Iššūkis – sveika gyvensena: ar lieknos meluoja, kad valgo viską?

Saulėtas rytas, garuoja kvapni kava, atsipjaunu gabalėlį šokoladinio pyrago su migdolo plutele... STOP!!! Čia ir baigiasi mano fantazijos...trys savaitės be cukraus, kažkoks siaubas! Tai yra, ne tik be cukraus, kuris būna šokolade, saldainiuose, jogurtuose, sūreliuose, duonoje, bet ir be visų kitų produktų, kuriuose yra bent kažkiek cukraus – jokių vaisių...

Sporto rezultatai efektyvesni laikantis mitybos režimo.<br>123rf nuotr.
Sporto rezultatai efektyvesni laikantis mitybos režimo.<br>123rf nuotr.
G.Lebedeva.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
G.Lebedeva.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Dovilė Joneliūnienė

Nov 17, 2015, 7:41 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:10 AM

Trečioji savaitė. Svoris išlieka toks pats, balansuoja tarp 51 – 51.6 kg. Treneris Artūras Šimkus sako, kad man reikėtų sverti 55 kg, o iš vyro išgirstu pastabą, kad esu jau per liekna: „Tikriausiai jau sveri mažiau nei 50“, – sako jis. O svarbiausia, kad aš visai nelieknėju ir tai nėra mano tikslas. Valgau daugiau nei anksčiau ir manęs visai neišgąsdintų keli priaugti kilogramai.

Kalbant apie mitybą, trečioji iššūkių savaitė nei kiek nelengvesnė nei pirmoji diena, cukraus ir toliau norisi beprotiškai, o maisto racionas taip pat neįkvepia. Pusryčiams visuomet avižinė arba grikių košė, priešpiečiams – salotos, pietums mėsa su daržovėmis, pavakariams tunas, vakarienei varškė. Mano nedidelis nusižengimas – riešutai, juos valgau ir mėgaujuosi, nes tai tikras desertas palyginus su kitais produktais. Viską ruošiu be riebalų, be prieskonių, išskyrus šiek tiek druskos ir žoleles. Sportas taip pat reikalauja jėgų ir ištvermės, aktyvios treniruotės keturis kartus per savaitę.

O dabar apie sklandančius mitus. Stebėdama Lietuvos gražuolių socialinių tinklų paskyras kartais nemaloniai nustembu. Dailių figūrų moterys, aktyviai liejančios prakaitą sporto salėse savo „sekėjams“ pateikia, atrodo, „iš piršto laužtų“ receptų. Pavyzdžiui, pataria, kad sveiki jūsų užkandžiai galėtų būti riešutų sviestas! Ar tikrai? Lietuvos „žvaigždutės“ taip pat mėgsta parodyti, ką valgo restoranuose, pavyzdžiui, picą, nepamiršta nufotografuoti ir šampano taurės, tačiau realybė yra visiškai kitokia ir klaidinanti jaunas merginas, kurios „seka“ savo autoritetus, o po to vis vien nuogąstauja, kad neatrodo kaip jos, nors ir malšina saldumynų norą riešutų sviestu.

Tiesa tokia, kad norint sutvirtinti kūną reikia ne tik aktyviai sportuoti, bet ir laikytis mitybos disciplinos, kurios, beje, laikosi ir Lietuvos gražuolės, tik nežinau, kodėl jos atvirai savo gerbėjams nepapasakoja, kiek pastangų įdeda, džiugu bent tai, kad atsiranda įkvepiančių pavyzdžių, skatinančių sportuoti, o ne laikytis skysčių dietos.

Kad norėtume siekti dailesnių kūno formų, įkvepiančių pavyzdžių toli ieškoti nereikia. Man buvo smalsu pasikalbėti su grupės „Kitokios“ dainininke Greta Lebedeva, kuri per pusę metų spėjo pasiruošti „Bikini fitness“ varžyboms ir nors šiais metas neketina vėl jose dalyvauti, sutiko pasidalinti kilusiais iššūkiais bei patarimais.

Gretos teigimu, svarbu, ar judame vaikystėje, paauglystėje. „Mano tėtis visuomet skatino aktyvų gyvenimo būdą, dažnai kartu bėgiodavome, paauglystėje šokau, o profesionaliu sportu pradėjau domėtis prieš ketverius metus“,– pasakojo Greta.

Iš pradžių ji sportuodavo tik dėl savęs, tačiau, kai ją pastebėjo treneriai, pradėjo siūlyti dalyvauti varžybose. Mergina pasakoja apie tai rimtai negalvojusi, tačiau pasidomėjo „Bikini fitness“ varžybomis ir nusprendė pabandyti. Rezultatai nudžiugino, Lietuvos varžybose ji užėmė antrąją vietą.

Paklausus, kas buvo sunkiausia ruošiantis varžyboms, G.Lebedeva pripažįsta, kad sudėtingiausia laikytis dietos, kuomet būtina valgyti tam tikromis valandomis, griežtai laikytis disciplinos.

„Sportuodavau 4-5 kartus per savaitę kelias valandas, daugiausiai sporto salėje esu praleidusi penkias valandas, bet šiaip treniruotės trukdavo po pusantros valandos. Kūnas tobulėjo, o kad pasiruoščiau būtent „fitness“ varžyboms prireikė pusmečio“, – pasakojo aktyvi mergina.

Ji pritaria teiginiui, kad sporto rezultatai efektyvesni laikantis mitybos režimo. „Kai sportuodavau tik dėl savęs ir valgydavau viską, buvau sportiška, bet nebuvo ryškaus preso, tam tikros detalės neišryškėdavo, o jas galima išryškinti laikantis griežtos mitybos“, – sakė G.Lebedeva

Pašnekovės nuomone, didžiausia merginų daroma klaida – griežtos, drastiškos dietos, kurių nustojus laikytis svoris atauga dvigubai. Idealiausia valgyti dažniau, bet mažesniais kiekiais. „Palinkėčiau mylėti save tokias, kokios esate, būkite aktyvios, tuomet būsite ir dailesnės, ir sveikesnės“, – palinkėjo Greta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.