Sunku judėti? Atsakė, kaip sulieknėti

Atslinkus šiltiems orams kiekvienas iš mūsų norėtų apsivilkti mažiau pridengiančius drabužius ir mėgautis vasarišku karščiu. Deja, kai kurie negali pasigirti nepriekaištingomis kūno linijomis, taigi ima ieškoti būdų, kaip jas padailinti.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

Jul 28, 2016, 1:54 PM, atnaujinta May 17, 2017, 1:44 PM

Nenuostabu, kad antsvorio metimas – ne pati lengviausia užduotis. Tai tampa dar sunkiau, kai judėjimą varžo sunkios praeityje atliktos procedūros, patirtos traumos ir panašiai.

Būtent su tokiu klausimu į redakciją kreipėsi 53 metų skaitytoja Ilona , ieškanti patarimų, kaip po kelių sudėtingų stuburo operacijų sėkmingai atsikratyti atsikišusio pilvuko.

„Man 53-eji metai, turiu pilvuką, kurio norėčiau atsikratyti, tačiau yra viena situaciją sunkinanti aplinkybė. Esu po trijų sudėtingų stuburo operacijų. Vienos iš jų metu man buvo įdėtas implantas.

Be to, įsukta 12 varžtų, stuburą prilaiko sutvirtinimo plokštelės. Tad kyla klausimas – kaip man sportuoti ir ką daryti, kad atsikratyčiau to nelemto pilvo?“, – savo laiške klausė moteris.

Pirmasis žingsnis – mitybos suderinimas

Dietologė Žana Antonova teigia, kad pirma reikia pasirūpinti ne fiziniu aktyvumu, o mityba.

„Ne paslaptis, kad svorio korekcijoje pirmąją vietą užima sveika mityba, o po jos seka ir fizinis aktyvumas. Taigi, skaitytojai reikėtų pradėti nuo savo mitybos peržiūros ir subalansavimo, kadangi vien tik fizinė veikla nepadės pasiekti norimo rezultato.

Taip pat yra neaišku, koks fizinis aktyvumas buvo iki operacijų. Nepaisant to, antsvoris yra pernelyg didelio kalorijų kiekio suvartojimo pasekmė, kuomet energijos iš maisto yra gaunama daugiau nei sudeginama“, – kalbėjo specialistė.

Ji taip pat pasiūlė kelis skirtingus žingsnius, padėsiančius suprasti, kur yra daromos pagrindinės mitybos klaidos. Dietologė skatino iškelti sau kelis klausimus, kurie, pasak jos, turėtų padėti rasti atsakymus į rūpimus klausimus.

„Visų pirma, reikėtų išsiaiškinti, ar skaitytoja maitinasi reguliariai. Derėtų valgyti bent 3 kartus per dieną ir nepraleidinėti nei pusryčių, nei pietų ar vakarienės. Taip pat reikėtų vengti pastovaus užkandžiavimo. Tai daryti reikėtų tik kartą tarp pagrindinių dienos patiekalų tam, kad pernelyg neišalktų.

Derėtų nevalgyti prieš pat miegą, o išlaikyti 2 – 3 valandų intervalą tarp vakarienės ir poilsio. Be to, nederėtų ir piktnaudžiauti maistu. Renkantis produktus derėtų atsižvelgti į tai, ar maistas yra riebus, keptas aliejuje, prisotintas cukraus“, – skaitytoją skatino dietologė.

Ž. Antonova priminė ir pagrindinę sveikos mitybos taisyklę – gerti pakankamai vandens bei valgyti šviežius vaisius bei daržoves. Skysčių derėtų išgerti bent 1,5 – 2 litrus per parą, o daržoves stengtis vartoti kiekvieną sykį valgant rimtesnį patiekalą.

„Galėtų padėti suvalgyto maisto registravimas. Tai padeda pakoreguoti savo mitybos įpročius, kadangi užsirašydama kiekvieną suvalgytą maisto produktą skaitytoja ne tik užfiksuos suvalgytą kiekį, bet ir pasižymės, kuriuo paros metu tai darė.

Toks žymėjimasis padeda atrasti didžiausias mitybos spragas. Vis dėlto, jeigu gyvensenos įpročių pakoregavimas neduoda jokių rezultatų, derėtų kreiptis į specialistą, kadangi tokio pobūdžio komentaras tėra bendrojo pobūdžio ir negali atstoti gydytojo konsultacijos“, – tikino specialistė.

Atliekant pratimus svarbiausia neapkrauti stuburo

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikų gydytoja kineziterapeutė Inesa Rimdeikienė teigė, kad įvairius fizinius pratimus po stuburo operacijos atlikti ne tik reikia, bet ir yra būtina. Visgi, tai darant privaloma laikytis tam tikrų atsargumo priemonių.

„Atliekant fizinius pratimus po tokios procedūros derėtų būti atsargiai ir neapkrauti stuburo. Taigi, derėtų rinktis pratimus, kurių metu jam netenka didelis krūvis, tad labiausiai tiktų tokie, kuriuos atlikdama skaitytoja guli.

Vienas iš populiariausių tokių pratimų pavyzdžių galėtų būti atsilenkimai. Pacientei derėtų atsigulti ant kilimėlio taip, kad visa nugara būtų prisispaudusi prie žemės ir nesusidarytų tarpas tarp juosmens ir grindų.

Kartais, jeigu pilvo preso raumenys yra iš tiesų silpni, gali būti labai sunku sukontroliuoti nugaros išlinkimą. Tokiu atveju derėtų šiek tiek kilstelėti galvą. Atlikus šį veiksmą turėtų įsitempti pilvo raumenys, o tai – pagerinti juosmens prisispaudimą prie grindų“, – patarimais dalinosi gydytoja.

Vis dėlto, ji pabrėžė, kad, prieš užsiimant bet kokia fizine veikla, derėtų apsilankyti pas šios srities specialistą.

„Asmuo, kuriam buvo atlikta sudėtinga operacija, turėtų elgtis apdairiai. Prieš pradedant tam tikrą veiklą, reikėtų apsilankyti pas kineziterapeutą. Taipogi, tam, kad gydytojas galėtų suteikti geriausią pagalbą, vertėtų išsamiai papasakoti, dėl kokių priežasčių buvo daryta operacija, kaip seniai, koks fizinis aktyvumas buvo prieš ir po operacijos ir panašiai.

Žinodamas visą šią informaciją medikas gali patarti individualiai, kadangi tokia, nuotolinė, konsultacija tegali būti bendrojo pobūdžio“, – tvirtino I. Rimdeikienė.

Pratimas pilvo raumenims sutvirtinti

Atsigulkite ant nugaros ir atsipalaiduokite.

Kuo stipriau įtempkite rankos raumenis ir po 6 sekundžių atpalaiduokite.

Gulint tarp jūsų liemens ir žemės yra susidaręs tarpas dėl natūralaus stuburo išlinkimo.

Pabandykite prispausti nugarą prie žemės ir kuo labiau įtempti pilvo presą.

Palaikykite tempimą 6 sekundes ir atsipalaiduokite.

Pakartokite tai penkis kartus.

Jeigu nejaučiate kai įsitempia pilvo presas bandant tai padaryti stenkitės truputėlį kilstelti klubus ir suspausdi sėdmenis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.