Apsauginiai kremai nuo saulės: ką reiškia UVA ir UVB?

Nors kartais atrodo, kad nuo Joninių, kai ima trumpėti dienos ir ilgėti naktys, vasara eina į pabaigą, tačiau tai tikrai nėra tiesa. Statistiniai tyrimai rodo, kad daugelis europiečių, taip pat ir lietuviai, atostogauti susiruošia antroje vasaros pusėje, ypač rugpjūčio mėnesį.

Oda „nepamiršta“ kiekvieno patirto „nudegimo“ saulėje.<br>123rf nuotr.
Oda „nepamiršta“ kiekvieno patirto „nudegimo“ saulėje.<br>123rf nuotr.
Apsauginiai kremai nuo saulės: ką reiškia UVA ir UVB?<br>123rf nuotr.
Apsauginiai kremai nuo saulės: ką reiškia UVA ir UVB?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gerda Morozovienė

Aug 4, 2015, 3:54 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 1:51 AM

Tad kaip gi per atostogas tinkamai prižiūrėti odą ir teisingai naudoti apsauginius kremus nuo saulės, pasakoja Bendrosios ir estetinės dermatologijos klinikos CLINIC IN gydytoja dermatologė med. m. dr, doc. Rūta Gancevičienė.

- Ar galima skirstyti saulės pavojingumą pagal vasaros mėnesius?

– Paprastai taip nėra skirstoma. Saulės spinduliai susideda tiek iš ultravioletinių spindulių A (UVA), tiek iš ultravioletinių spindulių B (UVB). Pastarieji labiau veikia odos paviršių ir „nudegina“ odą, o UVA spinduliai skverbiasi į gilenius odos sluoksnius ir odą pasiekią net esant apsiniaukusiai dienai bet kokiu sezonu. Taigi, žmonių grupei, kuriai reikia saugotis saulės, tai būtina daryti bet kuriuo sezonu.

- Kokiems žmonėms būtinas ypatingas dėmesys odai, kad nenudegtų saulėje?

– Keltų grupės odos tipo žmonėms (1 odos fototipo) ir tiems, kurie priklauso tam tikrai rizikos grupei – yra imunosupresuoti, turi riziką sirgti odos vėžiu, turi daug pigmentinių apgamų, jautrūs saulės spinduliams ar serga tam tikromis lėtinėmis organizmo ar odos ligomis.

Ypatingą dėmesį savo odai turi skirti ir tie, kurie yra alergiški saulei arba tiesiog bijo anksčiau laiko pasenti.

- O kokia turėtų būti vaikų odos priežiūra einant į paplūdimį?

– Kadangi UVS spindulių poveikis – kaupiamasis, tai odą nuo saulės reikia pradėti saugoti jau vaikystėje. Oda „nepamiršta“ kiekvieno patirto „nudegimo“ saulėje. Vaikai turi didesnę riziką nudegti ir net perkaisti saulėje.

Reikia nepamiršti, kad vaikams reikalingi ne tik specialūs kremai nuo saulės, bet ir , beje kaip ir mums visiems – galvos apdangalai, akiniai ir marškinėliai, saugantys kūną nuo tiesioginių saulės spindulių.

- Kuriomis valandomis rekomenduojama būti saulėje ir kada šiukštu negalima degintis?

– Saulės voniomis lepintis rekomenduojama iki 11 valandos ryte ir po pietų nuo 16 valandos. tuo metu saulė yra ne tokia agresyvi ir kaitinanti nei nuo 11 iki 15 val.

- Kaip teisingai naudoti apsauginius kremus nuo saulės? Teptis paplūdimyje ar dar būnant namuose?

– Paprastai iki deginimosi pradžios kūną kremu reikia ištepti mažiausiai prieš 20 minučių. Reikia tepti visą kūną itin atidžiai. Atkreipkite dėmesį į drabužius, smėlį – nuo sąlyčio su juo kremas mechaniškai nusivalo nuo kūno.

Atkreipkite dėmesį, ar kremas atsparus vandeniui. Jei jis būtent toks, išsimaudžius galima ir toliau degintis, tačiau apsauginiu kremu nuo saulės bet kokiu atveju rekomenduojama, bunant intensyvioje saulėje teptis kas kelias valandas.

Po saulės vonių būtina nusiprausti ir sutepti odą drėkinamuoju kremu.

- Į ką atkreipti dėmesį perkant apsauginį kremą nuo saulės? Kuo brangesnis, tuo geriau?

– Viskas labai svarbu. Naujausi kremai, kurių sudėtyje ypatingai saugios kombinuotos medžiagos, saugančios kartu nuo UVB ir UVA spindulių, kurios neprasiskverbia giliai į odą o apsistoja odos paviršiuje, kainuoja tikrai nemažai.

Naujesni filtrai visada bus brangesni ir kokybiškesni. Rekomenduojama kremus pirkti vaistinėse arba patikrintose parduotuvėse, atkreipiant dėmesį į užrašus ant pakuotės, galiojimo terminus.

- Kas būtinai turi būti parašyta ant kremo nuo saulės, kad šis garantuotų kokybiškumą ir apsaugą?

– Greta SPF faktoriaus skaičiaus turi būti nurodyti spinduliai, nuo kurių apsaugo pasirinktas kremas. tai UVB- UVA. Jei UVA neparašyta, ieškokite pliuso ženklo, kuris nurodo, jog kremas apsaugo nuo itin žalingų ultravioletinių (UV) spindulių.

Taip pat reikia atkreipti dėmesį ir į faktorių – skaičių, nurodytą ant kremo. Gali būti parašyta ir 15, 20, 30, ar 50. Tai apsaugos faktorius, nurodantis kaip stipriai jis saugo nuo saulės spindulių.

Kasdienei veido odos apsaugai pakanka rinktis 15, tačiau važiuojant prie ežero arba jei ketinate paplūdimyje praleisti nemažai laiko, reikėtų rinktis ir patį stipriausią faktorių, ne mažiau SPF 30.

- Jei, visgi, nudegėte saulėje, skauda sudegusią nugarą, ji ima luptis, ką tada daryti? Teptis grietine?

– Na, jei daugiau nieko neturi, toks „rūgštinis preparatas“ galbūt ir gali kiek atvėsinti odos paviršių, tačiau paprastai reikėtų rinktis kremus, prisotintus pantenoliu, antioksidacinėmis medžiagomis, mažinančiomis odos uždegimą medžiagomis ir pan. arba bent jau gera odą drėkinantį kremą.

Gali padėti ir papildomai naudojami vėsinantys kompresai, kuriuos reikia dėti ant nudegusios odos. Jei požymiai nepranyksta, reikėtų kreiptis į gydytoją, kad paskirtų papildomų odos uždegimą slopinančių preparatų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.