Mėgstate kvapniąsias žvakes? Turime jums blogų naujienų

Nemažai žmonių vos grįžę namo po darbų mėgsta užsidegti kvapniąją žvakę, kuri tuojau pat pripildo malonaus kvapo visus kambarius. Kai kurie tikina, jog tai padeda jiems atsipalaiduoti – veikia kaip aromaterapija. Tačiau retas susimąsto, ar kvapniosios žvakės teigiamai veikia jo organizmą.

Kvapniosios žvakės gali pakenkti sveikatai.<br>123rf nuotr.
Kvapniosios žvakės gali pakenkti sveikatai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2015, 12:08 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 8:23 AM

Pastaruoju metu vis daugėja manančių, jog kvepiančios žvakės turi beveik tokį poveikį sveikatai, kaip ir oro gaivikliai. Anglijos Radiacinės, cheminės saugos ir aplinkos pavojų centras jau anksčiau yra nustatęs, kad oro gaivikliuose yra didelis kiekis formaldehido, kuris gali sukelti nosies ir gerklės vėžį.

2013 metais Tarptautinio visuomenės sveikatos žurnalo mokslininkai nustatė, jog nėščiosios, naudojančios oro gaiviklius padidina riziką būsimiems vaikams sirgti plaučių ligomis. Tiesa, oro gaiviklių gamintojai su tuo kategoriškai nesutiko. Jie tikino, kad jų produktai visiškai saugūs.

Dabar gi pradedama svarstyti, ar šalia oro gaiviklių neturėtų būti išrikiuotos ir kvepiančios žvakės, smilkalai bei kiti kvapikliai. Esą ilgalaikis šių produktų vartojimas gali sukelti astmą ar net vėžį.

Britų leidinys Daily Mail praneša, jog mokslininkai randa vis daugiau įrodymų, kad kvapniosios žvakės gali kelti pavojų sveikatai. Esą jų nereikia netgi uždegti, sklindantis kvapas ir taip užteršia kambaryje esantį orą dėl jų sudėtyje esančių formaldehidų ir parafino.

Tiesa, tam, kad ši hipotezė būtų patvirtinta, reikia atlikti ne vieną tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.