Vaikas mėgsta sėdėti šia poza? Tai labai pavojinga

Kartais vaikai mėgsta ant grindų sėdėti varlytės poza – užpakalis ant grindų, tarp pusiau sulenktų per kelius kojų, kulnai šiek tiek pasukti į išorę. Žiūrint iš viršaus, vaiko kojų išsidėstymas primena raidę W. Kai kurie tėvai draudžia vaikams taip sėdėti, ir labai teisingai elgiasi.

W poza vaikui labai patogi žaidžiant – jam nereikia pastangų išlaikyti pusiausvyrai, ir pakanka skirti dėmesį vien žaisliukams.
W poza vaikui labai patogi žaidžiant – jam nereikia pastangų išlaikyti pusiausvyrai, ir pakanka skirti dėmesį vien žaisliukams.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2015, 11:55 AM, atnaujinta Apr 5, 2017, 6:29 PM

W poza vaikui patogi žaidžiant – jam nereikia pastangų pusiausvyrai išlaikyti, pakanka skirti dėmesį vien žaisliukams.

Tačiau ši poza – labai ydinga.

Taip sėdėdamas vaikas neturi galimybės aktyviai judėti visu kūnu, perkelti svorio iš vieno šono į kitą, laisvai sukiotis. Taip  gana sunku pasiekti toliau esančius žaisliukus.

Vaikui svarbu išmokti perkelti kūno svorį ir laisvai sukiotis, kad įgytų gyvybiškai svarbius įgūdžius palaikyti pusiausvyrą ir išmoktų tiesiai sėdėti (tai labai svarbu vėliau mokantis rašyti).

Jeigu vaikas mėgsta sėdėti W poza, jo dvipusės koordinacijos vystymasis gali atsilikti. Vėliau tai gali sulėtinti protinių gebėjimų raidą, gali kilti problemų piešiant, rašant, taip pat sunkumų šokinėjant per šokdynę, metant kamuolį ir pan.

Dėl varlytės pozos taip pat gali sutrumpėti ir sukietėti klubų, blauzdų raumenys, gali susiformuoti eisena su iškrypusiomis į išorę pėdomis, suaugus tikėtini nugaros skausmai. Kai kurie tyrimai sėdėjimą W poza sieja su plokščiapadystės išsivystymu.

Ką daryti?

Jeigu jūsų vaikas dažnai sėdi šia poza, tai gali reikšti bendrą raumenų neišsivystymo problemą, dėl to gali formuotis ydinga laikysena, vėluoti raida.

Reikėtų vaiką skatinti ant grindų sėdėti kitomis pozomis – kojos į šoną, kojos, ištiestos į priekį, turkiškai, ant žemos kėdutės. Svarbiausia – nenusileisti.

Jeigu vaikui sunku sėdėti ant grindų bet kokia kita poza, išskyrus varlytės, būtina kreiptis į gydytoją, kad patartų, kaip koreguoti kūno padėtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.