7 netikėti įpročiai, verčiantys jausti nuovargį dienos metu

Nors pagrindinė nuovargio priežastis dažniausiai yra prastas miegas, egzistuoja ir daugiau veiksnių, darančių įtaką jūsų budrumui. Pateikiame 7 įpročius, kurie gali paveikti jūsų poilsio kokybę. Laimei, visi jie gali būti sukontroliuojami.

Bet kokio tipo treniruotės paskatina laimės hormonų endorfinų išskyrimą į kraują.<br>123rf.com
Bet kokio tipo treniruotės paskatina laimės hormonų endorfinų išskyrimą į kraują.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 6, 2016, 8:00 AM, atnaujinta May 26, 2017, 11:27 AM

1. Vos nubudę apie 20 minučių praleidžiate naršydami telefone

Pagaliau smerkiamas ne telefonas, o papildomas laikas, kurį praleidžiate gulėdami. Lova sukurta miegui, tad jaukus užsibuvimas joje siunčia jūsų organizmui signalą, kad metas užmigti, o ne keltis. Dar blogiau, jei užmiegate.

Neretai „dar 10 minutėlių“ virsta valanda, o tokiu atveju jūs turite keltis iš gilaus miego stadijos. Toks pabudimas netinkamu metu organizmą tik dar labiau išvargina bėgant laikui. Taigi, jei jau pabudote – kelkitės.

2. Priklausomybė nuo fizinio aktyvumo matuoklių

Nors įvairūs žingsniamačiai ar kitokie matuokliai gali suteikti reikiamą paskatinimą užsiimti fizine veikla, pernelyg nuoseklus jų sekimas gali ir pakenkti. Naudojant šiuos aparatus sekti savo miegui gali jus priversti jaustis labiau pavargusius.

Taip atsitinka ne todėl, kad šie sporto entuziastų pamėgti prietaisai tiesiogiai sutrukdo jūsų poilsį. Pagrindinė priežastis – jas dėvintys asmenys vos nubudę ima tikrinti, ką rodo jų matuoklis ir, pamatę prastus rezultatus, pradeda nerimauti. Čia iškyla saviįtaiga – žinodami, kad dienai geriausiai paruošia kokybiškas miegas, jie pasiduoda stresui dar prieš žengdami pro duris.

3. Nepakankamas kiekis suvartojamų skysčių

Pagrindinė nemalonaus burnos kvapo ryte priežastis – dehidratacija. Kol miegame, mūsų organizmas ir toliau savinasi vandenį, suvartotą dieną. Tai reiškia, kad, idealiu atveju, net 8 valandas negeriate organizmo funkcijoms palaikyti būtinų skysčių. Derėtų išgerti vieną ar porą stiklinių vandens tiek prieš miegą, tiek prabudus ir išsivalius dantis.

4. Mėgavimasis karštu dušu prieš naktį

Karštas dušas prieš miegą prilygsta intensyviai treniruotei vakare. Tam, kad užmigtumėte jūsų kūno temperatūra pastebimai nukrenta. Sušildant ją karštu vandeniu tik atidedama akimirka, kuomet jūsų organizmas nugrimzta į gilų miegą. Tuo tarpu, mėgavimasis karštomis voniomis rytais padeda jums nubusti.

5. Sportuojate vakarais

Nėra lengva šokti į treniruočių aprangą vos nubudus. Vis dėlto, įrodyta, kad aktyvi fizinė veikla padeda pasikrauti energijos visai ateinančiai dienai. Bet kokio tipo treniruotės paskatina laimės hormonų endorfinų išskyrimą į kraują, kurie jus padaro žvalesnius.

Tuo pat metu vidaus organai bei audiniai yra aprūpinami deguonimi. Tai pagerina širdies ir plaučių veiklą bei bendrą jūsų savijautą. Jei nemėgstate sportuoti, nenusiminkite – pakaks vos 10-20 minučių pasivaikščioti ar tiek pat užtrukti atliekant jogą.

6. Per daug laiko praleidžiate namuose

Saulės spinduliuose yra reikalingos „melsvos šviesos“, kuri mažina miego hormono melatonino kiekį kraujyje. Be to, natūrali saulės šviesa skatina vitamino D išskyrimą, kuris yra būtinas normalizuojant energijos lygį.

7. Klausotės ne tos radijo stoties

Tie, kurie reguliariai lankosi sporto salėje žino, kokia svarbi yra muzika. Ji ne tik padiktuoja tempą, kuriuo atliksite veiksmus, bet ir pakelia nuotaiką. Klausantis dainų, kurių tempas yra apie 120 – 145 dūžių per minutę ir kurios jums iš tikrųjų patinka, lengviau ne tik sportuoti, bet ir pakilti iš lovos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.