Atsikračiau antsvorio. Kaip gyventi toliau ir vėl nepriaugti?

Kol savamoksliai „ekspertai“ internete dalina patarimus, kaip atsikratyti pusės savo svorio vos per 10 dienų, egzistuoja ir kita medalio pusė – deja, ne tokia saldi. Net ir po nuoseklaus darbo ištirpę kilogramai netrunka sugrįžti su kaupu, o juos numesti kaskart tik sunkiau. Tuo tarpu sveikatingumo specialistai pastebi, kad stodamas į kovą su nepageidaujamais kilogramais, retas kuris susimąsto apie tai, kaip reikės gyventi tada, kai tikslas bus pasiektas.

Net 80 proc. svorio numetusių žmonių jį susigrąžina (ir priauga dar daugiau) per pirmuosius dvejus metus.<br>123rf nuotr.
Net 80 proc. svorio numetusių žmonių jį susigrąžina (ir priauga dar daugiau) per pirmuosius dvejus metus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 25, 2015, 12:40 PM, atnaujinta Jan 12, 2018, 8:38 AM

Tai, jog subalansuotas režimas suvokiamas kaip vienkartinė kaina, kurią tenka sumokėti vardan dailesnės figūros, pagrindžia ir statistika. Kalifornijos universiteto duomenimis, net 80 proc. svorio numetusių žmonių jį susigrąžina (ir priauga dar daugiau) per pirmuosius dvejus metus. Įdomu ir tai, kad greičiau ir daugiau svorio priauga tie, kurie nepageidaujamus kilogramus metė laikydamiesi dietos.

Pasak Beko instituto Jungtinėse Valstijose mokslininkų, tam įtakos dažnai turi pernelyg griežtas mitybos režimas, kai organizmas negauna ne tik perteklinių, bet ir jo funkcijoms palaikyti būtinų kalorijų. Visa tai jis supranta kaip grėsmę išlikimui, todėl ima kaupti kiekvieną su maistu gaunamą kaloriją.

Su mokslininkų įžvalgomis sutinka ir sveikatingumo klubų tinklo „Impuls“ asmeninė trenerė Ieva Juknytė. Ji pastebi, kad Lietuvoje taip pat populiarus požiūris, jog atsikračius nepageidaujamų kilogramų antsvorio problema išsispręs savaime. Negana to, manoma kad kuo daugiau sportuosime (ir mažiau valgysime) tuo greičiau sulieknėsime, todėl kartais į treniruotes einama net po kelis kartus per dieną. Tačiau šią taktiką neretai palydi ne tik pervargimas, bet ir visiškas organizmo išsekimas.

Pasak jos, ryžtas aktyviai judėti ir subalansuotai maitintis yra tik pirmasis žingsnis keistis. Tačiau pokyčiai prasideda ne užlipus ant svarstyklių, o mūsų galvoje. „Ryžtis kovai su antsvoriu neabejotinai svarbu, tačiau suvokti, kad pasiekus tikslą gyvenimas nebebus koks buvęs – dar svarbiau. Kol nesuprasime, jog aktyvumas ir subalansuota mityba – tai ne alinanti kova, o sąmoningai pasirinktas gyvenimo būdas, jokie stebuklingi metodai nepadės“, – sakė I.Juknytė

Trenerė atkreipė dėmesį, kad visų pirma turėtume išmokti formuluoti ne tik trumpalaikius tikslus, bet ir kryptingai siekti ilgalaikio tikslo – geros savijautos ir sveikatos. Tai ypač svarbu tiems, kurie sunkiau prisitaiko prie pakitusio mitybos ir sporto režimo. „Prisitaikymas prie pakitusio gyvenimo ritmo gali trukti ir pusmetį ar net kelerius metus, tačiau pakanka vos mėnesio, kad vėl pasiduotume tinguliui ir pasyvumui“, – pastebėjo specialistė.

Numetus nepageidaujamus kilogramus ji pataria neprarasti ritmo ir liautis ieškojus pasiteisinimų, kodėl galima praleisti vieną kitą treniruotę. Jei galimybės leidžia, toliau lankytis sporto salėje arba užsiimti kita mėgstama fizine veikla bent 2 kartus per savaitę.

„Svorio kontrolei geriausiai tinka įvairi kardio veikla – tai ir važiavimas dviračiu, ir daugelio mėgstami tenisas ar krepšinis“, – sakė I.Juknytė ir patarė išbandyti pačių įvairiausių užsiėmimų. Tiems, kurie kenčia nuo laikysenos sutrikimų ar sąnarių skausmų, ji pataria išbandyti vandens užsiėmimus ar tiesiog reguliariai lankytis plaukimo baseine, kadangi vanduo sumažina sąnarių ir stuburo apkrovimą, stiprina kvėpavimo sistemą.

„Palaikyti svorį ir fizinę formą galima net ir atliekant įprastas kasdienes veiklas. Pavyzdžiui, į darbą važiuoti dviračiu ar eiti pėsčiomis, lipti laiptais užuot kilus liftu“, – sakė trenerė ir pridūrė, kad ėjimas spartesniu žingsniu yra viena universaliausių fizinių veiklų. „Einant spartesniu žingsniu jau po pirmųjų 30 minučių apšyla raumenys, aktyvuojama medžiagų apykaitos sistema ir pradeda tirpti kalorijos. Dėl to kasdien rekomenduojama ėjimui skirti apie 60 minučių“, – paaiškino I.Juknytė.

Pasak jos, daugelio pamiršta rytinė mankšta, taip pat geras būdas palaikyti tinkamą svorį. Tam pakanka kasdien skirti po 15 minučių ir atlikti paprastus pratimus, pavyzdžiui: rankų mostus, kojų pakėlimus, lengvus pritūpimus, įtūpstus ar viso kūno tempimą, kad po nakties miego atsibustų visas organizmas.

Beje, psichologai teigia, kad jei subalansuotas režimas suprantamas kaip kančia, kurią tenka iškęsti dėl norimo rezultato, tokia kova su antsvoriu pasmerkta žlugti net neprasidėjusi. JAV atlikta studija tyrė 200 antsvorio atsikračiusių žmonių. Dalis jų, drauge su įprasta svorio palaikymo taktika, kartą per savaitę lankėsi psichologinės terapijos užsiėmimuose, kuriuose mokėsi keisti savo elgesį ir požiūrį, kita dalis papildomai atlikdavo nedidelio intensyvumo pratimus. Dauguma lankiusių terapiją tinkamą svorį išlaikė ir po metų, o tiesiog laikęsi nustatyto režimo – jo priaugo ir vėl.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.