Kaip gardūs kvapai padeda numesti svorio?

Jei kalbėtume bendrai, praktiškai visi eteriniai aliejai pasižymi baktericidiniu, priešuždegiminiu ir antiseptiniu veikimu, teigiamai veikia nervų sistemą, aktyviai regeneruoja ir saugo odą ir plaukus, atnaujina organizmo savireguliacijos procesus.

Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad apetitui suvaldyti tinkamas vanilės kvapas.<br>123rf nuotr.
Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad apetitui suvaldyti tinkamas vanilės kvapas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2016, 2:02 PM, atnaujinta May 27, 2017, 5:18 PM

Jei kalbėtume bendrai, praktiškai visi eteriniai aliejai pasižymi baktericidiniu, priešuždegiminiu ir antiseptiniu veikimu, teigiamai veikia nervų sistemą, aktyviai regeneruoja ir saugo odą ir plaukus, atnaujina organizmo savireguliacijos procesus.

Aromaterapija gali būti taikoma viena arba kartu su kitomis gydymo procedūromis. Pavyzdžiui, moksliškai įrodyta, kad vartojant paskirtus antibiotikus kartu su citrinų, levandų, arbatmedžio eteriniais aliejais, baktericidinis veikimas gali sustiprėti nuo 4-5 iki dešimties kartų.

Aktyvios eterinių aliejų medžiagos patenka į organizmą per odą: naudojami ir masažui – tačiau ne gryni, o atskiesti kokiu nors baziniu aliejumi. Tai gali būti šiuo metu itin populiarus kokosų, alyvuogių, avokadų, migdolų ar kitas aliejus.

Su eteriniais aliejais taip pat galima daryti inhaliacijas. Jų trukmė – 3-10 min.

Namuose paprasčiausias eterinio aliejaus naudojimo būdas – garintuvas. Į jį reikia įpilti šilto vandens, įlašinti rekomenduojamą kiekį eterinio aliejaus ir uždegti talpos apačioje esančią žvakutę. Lašų skaičius priklauso nuo patalpų ploto: 5 m² rekomenduojami 2 lašai. Tiesa, prieš procedūrą reikia išvėdinti patalpas ir uždaryti langus ir duris. Garintuvo nepalikite be priežiūros.

Be abejonės, tinka ir maudytis kvapniose voniose. Į šilto vandens pripildytą vonią reikia įpilti su pienu, medumi, ar vonios druska sumaišyto eterinio aliejaus. Bazinė medžiaga padės eterinį aliejų geriau sumaišyti su vandeniu. Rekomenduojama procedūros vonioje trukmė 10-15 minučių. 

Tiesa, kaip ir visur reikia neužmiršti saiko, mat mažos eterinių aliejų dozės veikia kaip stimuliatorius, o didelės dozės gali pradėti slopinti organizmo gyvybinius procesus.

Apskritai aromaterapijos procedūrų trukmė ir dažnis kiekvienam skirtingas. Pavyzdžiui, inhaliacijas galima daryti kasdien po 1-2 kartus, nuo 7 iki 10 dienų. Aromatinėse voniose maudytis galima 2-3 kartus per savaitę, kol išnyks varginantys simptomai, o vėliau kartą ar du per savaitę profilaktiniais sumetimais.

Kalbant apie masažus, jų rekomenduojama 10-12 procedūrų kas antrą ar kas trečią dieną.

Visi teisingai dozuojami eteriniai aliejai neturi neigiamo pašalinio poveikio organizmui, o naudojant ilgesnį laiką nesumažėja jų veikimo efektyvumas. Kokie kvapai padeda lieknėti? Tačiau svarbiausia, ko gero, kokie gi kvapai gali padėti padailinti kūno linijas? 

Pasak mokslininkų iš Čikagos maistui lengviau atsispirti ir numalšinti apetitą, kaip aplinka kvepia bananais, žaliaisiais obuoliais arba mėtomis. Mėtų kvapas, be to, kelia darbingumą, gerina reakciją, mažina stresą ir kelia nuotaiką.

Tyrėjai iš Osaka universiteto atlikę eksperimentą su žiurkėmis, teigia, kad  padėti sumažinti apetitą ir mesti svorį padeda greipfrutų aromatas.

Kai kuriuose šaltiniuose teigiama, kad apetitui suvaldyti tinkama ir vanilė.

Be to, reikia nepamiršti, kad dėl perteklinių kilogramų iš dalies gali būti kaltas ir skysčių kaupimasis organizme. Jų atsikratyti padeda rožių, vetiverijų ir kedrų eteriniai aliejai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.