Ausų siera: šalinti ar ne?

Ausų higiena tai ne tik estetikos, bet visų pirma sveikatos klausimas. Daugelis žmonių ausų valymui naudoja ausų krapštukus, tačiau gydytojai tikina, jog tai ne pats geriausias pasirinkimas. Taigi kyla klausimas – o gal sieros iš ausų nereikia valyti?

Ausų siera saugo mūsų klausos aparatą.<br>123rf nuotr.
Ausų siera saugo mūsų klausos aparatą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-09-18 09:00, atnaujinta 2017-10-15 06:48

Ausų siera saugo mūsų klausos aparatą. Gelsvos lipnios išskyros slopina bakterijų ir grybelių dauginimąsi ir neleidžia joms patekti gilyn į ausį.

Neretai organizmas pagamina per daug ausų sieros ir nesugeba nuo jos išsivalyti. Priežasčių, kodėl taip atsitinka, yra ne viena. Tačiau viena dažniausių – perteklinis ausų valymas. Taip gali atsitikti ir dėl ilgo buvimo užterštoje aplinkoje, tiesiai į ausis įdedamų ausinių nešiojimas.

Dėl susikaupusios sieros gali užsikimšti ausys. Tai sukelia nemalonų skausmą ausies srityje. Kartais užsikimšimas gali baigtis netgi uždegimu. Tuomet gydytojo pagalba bus būtina.

Ausų krapštukai

Medikai tikina – valyti ausis ausų krapštukais nėra gerai. Be to, panaudoję ausų krapštuką netinkamai galime pažeisti ausų būgnelį. Valydami ausis ausų krapštukais dažnai įkišame jį per giliai ir taip ne pašaliname sierą, o tik įstumiame ją giliau.

Toks ausų valymas gali baigtus ausų uždegimu, nes kartu su siera į ausį įstumiame ir bakterijas. Dar viena priežastis nesivalytu ausų krapštukais – taip pašaliname per daug sieros ir organizmas pradeda vis daugiau jos gaminti.

Kaip saugiai valyti ausis?

Jei organizmas gamina daug sieros, geriausia plauti ausis vandeniu. Švelniai ir negiliai išvalyti ausis pirštais, o vėliau lengvai nusausinti rankšluosčiu. Be to, ausų nebūtina valyti kasdien.

Kada kreiptis į gydytoją?

Jei jaučiate skausmą, niežulį, bet kokį nemalonų jausmą ar ausų užsikimšimą, kreipkitės į gydytoją. Jis apžiūrės ausis ir jei reikia – pašalins iš jos susidariusi sieros kamštį. Ši procedūra yra visiškai neskausminga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.