Žmonės tai tepa ant nudegusios odos, o jūs ar išdrįstumėte?

Saulės vonios saikingais kiekiais gerina nuotaiką, skatina trūkstamo vitamino D gamybą organizme. Deja, išsitiesdami prieš saulę neretai vaikomės įdegusios odos etalono, o apie sveikatą nepagalvojame.

Alijošius.<br>„Youtube“ momentinis kadras.
Alijošius.<br>„Youtube“ momentinis kadras.
Odos nudegimo laipsniai<br>123rf nuotr.
Odos nudegimo laipsniai<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 28, 2016, 12:48 PM, atnaujinta May 17, 2017, 1:56 PM

Tuomet perlenkiama lazda, o piktnaudžiavimas saule pasibaigia raudona skaudžiai nudegusia oda, kartais ir pūslėmis.

Saulės nudeginta oda parausta ir patinsta. Tai pirmojo laipsnio nudegimas. Jį padeda įveikti vaistinėse parduodami preparatai, tačiau liaudies išmintis byloja ir apie natūralias perštėjimą bei tinimą mažinančias priemones.

Tad kurias vertėtų išbandyti, o kurių geriau nedrįsti?

1. Geriausia liaudiška priemone nudegimams gydyti laikomas vištos kiaušinis. Jį reikia virti apie 40 min. Tuomet išimti trynį, jį susmulkinti ir pakaitinti keptuvėje be riebalų ant labai silpnos ugnies maišant apie 40 min. Vėliau išspausti per marlę ir tepti košele nudegintas vietas.

Kiaušinio trynyje yra vitamino A, kuris labai reikalingas odai. Tačiau ar jo pakankamai lieka po tokio ilgo kaitinimo? Vargu. Be to, tokio mišinio tepimas ant odos gali paskatinti infekciją.

2. Kitas liaudies receptas rekomenduoja trijų citrinų sultis. Jas reikia sumaišyti su dviem puodeliais šalto vandens ir kempinėle ar medžiagos gabalėliu atsargiai plauti nudegimus. Teigiama, kad citrinų sultys odą atvėsins, dezinfekuos ir paskatins gijimą.

Tiesa ta, kad citrinų rūgštis ne tik turi teigiamų savybių, bet gali dar labiau sudirginti odą.

3. Alijošiai taip pat laikomi vienu geriausių naminių vaistų nuo odos nudegimo saulėje. Nuo augalo reikia nuskinti lapų ir atvėsinti juos šaldytuve, po to juos reikėtų perpjauti ir minkštimą prispausti tiesiai ant nudegusios odos.

Alijošiai ramina sudirgusią odą, mažina jos lupimąsi, randus ir nudegimų keliamą skausmą, tad kaip naminė priemonė vertinama kaip iš tiesų veiksminga.

4. Taip pat rekomenduojama nudegusį odos plotą drėkinti ir vėsinti šviežio atšaldyto agurko griežinėliais. Daugiau nei 90 proc. agurko sudaro vanduo, kurį lengvai perima oda, bei vitamino C, malšinančio odos sudirgimus.

Ši liaudiška priemonė taip pat gali būti veiksminga, mat agurkai, ypač užauginti natūraliai, yra viena mažiausiai alergizuojančių daržovių.

5. Kitas dažnai liaudyje naudojamas receptas – grietinė arba natūralus jogurtas. Užteptas storu sluoksniu produktas paliekamas keliolikai minučių, šaltu vandeniu nuplaunamas vos pajutus, kad ėmė džiūti.

Patepdami odą grietine ar natūraliu jogurtu ją pamaitinsite, atšviežinsite, papildysite reikalingais vitaminais ir mikroelementais, tad tai nėra pats blogiausias pasirinkimas. Kita vertus, ne visuomet pakankamai efektyvus, nes reikia dažnai kartoti.

6. Liaudies išmintis dar byloja, kad nudegus saulėje reikėtų gulti į avižų vonią. Į vandenį reikėtų įmaišyti kelias saujas avižų miltų ir pagulėti joje apie 20 minučių, o tuomet švariai nusiprausti vėsaus vandens srove. Kūnui reikia leisti pačiam išdžiūti nesitrinant rankšluosčiu.

Avižos ramina, drėkina odą, mažina infekcijos tikimybę. Tačiau nudegus gulimas į šiltą vonią gali tapti tikra kančia.

Taigi svarbiausia visas natūralias priemones naudoti išmintingai ir suprasti, kad jas naudoti teks gana dažnai, norint pasiekti rezultatą.

O jei ant odos iškilo pūslių, verčiau susilaikyti nuo saviveiklos ir kreiptis į gydytoją arba vaistininką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.