir nesukelia trinties šukuojantis.

7. Geriamų kontraceptikų vartojimas

Netinkami geriami kontraceptikai gali sukelti plaukų slinkimą, jei esi viena iš daugelio moterų, kurių organizmas reaguoja į pasikeitimus hormonuose. Plaukai gali imti slinkti, jei vartoji tabletes, kuriose yra androgenų, o tu esi jiems jautri, bet to nežinai.

Geriausia būtų rinktis kontraceptikus, kuriuose nedaug androgenų. Jei nori sužinoti, ar esi jiems jautri, už plaukus atsakingas gydytojas gali atlikti greitą genetinį testą.

8. Galvos kasymasis

Dėl niežtinčios odos gali netekti plaukų – kasymasis pažeidžia juos. Kai folikulas pažeidžiamas, plaukas tampa greičiau lūžtantis.

Numalšink niežėjimą su šampūnu, kuriame yra selenio, cinko piritiono ar arbatmedžio aliejaus. Jei tokie produktai nepadeda, gydytojas gali nurodyti receptinį antigrybelinį šampūną.

9. Mėgavimasis saule

Net jei nusprendei nebesideginti, didelė tikimybė, jog plaukus tebepasiekia žalingi ultravioletiniai spinduliai. Jie susilpnina plauką ir iš jo atima elastingumą. Per ilgas kontaktas su ultravioletiniais spinduliais gali pažeisti plauko epidermį – tai sukelia ir plaukų slinkimą.

Dėvėk skrybėlę, kai tik gali, ir nepamiršk po ja paslėpti savo plaukų. Jei bijai susigadinti šukuoseną, naudok kondicionierių, kuriame yra ir apsaugos nuo saulės.

10. Per retas galvos plovimas

Dauguma moterų namie turi sauso šampūno. Dėl jo dar lengviau išbūti ilgesnį laiką nesiplovus galvos. Tiesa, tai patogu. Visgi sausas šampūnas – ne geriausias pasirinkimas plaukams. Produkto ar pleiskanų sankaupos ant galvos odos gali užkimšti plauko folikulus. Blogiausiu atveju plaukui gali pasidaryti sunku augti.

Nieko blogo nesiprausti šampūnu dieną. Negerai, kai tai tampa įpročiu – sauso šampūno liekanos, nešvarumai ir riebalai gali užkimšti poras. Svarbu, kad praustumeisi kas dvi dienas, ypač jei daug prakaituoji.

11. Tam tikrų medikamentų vartojimas

Tam tikri medikamentai, pavyzdžiui, statinai ar antidepresantai, bei hormonai gali sukelti plaukų slinkimą. Jie gali sutrukdyti įprastiniam plauko augimo ciklui – jis gali iškristi per anksti.

Pasikonsultuok su gydytoju, ar yra kitų medikamentų, neturinčių šalutinio poveikio plaukams.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.