Saulės vonios ar savaiminio įdegio kremas – kas kenkia labiau?

Pagerėjus orams, pakilus temperatūrai, kyla ir sijonai – merginos ir moterys šoka į sukneles bei kitus drabužius, atidengiančius daugiau odos, vyrai renkasi šortus ar marškinėlius trumpomis rankovėmis. Tik staiga susirūpinama – pusmetį „nemačiusi“ saulės oda išblyško.

Kas kenkia labiau – mėgavimasis saulės spinduliais ar savaiminio įdegio kremai?<br>123rf.com
Kas kenkia labiau – mėgavimasis saulės spinduliais ar savaiminio įdegio kremai?<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

May 14, 2016, 9:10 AM, atnaujinta May 25, 2017, 4:03 PM

Norėdami staigaus rezultato, žmonės griebiasi įvairių priemonių. Populiariausios alternatyvos paprastai būna šios – savaiminio įdegio kremas arba intensyvus mėgavimasis saulės voniomis.

Matyt, ne veltui egzistuoja posakis „grožis reikalauja aukų“. Iš tiesų, norint tapti vasariškai gražiu, įdegusiu, neretai yra pamirštama rizika, kurią sukelia tokių greitų rezultatų siekimas. Pradedant iš karto matomu nudegimu ir baigiant vėžiu – odos pažeidimų spektras yra iš tiesų platus.

Apie šiuos, bei kitus susirgimus kalbėjo Klaipėdos odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja, gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė. Jos manymu, renkantis iš šių dviejų alternatyvų, savaiminio įdegio kremas kenkia labiau. Specialistė teigia, kad taip yra dėl jame esančių cheminių medžiagų, tuo tarpu saulė – natūrali.

„Svarstant, ką pasirinkti, savaiminio įdegio kremą ar saulės spindulius, geriau yra rinktis pastarąjį. Tai natūralus, odoje esančio melanino išsiskyrimą skatinantis šaltinis. Tačiau juo mėgautis derėtų atsakingai ir kontroliuoti laiką, kurį praleidžiate saulės atokaitoje.

Žinoma, atšilus orams žmonės išsijudina, suguža į paplūdimius, mėgaujasi šiluma. Daugeliui atrodo, kad pavasarinė saulė yra nepavojinga odai, tačiau joje nudegti tikrai nėra sudėtinga. Užtenka nesisaugant pabūti netinkamu metu ir, gali būti, kad jau netrukus imsite jausti pirmuosius nudegimo simptomus.

Dažniausiai nudegimai pasitaiko pajūrio gyventojų tarpe – kai šalia yra didžiulis vandens telkinys, nenuostabu, kad atsiranda ir norinčių prie jo praleisti laiką. Kita, į mus dažnai besikreipianti pacientų grupė – sodininkai.

Taip yra, nes saulė grėsminga ne tik tiesiogiai nudegindama odą. Ji paskatina įvairių medžiagų suaktyvėjimą augaluose, kurie vėliau sukelia dėl kontakto atsirandančias alergines reakcijas“, – teigė gydytoja.

Kai kurie odos pažeidimai saulės spinduliais yra matomi kone iš karto. Vis dėlto, kitiems prireikia laiko, kartais net kelių dešimtmečių, kadangi saulės „archyvas“, pasak gydytojos, yra kaupiamasis.

„Jauni žmonės dažnai negalvoja apie ateitį. Jiems reikia „dabar ir čia“, todėl deginasi vidurdienį, kai saulės spinduliai yra pavojingiausi, tepasi odą įvairiais kremais. Oda – didžiausias mūsų organas, todėl nederėtų ant jos tepti įvairių chemikalų, dažų turinčių priemonių.

Manau, jeigu pacientai galėtų pažvelgti į ateitį, smarkiai sumažėtų tokiais produktais bei saulės spinduliais piktnaudžiaujančių asmenų. Įvairūs daug chemijos turintys produktai sukelia alergijas, kai kurie jų sudėtyje esantys elementai yra kancerogeniniai, taigi, gali sukelti vėžį.

Pernelyg atkaklus siekis įdegti natūraliai taip pat gresia vėžiu. Be to, šis pomėgis sausina odą ir taip skatina raukšlių atsiradimą, bėgant metams formuojasi pigmentinės dėmės. Gali atsirasti keratozė – ikinavikinė odos liga, kuriai būdingi pavieniai ar dauginiai netaisyklingos formos suragėję odos židiniai. Paprastai jie būna pasidengę atsilupusius žvynus primenančiais dariniais“, – pasakojo gydytoja.

Ypač rizikuoja tie, kurie naudojasi pigiais kosmetikos produktais ar reguliariai lankosi soliariumuose. Deja, kainos ir kokybės santykis paprastai pasitvirtina, o soliariumo lempomis spinduliuojama UV spindulių dozė yra daug labiau koncentruota nei gaunama natūraliai. Tačiau nereikia persistengti.

„Tačiau, ne viskas prarasta. Tiems, kurie be įdegio gyventi negali, derėtų atsiminti, kad tai daryti galima iki 10 val. ryto, o pratęsti nuo 14 – 15 val. Tokiu būdu išvengsite nudegimų, įdegsite iš lėto, tačiau lėčiau ir nubluksite“, – vasariškai spindinčios odos išsiilgusius žmones guodė A. Kajutytė.

Gydytoja taip pat paneigė mitą, jog nepaisant odos tipo visi įdegti galime vienodai. Neva tai priklauso nuo laiko, kurį praleidžiame UV spinduliuose.

„Skirtingo tipo žmonės įdega skirtingai. Tie, kurių plaukai, akys tamsios ir oda turi tamsesnį atspalvį, įdega greičiau, ryškiau ir daug rečiau kenčia nudegimus. Tuo tarpu šviesios, rausvos odos savininkai yra labiau linkę parausti, nudegti.

Deja, turiu nuvilti – nepaisant laiko tarpo, kurį šie asmenys praleis saulėje, jie niekuomet neįdegs taip tamsiai kaip „tamsesnio gymio“ žmonės. Tai labai svarbu žinoti, kadangi kai kurios mamos mano, kad jeigu vaikas daug laiko praleis saulėje dar nuo mažumės, vėliau jam bus lengviau įdegti. Saulė odos tipo pakeisti negali“, – kalbėjo medikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.