7 žolelės, gydančios šlapimo takų infekcijas

Šlapimo takų infekcijos yra gana dažnos. Maždaug viena iš 3 ir vienas iš 20 vyrų jomis suserga anksčiau ar vėliau. Be to, daugeliui moterų šios infekcijos turi polinkį kartotis.

Gydymasis nuovirais veiksmingiausias pačioje ligos pradžioje.<br>123rf nuotr.
Gydymasis nuovirais veiksmingiausias pačioje ligos pradžioje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-03-18 13:58, atnaujinta 2017-06-01 08:38

Simptomai, įspėjantys apie šias infekcijas yra gerai žinomi. Tai gali būti deginantis pojūtis šlapinantis, drumzlinas, kruvinas ir stipraus kvapo šlapimas, jaučiamas diskomfortas ir dažnas šlapinimasis.

Infekcijai patekus į inkstus, gali prasidėti karščiavimas, nugaros skausmas ir vėmimas. Pajutus stipresnius simptomus būtina kreiptis į medikus. Negydomas inkstų uždegimas gali smarkiai juos pažeisti.

Šlapimtakių infekcijos gali būti šlapimo pūslės arba inkstų infekcijos. Dažniausiai sutinkamas yra šlapimo pūslės uždegimas – cistitas, paprastai gydomas antibiotikais, kurie naikina ne tik užkrėtimą sukėlusias, bet ir gerąsias virškinamojo trakto bakterijas.

Vis dėlto, pajutus pirmuosius simptomus galima išvengti antibiotikų vartojimo. Kartais pakanka pasikliauti liaudies medicina ir gydomosiomis žolelių galiomis.

1. Miltinė meškauogė

Vieno tyrimo metu ištirta 57 moterų, kenčiančių nuo pasikartojančios šlapimtakių infekcijos. Vienoms buvo duodamas placebas, o kitoms – miltinė meškauogė, veiksmingai sustabdžiusi beprasidedantį uždegimą.

Ši uoga turi ne tik antibakterinių ir antiseptinių, bet ir skysčius varančių, šlapimo takų gleivinę gydančių savybių.

2. Kiaulpienių lapai

Skirtingai nei augalo šaknis, naudojama virškinamojo trakto subalansavimui ir kepenų veiklai gerinti, kiaulpienių lapai yra stiprus diuretikas. Jis padeda išvalyti šlapimo pūslę ir palengvinti simptomus.

3. Kukurūzų šilkas

Kukurūzų šilkas – tai „ūseliai“ augantys ant pačios burbuolės, tarp sėklų. Ši dažnai išmetama dalis turi raminančių ir gleivinės veiklą skatinančių savybių.

Silicio dioksido ir kitų mineralinių medžiagų prisotintas kukurūzų šilkas padeda stiprinti audinius, veikia kaip diuretikas.

4. Asiūklis

Šis drėgnas vietas mėgstantis augalas pasižymi panašiomis vaistinėmis savybėmis kaip kukurūzų šilkas.

5. Svilarožės šaknis

Raminančiai veikia sudirgusią šlapimo takų gleivinę, mažina uždegimus.

6. Spanguolės

Spanguolės stabdo kenksmingų bakterijų įsitvirtinimą ant šlapimo takų sienelių taip užkirsdamos kelią infekcijai. Geriant spanguolių ekstraktą, arbatą ar natūralias jų sultis, yra valomas šlapimo traktas, o tai neleidžia atsinaujinti cistitui.

7. Kanadinė auksašaknė

Veiksmingai gydo gleivinę, turi antibakterinių savybių, kovoja su šlapimo takų sienelių uždegimu.

Vienas iš būdų gydytis žolelėmis (išskyrus spanguoles ir kanadinę auksašaknę) – pasidaryti arbatą. Vieną arbatinį šaukštelį žolelių užpilti litru verdančio vandens ir palaukti 7 minutes, kol žolelės pritrauks. Patartina gerti kas dieną.

Vartojant ekstraktus svarbu prisiminti, kad mažame jo kiekyje yra daug didesnė augalo koncentracija. Pasirenkant tokį gydymosi būdą yra gaunama didžiausia nauda sveikatai

Prieš pradėdami bet kokį savigydos kursą, nepamirškite pasitarti su savo gydytoju arba vaistininku. Ypatingai atidžios turėtų būti nėščios moterys ir žindyvės.

Svarbu paminėti ir tai, kad žolelės pakeisti antibiotikų negali ir nepagydys uždegimo taip, kaip tai padarys paskirti medikamentai. Toks gydymasis nuovirais veiksmingiausias kaip prevencinė priemonė arba pačioje ligos pradžioje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.