Turguje nusipirkau ne tik batus, bet ir pėdų grybelį?

„Gyvenu netoli sostinės Halės turgaus, kur labai dažnai įsigyju įvairiausių daržovių ar kitų produktų. Ne kartą pastebėjau, kad ten taip pat nemažai prekyviečių su rūbais ar batais. Žmonės juos matuojasi čia pat. Nusiiauna savo batus ir kišą koją į naujus. Susimąsčiau, ar tai nėra tiesus kelias užsikrėsti pėdų grybeliu?

Matuotis batus reikėtų tik su kojine.<br>123rf nuotr.
Matuotis batus reikėtų tik su kojine.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-08-05 05:50, atnaujinta 2017-10-22 00:25

Juk nežinia, kiek žmonių anksčiau tą batą pasimatavo, kokių bakterijų jame galėjo prisiveisti. Tiesa, čia pat prisiminiau kartą mačiusi ir vienoje sostinės parduotuvėje gerai „numatuotą“ batą, į kurį kojos kišti nebenorėjau“, – pasakojo vilnietė Alina.

Moteris tikino susirūpinusi, ar matuodamiesi batus turgaus prekyvietėse ar parduotuvėse nerizikuojame užsikrėsti. Esą jai yra tekę matyti, jog ne tik parduotuvėje, bet ir turguje matuojantis avalynę pasiūlomos plonytės kojinės, tačiau tikrai ne visur.

„Kai kuriose parduotuvėse tikrai nemačiau jokių padėtų kojinių. Gal tiesiog tądien jos buvo pasibaigusios. Sunku pasakyti, bet ne kartą teko regėti, jog batai matuojami tiesiog ant basos kojos. Ką jau kalbėti apie basutes – į jas kone visi kiša basą koją.

Nei parduotuvėje, nei juolab turguje nesu mačiusi, jog kažkam neleistų pasimatuoti batų. Be abejo, nekalbu apie parduotuves, kuriose avalynė kainuoja šimtais eurų, o prie kiekvieno pirkėjo stovi po konsultantą. Tačiau ten, kur klientų kelios dešimtys vienu metu, kas ką ir kaip nori, taip ir matuojasi“, – piktinosi Alina.

Jai pačiai nė karto neteko „laimė“ užsikrėsti pėdų grybelių, bet ji tikino žinanti tokių istorijų ne vieną. Esą jos pažįstami nebuvo visiškai tikri, kad užsikrėtė matuodamiesi batus, bet nujautė būtent šią priežastį, nes kitų neva nelabai galėjo būti.

Bakterijų – šimtai

Ant žmogaus pėdų galima rasti ko ne 200 įvairiausių rūsių „grybų“. Laimei, didžioji dalis jų mūsų sveikatai nekelia nė menkiausios grėsmes. Atvirkščiai – saugo nuo grybelinių susirgimų. Tačiau, kai žmogaus imuninė sistema bent kiek nusilpsta, „piktieji“ grybai ima viršų ir prasideda bėdos.

Net jei jūsų pėda sveika, kuomet batuose darosi šilta ir drėgna, bakterijos dauginasi ypač sparčiai. Pėdos prakaituoja gausiau nei kitos kūno dalys, todėl batai gali būti ko ne visuomet truputėlį drėgni. Jei jie pagaminti ne iš natūralių medžiagų arba nevedinami, jose labai greitai gali užsiveisti grybelis.

Kojinės – būtinos

Užsikrėsti pėdų grybeliu matuojantis kito žmogaus batus arba naujus, kuriuos jau kažkas pasimatavo, nėra sudėtinga. Užtenka, kad pėdų grybeliu užsikrėtęs žmogus įkištų į batą savo koją ir jame pasiliktų bent mažytė pleiskanojančios odos dalelė. 

Tačiau „Era Esthetic“ lazerinės dermatologijos klininkos dermatovenerologė Violeta Medvedeva tikino, esą tikimybė užsikrėsti pėdų grybeliu matuojantis batus iš tiesų nėra labai didelė.

„Tam, kad užsikrėstum, turi būti arba silpnas imunitetas, arba smulkios traumos ant pėdos. Įbrėžimai, įtrūkimai, kokios nors pleiskanos ant pėdų padidina tikimybę užsikrėsti pėdų grybeliu“, – sakė gydytoja. 

Kita vertus, sužinoti, ar tikrai pėdų grybelis atsirado dėl batų matavimosi, pasakyti yra sudėtinga. „Inkubacinis šio susirgimo periodas būna nuo kelių dienų iki kelių mėnesių. Tai reiškia, kad tik po kelių mėnesių galite sužinoti, jog užsikrėtėte“, – tikino medikė. 

Pasak jos, dažniau pėdų  grybeliu užsikrečiama basomis vaikštant paplūdimyje, pirtyje, baseine. Taip pat gydytoja nepataria atėjus į svečius prašyti namų šeimininkų šlepečių. 

„Tikimybė užsikrėsti padidėja, jei matuotis batus bandysite basa koja. Kojinė padeda išvengti užkrato, net jei ji visai plona. Todėl tikrai patarčiau visuomet paprašyti kojinių, matuojantis avalynę. Taip pat vengti batų matavimosi, jei turite pažeistas pėdas. Kita vertus įvairių mikrotraumų ant pėdų galime nė nepastebėti. 

Jei žmogus bijo, kad gali užsikrėsti matuodamasis batus, gali vaistinėje įsigyti specialų aerozolį, kuriuo galima išpurkšti kojas po matavimosi. Tuomet viskas bus gerai“, – sakė dermatovenerologė. 

Kelios taisyklės, kad pirkdami batus neužsikrėstumėte pėdų grybeliu

1. Visuomet matuodamiesi batus, užsimaukite kojinę. Jei jos neturite ir parduotuvėje ar turguje ji nepasiūloma, geriau nerizikuokite ir batų pirkimą atidėkite kitam kartui.

2. Nusiavę batus nedėkite basos kojos tiesiai ant grindinio ar parduotuvėje esančio kilimėlio – juose taip pat gali būti ligos užkratas. Pasitieskite bent jau maišelį.

3. Nusipirkę naujus batus, prašluokite juos namuose dezinfekuota šluoste.

4. Nepirkite per mažų, nepatogių, pirštams judėti neleidžiančių arba pagamintų iš nenatūralių medžiagų batų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.