Užsikimšo ausys – ką daryti?

Klausa yra vienas svarbiausių žmogaus pojūčių. Girdėti įvairius garsus mums atrodo visiškai natūralu, ir apie klausos svarbą susimąstome tik tuomet, kai atsitinka kas nors blogo. Užsikimšusi ausis nėra rimtas sveikatos sutrikimas, tačiau sukelia nemažą diskomfortą. Juolab, kad gerai girdėti negalime net kelias dienas. 

Ausų užsikimšimas gali baigtis kurtumu.<br>123rf nuotr.
Ausų užsikimšimas gali baigtis kurtumu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 27, 2015, 5:08 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 3:11 AM

Kaltas slėgis

Ko gero kiekvienam pasitaikė patirti jausmą, kai užsikemša ausis. Taip dažnai nutinka lėktuve, greitai važiuojant liftu. Tokiose situacijose ausis užsikemša dėl staigaus slėgio pokyčio. Į ausis patenka per daug oro, kuris užspaudžia ausyje esanti Eustachijaus vamzdelį.

Nors šis jausmas yra nemalonus, dažniausiai jis trunka vos keletą minučių, o įveikti jį yra gana paprasta. Užtenka tik kelis kartus stipriai nusižiovauti arba pakramtyti gumą. Galima taip pat lėktuvo kilimo metu įsidėti ausų kištukus.

Uždegimas

Daug nemalonesnis ir ilgiau trunkantis ausų užsikimšimas būna tuomet, kai jis atsiranda dėl ilgesnį laiką trukusios slogos. Infekcijos patekimo metu patinsta nosies gleivinė, ir šis patinimas neretai atsiranda klausos kanaluose.

Jei patinimas smarkus, klausos kanalai užsikemša ir klausa akivaizdžiai suprastėja. Neretai žmonės tuomet jaučiasi taip, tarsi į ausis būtų patekę daug vandens arba oro.

Ausų kanalų patinimas savaime nėra labai pavojingas, tačiau negydomas gali sukelti komplikacijų. Negydomas patinimas gali baigtis Eustachijaus vamzdelio uždegimu ir smarkiu klausos kanalų užsikimšimu dėl besikaupiančių juose gleivių.

Kai kaupiasi siera

Labai dažnai užsikimšusių ausų priežastis – jose besikaupianti siera. Nors natūraliai ši medžiaga apsaugo mūsų ausis, kartais ji gali kelti bėdų. Įprastai mūsų organizmas pagamina tiek sieros, kiek jos yra būtina apsaugoti ausims. Jos perteklių pašaliname valydami ausis kiekvieną dieną.

Tiesa, specialistai perspėja, jog valyti ausis esą specialiai tam pagamintais ausų krapštukais iš tikrųjų yra pavojinga. Pastarieji yra vieni iš veiksnių, dėl kurio užsikemša ausys.

Sieros perteklius gali atsirasti be jokios aiškios priežasties. Taip pat dėl natūralaus organizmo polinkio gaminti jos per daug arba dėl esančio uždegimo. Taip pat ir tuomet, kai esame patalpose, pilnose dulkių.

Kai ausyse jau susidarė sieros kamštis, bandyti jį išvalyti ausų krapštukais – blogiausia, ką galime padaryti. Ausies krapštukas tik įstums kamštį gilyn. Tiesa, yra būdų išspręsti šią problemą namų sąlygomis. Geriausia yra panaudoti lašiukus, skirtus ištirpdyti kamštį.

Tačiau reikia atidžiai susipažinti su galimais šalutiniais poveikiais – ausies skausmu, niežėjimu bei sieros ištekėjimu. Kamštį taip pat galima pabandyti išplauti su šiltu vandeniu, kurio temperatūra turi siekti 37 laipsnius.

Kada laikas eiti pas gydytoją?

Jeigu jums ne tik užsikimšo ausys, bet ir atsirado sloga, pirmiausia reikėtų pasistengti atkimšti nosį. Tai padaryti galite pasinaudoję įprastais nosies purškalais arba natūraliomis priemonėmis – eterinių aliejų ar ramunėlių arbatos inhaliacijomis.

Užtenka į karšto vandens dubenį įlašinti kelis lašus eterinių aliejų arba įmesti saujelę ramunėlių ir užsidėjus rankšluostį ant galvos, kelias minutes kvėpuoti karštu oru.

Kai užsikemša ausys, yra nemažai būdų atkimšti jas namų sąlygomis, tačiau jei visi jie pasirodys neefektyvūs, o užsikimšimas truks jau kelias dienas, reikėtų kreiptis į gydytoją. Gydymas priklausys nuo užsikimšimo priežasties. Jei tai sieros kamštis, specialistas gana greitai jį pašalins perplovęs ausį.

Jei ausis užsikimšo dėl Eustachijaus vamzdelio uždegimo, greičiausiai jums bus skirti lašai, kuriuos reikės lašinti į ausį, siekiant sumažinti patinimą. Sudėtingesniais atvejais prireikia ir ausies būgnelio įkirpimo.

Svarbiausia nenumoti ranka į ausies užsikimšimą, nes ilgainiui jis gali sukelti rimtų pasekmių, tokių kaip bloga klausa ar net kurtumas.

Parengė Ana Daukševič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.