Aptempti džinsai kenkia sveikatai – ar reikėtų jų atsisakyti?

Neseniai medikai pradėjo skambinti pavojaus varpais, kad aptempti džinsai gali rimtai pakenkti raumenims ir nervų galūnėms. Bet ar tame yra tiesos? Tai aiškinosi interneto portalas BBC.

Kol kas nėra pagrindo atsisakyti aptemptų džinsų.<br>123rf nuotr.
Kol kas nėra pagrindo atsisakyti aptemptų džinsų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2015, 11:52 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 9:14 AM

Žurnalas „Neurology, Neurosurgery and Psychiatry“ pranešė šokiruojančią žinią apie 35 metų australę, kurią medikams teko vaduoti iš džinsų po to, kai išsipūtė jos blauzdos išsipūtė kaip balionai.

Prieš tai moteris kelias valandas praleido atsitūpusi ir tuštindama namų spinteles, nes ruošė persikraustyti. Vakare jos kojos buvo taip nutirpę, kad ji nebegalėjo paeiti.

Medikai mano, kad moterį ištiko vadinamasis ūminis raumenų guolio ankštumo sindromas. Būklę pablogino tai, kad ji mūvėjo aptemptus džinsus.

Ūminis raumenų guolio ankštumo sindromas yra skausmingas ir potencialiai pavojingas sutrikimas, kurį sukelia kraujavimas ar tynimas uždarose raumenų grupėse, šiuo atveju – blauzdose.

Dėl šio sutrikimo moteris pradėjo klupinėti ir griuvinėti, nebegalėjo atsikelti, o vėliau jai teko kelias valandas praleisti ant grindų.

Apžiūros Karališkoje Adelaidės ligoninėje metu nustatyta, kad moters kojos buvo smarkiai sutinę. Nors kojos buvo šiltos ir pakankamai aprūpintos krauju, raumenys buvo nusilpę ir kai kurių pacientė nebejautė. Kojų apačioje atsiradus spaudimui jos raumenys ir nervai buvo pažeisti.

Moteriai prijungta lašelinė, o po 4 dienų ji jau galėjo paeiti pati, be pagalbos.

Ir anksčiau medikai yra pranešę apie ne vieną atvejį, kai pacientai, kurie mėgdavo mūvėti aptemptas kelnes pažemintu juosmeniu, skundėsi aptirpusiomis galūnėmis. Tačiau medikai pažymi, kad toks sutrikimas yra retas ir daugumai žmonių tai paprastai nesukelia pavojaus.

Priyja Dasoju, dirbanti Jungtinės Karalystės fizioterapeutų profsąjungos „Chartered Society of Physiotherapy“ profesionalia patarėja, portalui BBC teigė: „Kaip dažnai nutinka panašiais atvejais, vienas nelaimingas nutikimas pavaizduojamas kaip labai ekstremalus“.

P.Dasoju nemano, kad būtina skubėti išmesti aptemptas kelnes.

„Kol kas nėra pagrindo atsisakyti aptemptų džinsų. Paprasčiausiai reikėtų vengti per ilgai užsibūti vienoje pozicijoje ir nenustoti visą dieną judėti. Jeigu jaučiate nepraeinantį skausmą, be abejo, turėtumėte kreiptis į gydytoją. Bet vien dėl šio įvykio niekas neturėtų nerimauti arba keisti džinsus į kitokio sukirpimo“, – sakė P.Dasoju.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.