11 eterinių aliejų – nuo skausmų ir kitų sveikatos bėdų

Kam geri vaistus nuo galvos skausmo, jeigu yra daugybę eterinių aliejų, netgi efektyviau už chemiją kovojančių su skausmu? Įvairūs aliejai padeda ne tik nuo skausmo – jie teikia ir įvairios kitokios naudos organizmui. Ir, kas svarbiausia – be jokių šalutinių poveikių.

Įvairūs aliejai padeda ne tik nuo skausmo – jie teikia ir įvairios kitokios naudos organizmui.<br>123rf nuotr.
Įvairūs aliejai padeda ne tik nuo skausmo – jie teikia ir įvairios kitokios naudos organizmui.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 11, 2015, 11:12 AM, atnaujinta Oct 26, 2017, 8:30 PM

1. Levandos

Eterinis levandų aliejus turi priešuždegiminių, antibakterinių, o taip pat skausmą malšinančių savybių. Jis nuima nervinę įtampą, mažina raumenų spazmus.

Levandų aliejus – vienas iš nedaugelio, kuriuos galima naudoti grynu pavidalu. Kai skauda galvą, patepkite smilkinius lašeliu aliejaus ir išmasažuokite. Jeigu nepadeda – galima uždėti šaltą levandų aliejaus kompresą ant kaktos arba ant sprando.

Taip pat levandų aliejus padeda sureguliuoti menstruacijas, ramina širdį, mažina atretinį spaudimą, teigiamai veikia kvėpavimo sistemą, padeda gydyti žaizdas.

2. Mėtos

Mėtų aliejus turi stiprų nuskausminantį, priešuždegiminį ir spazmus raminantį poveikį.

Efektyviausia jį naudoti kartu su levandų aliejumi. Ir vienas, ir kitas – efektyvios nuskausminančios priemonės, bet mėtos turi tonizuojančių savybių, o levandos – raminančių. Šie du poveikiai neutralizuoja vienas kitą, dėl to mišinio poveikis būna švelnesnis. Panašūs deriniai būna ir vaistiniuose preparatuose (pavyzdžiui, aspirinas ir kofeinas).

3. Rozmarinas

Eterinis rozmarino aliejus mažina galvos skausmą, padeda nuo galvos svaigimo. Taip pat stimuliuoja smegenų veiklą, naudingas esant nerviniams sutrikimams. Gerina kraujotaką, pakelia bendrą organizmo tonusą. Normalizuoja širdies darbą, kelia spaudimą.

4. Bazilikas

Bazilikas nuo seno naudojamas gydyti galvos skausmus ir peršalimą. Šis eterinis aliejus mažina spazmus, stimuliuoja smegenų veiklą, padeda įveikti depresiją.

Taip pat jis naudojamas sprendžiant moteriškas problemas (retos menstruacijos), padeda pastoti. Taip pat manoma, kad jis padeda nuo alpimų ir stiprių alergijų.

5. Levandinos

Levandina yra levandų hibridas. Turi visas pagrindines savybes, kurios būdingos paprastai levandai, bet turi mažesnį raminantį poveikį. Dėl to šį eterinį aliejų galima naudoti ir dieną.

Vonia su levandinų aliejumi gaivina ir puikiai padeda nuo galvos skausmo. Mažina spazmus ir įtampą. Gerina kraujotaką, dėl to mažėja raumenų įtampa, mažėja skausmas.

6. Citrinžolės

Kvapiosios citrinžolės turi tonizuojantį poveikį, padeda pervargus, suteikia jėgų ir energijos. Skaudant galvą, galima, kaip ir levandų aliejų, įtrinti į smilkinius, bet prieš tai darant būtina atskiesti augaliniu aliejumi. Dozė turi būti minimali. Jeigu jūsų oda jautri, pirmiausiai patikrinkite reakciją mažame plote. Jeigu dirgina – sumažinkite koncentraciją, pridėdami augalinio aliejaus.

Taip pat kvapiosios citrinžolės aliejus padeda gydyti kvėpavimo takų infekcijas. Stimuliuoja vidinės sekrecijos liaukas, gerina apetitą.

7. Rožmedis

Eterinis rožmedžio aliejus – švelni nuskausminanti priemonė. Puikiai padeda nuo galvos skausmo, ypač, jeigu jį lydi pykinimas ar vėmimas. Padeda prisitaikyti keičiantis laiko juostoms. Gerina imunitetą, yra geras antiseptikas gerklei.

Stimuliuoja smegenų veiklą. Tonizuoja organizmą, bet jo nesuaudrina.

Tai – vienas neutraliausių ir saugiausių aliejų. Visiškai nedirgina odos. Turi dezodoruojančių savybių, baido vabzdžius.

8. Mairūnas

Mairūnas turi bendrą atpalaiduojantį poveikį, todėl puikiai padeda nuo galvos skausmų, kurie susiję su raumenų ar protine įtampa. Ramina, mažina įtampą, stresą. Plečia arterijas ir kapiliarus, dėl to pagerėja kraujotaka.

Taip pat mairūnas padeda peršalus. Vonia su šiuo eteriniu aliejumi padės išvengti peršalimo pasekmių.

Dėl stipraus raminačio poveikio mairūno aliejaus nereikėtų naudoti pernelyg ilgai, geriausia jį keisti su kitais aliejais.

9. Melisa

Vaistinė melisa padeda sumažinti galvos skausmą, kai jį sukelia peršalimas arba nervinė įtampa. Mažina karščiavimą, ramina. Mažina širdies susitraukimų dažnumą, tonizuoja širdį. Sureguliuoja virškinimo procesus, mažina dujų kaupimąsi žarnyne, mažina pykinimą. Esant skausmingoms menstruacijoms, atpalaiduoja ir mažina spazmus.

Turi priešuždegiminį poveikį, tinka gydyti egzemai. Puikiai tinka riebiems plaukams. Stiprina šaknis, padeda kovoti su plikimu. Naudoti galima tik atskiestą.

10. Ramunėlės

Eterinis ramunėlių aliejus puikiai tinka esant neuralgijai, maudžiančiam raumenų skausmui, galvos skausmui. Taip pat padeda nuo dantis ir ausų skausmo. Sureguliuoja menstruacijų ciklą, pažina PMS simptomus. Mažina nervingumą, ramina. Padeda nuo nemigos.

Veikia priešuždegimiškai, didina organizmo atsparumą. Puikiai tinka jautriai odai: minkština, šalina šerpetojimą, gydo alergines reakcijas, Tai – vienas švelniausių aliejų, jį galima naudoti net vaikams.

11. Čiobreliai

Čiobrelių aliejus padeda nuo galvos skausmų, kuriuos sukelia skrandžio problemos. Naikina parazitus, padeda nuo virškinimo trakto infekcijų. Labai stiprus antiseptikas.

Atstato kraujotaką, sureguliuoja spaudimą. Efektyviai gydo peršalimą, anginą, bronchitą. Šildo, naikina mikrobus, padeda atsikosėti. Mažina uždegimą esant cistitui, varo šlapimą. Gerina imunitetą. Padeda kovoti su pleiskanomis, taip pat su plaukų slinkimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.