Trys pagrindiniai būdai, kaip išvengti peršalimų žiemą

Vos spėjus atvėsti orams vaikus ima pulti peršalimo ligos. Varvančios nosys, kamuojantis kosulys, diegiančios ausys – daugeliui tėvų pažįstami mažųjų vargai. Grumdamasis su peršalimo ligomis organizmas nusilpsta, tada vaikas atsiduria ligų labirinte. Ką reikėtų daryti, kad būtų galima išvengti dažnų peršalimo ligų?

123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 11, 2016, 11:03 AM, atnaujinta Jun 11, 2017, 11:06 AM

Naudinga mamos išmintis

Mama Lina augina trejų Karolį ir aštuonerių Deimantę. Pasak moters, vaikai serga itin retai. Taip tikriausiai yra todėl, kad šaltajam sezonui Lina turi visą „arsenalą ginklų“, gelbstinčių nuo įvairių virusinių, infekcinių ligų. „Pirmiausia – grūdinimas. Visą vasarą mano vaikai laksto lauke basi. Žinoma, pavasarį visi draugiškai kiekvieną kvadratinį metrą kiemo patikrinome, kad stiklų ar kokių kitų aštrių ir pavojingų daiktų nebūtų. Vaikams leidžiu lauke būti ir lyjant, jei lietus nestiprus, ir vakare, kai ant žolės iškrinta rasa. Na, o rudenį po maudynių kojas apsipilame vėsesniu vandeniu“, – vaikų grūdinimo receptu dalijasi Lina.

„Antras mūsų draugas – medus. Valgome jį nuolat. Į arbatą nededame, kad neprarastų naudingųjų savybių. Tiesa, kitoms mamoms patarčiau atsargiai su medumi – jis stiprus alergenas. Aš žinau, kad mano vaikai nealergiški, todėl duodu jiems šaukštelį medaus vietoj saldainių“, – pasakoja mama.

Trečia priemonė vaikų imunitetui stiprinti – ežiuolės preparatai. „Visokiausių jų būna, nuo saldainiukų su ežiuole iki spiritinių preparatų, bet pastarųjų vaikams tikrai nerekomenduoju“, – priduria Lina.

Mama teigia, kad naudą įžvelgia ir probiotikuose. Iš tiesų, probiotinės bakterijos padeda apsaugoti skrandį nuo infekcijų ir stiprina imuninės sistemos veiklą. Šių bakterijų galima aptikti ir rauginto pieno gaminiuose.

Pasak dviejų vaikų mamos, didžiausią įtaką organizmo atsparumui turi tinkama mityba ir pakankamas fizinis aktyvumas, buvimas gryname ore, todėl jos vaikai į lauką eina ir spaudžiant šaltukui. „Nėra blogo oro, yra tik netinkama apranga“, – įsitikinusi Lina.

Šeimos gydytojas pataria

Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojas Dargiris Beresnevičius sako, kad Linos išvardytos priemonės iš tiesų tinkamos imunitetui stiprinti. Ypač kai kalbama apie subalansuotą gyvenimo ritmą. Tiesa, reikia nepamiršti ir skiepų.

Imunitetas – labai sudėtinga ir ne visada suprantama žmogaus sistema. Ją sudaro itin daug komponentų, todėl vienos kurios nors atskiros dalies stiprinimas gali neduoti reikiamo efekto. Todėl ir itin veiksmingų priemonių yra nedaug.

Veiksmingiausi ir naudingiausi – mokslo įrodymais pagrįsti skiepai. Svarbi yra kasmetė gripo vakcina, kuri sumažina riziką susirgti ne tik gripu, bet ir kitomis virusinėmis infekcijomis. Taip pat vertėtų paminėti ir pneumokoko bei meningokoko vakcinas. Abu infekcijų sukėlėjai yra labai pavojingi vaikams, ypač jeigu jų imunitetas yra silpnesnis. Naudingos ir kitos vakcinos.

Kitos priemonės, be abejonės, yra sveika gyvensena: sportas, geras ir pakankamas miegas, vaisių ir daržovių, vandens vartojimas“, – vardija šeimos gydytojas.

Pasak jo, norint, kad mažieji turėtų stipresnį imunitetą, rekomenduotina vengti ir aplinkos taršos, automobilių išmetamųjų dūmų, pasyvaus ir aktyvaus rūkymo, pelėsio.

O štai dėl maisto papildų D.Beresnevičius vienareikšmės nuomonės neturi. „Maisto papildai – vitaminai galbūt galėtų stiprinti imunitetą. Tačiau jeigu tyrimai nenustato tam tikrų medžiagų trūkumo organizme, pagrindo jų vartoti, literatūros duomenimis, nėra. Be to, neretai šie maisto papildai būna gana brangūs. Tokiu atveju geriau pinigus investuoti į šviežias daržoves, vaisius, baseino ar sporto būrelio abonementą“, – sako Antakalnio poliklinikos specialistas.

Tiesa, D.Beresnevičius primena, kad kiekvienu konkrečiu atveju reikėtų pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.