Chloras baseinuose: kaip tai veikia mūsų dantis?

Plaukimo aukštumų sportininkai įprastai pradeda siekti nuo pat mažens.

Viešuosiuose baseinuose, kur vanduo atitinka keliamus dezinfekcijos reikalavimus, sportuojančių plaukikų dantys neišvengiamai susiduria su chloruotu vandeniu.<br>123rf nuotr.
Viešuosiuose baseinuose, kur vanduo atitinka keliamus dezinfekcijos reikalavimus, sportuojančių plaukikų dantys neišvengiamai susiduria su chloruotu vandeniu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

2015-04-17 15:47, atnaujinta 2018-01-06 13:19

„Viešuosiuose baseinuose, kur vanduo atitinka keliamus dezinfekcijos reikalavimus, sportuojančių plaukikų dantys neišvengiamai susiduria su chloruotu vandeniu.

Jeigu jie nebus tinkamai prižiūrimi, gresia rimtos problemos – padidėjęs dantų jautrumas, emalio erozijos, dėmėtumas“, – mažiesiems Kauno plaukimo centro lankytojams ir jų tėvams kalbėjo Kauno kolegijos Medicinos fakulteto Burnos sveikatos katedros dėstytoja Kristina Paužienė.

Indijoje atlikto tyrimo metu buvo tiriami 100 plaukikų. Net 90 iš jų turėjo susidariusių ar besivystančių emalio problemų, nes chloruotas vanduo graužia emalį, o būtent jis yra apsauginis sluoksnis nuo kitų kenksmingų medžiagų, tokių kaip maisto likučiai.

Plaukimo aukštumų sportininkai įprastai pradeda siekti nuo pat mažens.

Kauno plaukimo centro vaikų plaukimo trenerių teigimu, 7–12 metų plaukikai vandenyje kone kasdien praleidžia 1–1,5 val., 12–22 metų plaukikai net po 2–3 val. du kartus per dieną.

„Daugelio Lietuvos pradinių klasių moksleivių dantys ir taip nėra geri – juos yra pažeidęs ėduonis. Burnos ligų atsiradimas didžiąja dalimi nulemtas gyvenimo burnos higienos įgūdžių, mitybos pobūdžio, žalingų įpročių, neigiamo aplinkos poveikio. Chloras – vienas iš dantų priešų. Labai svarbu, kad baseiną lankantys vaikai dantimis rūpintis pradėtų nuo pirmųjų treniruočių“, – kalbėjo K.Paužienė.

Burnos higienos specialistės patarimai, kurie padės ilgiau išlaikyti sveikus dantis:

Žmonės, kurie mėgsta plaukioti baseine ar profesionalūs plaukikai, pas burnos priežiūros specialistą turėtų lankytis ne rečiau kaip du kartus per metus.

Po kiekvienos plaukimo treniruotės dantis būtina iš karto valyti su apsaugą nuo ėduonies užtikrinančia dantų pasta su fluoru. Burną būtina išskalauti nedideliu kiekiu vandens.

Jei visi vaiko dantys sveiki, 2–6 metų vaikams rekomenduojama dantis valyti su pasta, kurioje fluoro kiekis 500 ppm. Tačiau vaikučiams, turintiems ėduonies pažeistų dantų, fluoro kiekis pastoje turėtų būti 1000 ppm (ppm nurodo fluoro dalelių kiekį milijone pastos dalelių).

6–12 metų vaikams – iki 1000 ppm, o esant dantų ėduonies pažeidimams, pastą naudoti kaip ir suaugusiesiems – iki 1500 ppm.

Paauglystėje vaikų dantys yra menkai mineralizuoti, o nuolat besikaupiančios apnašos pažeidžia dantis, atsiranda ėduonis. Dantis valyti būtina ne rečiau kaip du kartus per dieną. Vaikai ne visada sugeba taisyklingai ir efektyviai išsivalyti dantis, todėl būtina tėvų kontrolė ir dalyvavimas.

Svarbu parinkti tinkamą dantų šepetėlį ir taisyklingai valyti dantis.

Rekomenduojama reguliariai valyti tarpdančius tam skirtu dantų siūlu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.