Kodėl verta kramtyti beržo žievę?

Reklamose nuolatos kartojama, kad kramtyti gumą po valgio yra sveika. Tačiau odontologai su tuo nesutinka. Esą kramtomojoje gumoje yra daug cukraus, todėl dantims ji tik kenkia. Ką rinktis vietoj jos? Liaudies medicina siūlo kitą išeitį – pasigaminti kramtomą gumą iš beržo žievės.

Iš beržo žievės pagaminta guma naudinga dantims.<br>123rf nuotr.
Iš beržo žievės pagaminta guma naudinga dantims.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2015, 10:00 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 4:48 PM

Natūralios medicinos šalininkai teigia, jog beržo žievės kramtomoji guma naudinga ne tik dantims ir dantenoms, bet ir padeda sumažinti stresą, nuovargį, gerina medžiagų apykaitą.

Pagaminimo būdas

Teigiama, kad iš beržų žievės pagaminama kramtomoji guma – ekologiškiausia. Pirmiausia reikia nulupti žievę nuo beržo. Tada įdėti ją į puodą, kurio dugne yra skylutės. Tuomet imame kitą puodą su šaltu vandeniu ir ant jo pastatome puodą su žieve. Virš pastarojo reikia sukurti ugnį.

Taip žievė po truputi tirps, o ištirpusios „sultys“ varvės į puodą su šaltu vandeniu ir čia pats stings. Štai ir viskas. Sustingusios „sultys“ ir yra jau paruošta kramtomoji guma.

Tačiau tai ne vienintelis būdas pasigaminti kramtomąją gumą. Galite supjaustyti beržo žievę 2 kvadratinių centimetrų juostelėmis, sumaišyti ją su sviestu santykiu 1:1. Gautą masę laikykite orkaitėje visą naktį. Nustatykite nedidelę temperatūrą.

Ryte masė turi būti juoda ir klampi. Ją ištepkite ant kepimo popieriaus 0,5 centimetro sluoksniu. Leiskite sukietėti. Tuomet sukarpykite nedideliais gabalėliais, primenančiais kramtomą gumą. Štai ir viskas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.