Tai pamatę suprasite: iki šiol nemokėjote naudoti dantų siūlo

Esame nuolat mokomi, kad nepakanka dantis išsivalyti vien šepetėliu – tarpdančius reikia papildomai valyti specialiu siūlu. Odontologas iš Naujojo Džersio Carlosas Meuleneris įspėja: daugelis žmonių metų metus tarpdančių siūlą naudoja neteisingai.

Reikia įsprausti siūlą į tarpdantį ir važinėti juo aukštyn-žemyn – negalima siūlo traukyti į šalis, kaip pjūklo.<br>Youtube nuotr.
Reikia įsprausti siūlą į tarpdantį ir važinėti juo aukštyn-žemyn – negalima siūlo traukyti į šalis, kaip pjūklo.<br>Youtube nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-01 12:37, atnaujinta 2018-01-07 19:55

Savo paskelbtame vaizdo įraše odontologas pademonstravo, kaip reikėtų siūlu valyti tarpdančius. Pasak jo, vos minutę užtrunkantis pasidarbavimas siūlu yra geriausia priemonė džiaugtis gražia šypsena.

„Valytis dantis šepetėliu – puiku, tačiau to nepakanka – kad pašalintumėte bakterijas iš tarpdančių, reikalingas siūlas“, – aiškino gydytojas.

Jis rekomenduoja paimti vaškuoto tarpdančių siūlo gabaliuką ir užsivynioti jį ant rodomųjų pirštų – bet ne taip stipriai, kad skaudėtų.

Valydami viršutinius dantis, prilaikykite siūlą nykščiais poros centimetrų atstumu vienas nuo kito. O valydami apatinius dantis, naudokite viduriniuosius pirštus.

„Kontroliuokite siūlą naudodami nykščius viršutiniams dantims ir viduriniuosius pirštus apatiniams.

Tarp pirštų turi būti tokia siūlo atkarpa, kad būtų lengva juo važinėti nuo vieno atkarpos galo iki kito“, – aiškino C.Meuleneris.

Tada reikia įsprausti siūlą į tarpdantį ir važinėti juo aukštyn-žemyn – negalima siūlo traukyti į šalis, kaip pjūklo.

„Mes siūlu nuvalome vieno, po to kito danties sieneles, nuvalome bakterijas nuo jų paviršiaus“, – aiškino odontologas.

Valant viršutinius dantis, vienas nykštys turi likti stabilus, o antrasis važinėti aukštyn-žemyn. Lygiai taip pat, valant apatinius, vienas vidurinysis pirštas turi būti stabilus, o antrasis judėti aukštyn-žemyn.

Pasak gydytojo, šis valymo būdas, užtrunkantis vos minutę, yra pats efektyviausias. Teisingas valymas padeda išvengti ne tik pačių dantų, bet ir dantenų ligų. Pasaulio mastu 15-20 proc. 35-44 m. suaugusiųjų serga sunkiomis dantenų ligomis. Tuomet kyla pavojus prarasti dantis.

Sekite sveikatos naujienas per „Facebook“!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.