Šlapimas gydo medūzų nudegimus ir kiti vasaros mitai

Kaip ir įprastai, vasaros sezonas yra perpildytas gyvensenos pokyčių. Tai reiškia ir padidėjusį medikų susirūpinimą, kadangi vasaros įpročius supa daugybė įvairių sveikatos mitų. 

Asociatyvi nuotr.<br>123rf.com nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 30, 2016, 9:30 AM, atnaujinta May 17, 2017, 9:35 AM

Nesusigaudydami tarp visų kelionių į paplūdimius, piknikų ir kitokių pramogų tiek lauke, tiek patalpose, neretai pamirštame pasirūpinti savo sveikata. Dėl šios priežasties bustle.com pateikia 6 dažniausiai sutinkamų ir paneigtų mitų sąrašą. 

1. Pavalgius prieš plaukiojant reikia palaukti 30 minučių

Šis mitas yra pagrįstas nuomone, kad plaukiojimas pilnu skrandžiu gali sukelti stiprų mėšlungį, kadangi skrandyje suaktyvėja kraujotaka. Tai padeda virškinimui, tačiau toks kraujo tekėjimo kryptingumas gali sukelti kitų raumenų spazmus, o tai – padidinti riziką nuskęsti.

Vis dėlto, to nepakanka sukelti gyvybei pavojingą mėšlungį, nors gydytojai ir neatmeta silpno spazmo galimybės.

2. Medūzos nudeginimą gydo šlapimas

Nors Lietuvoje nusiskundimų dėl medūzų nudeginimų sukeliamos reakcijos nepasitaiko, pakankamai daug žmonių keliauja ir kitose jūrose susiduria su šiais padarais.

Seniai sklinda mitas, kad patyrus medūzos nudilginimą derėtų gydyti šlapimu. Vis dėlto, mokslininkai teigia, kad tai – ne pats geriausias sprendimas.

Pasirodo, šlapimas ne tik nepadeda, bet ir gali pabloginti situaciją. Jame esančios cheminės medžiagos gali suaktyvinti odoje likusius geluonis ir paskatinti juos išleisti likusius nuodus. 

Vietoje šlapimo derėtų pažeistą vietą nuplauti druskos tirpalu ar actu.

3. Apsaugai nuo saulės pakanka makiaže esančio SPF

Pasak dermatologų, viena didžiausių vasaros metu daromų klaidų – pasikliovimas makiaže esančiu SPF kiekiu. Deja, dažniausiai jo koncentracija nėra pakankama, todėl oda nėra gerai apsaugoma nuo kenksmingo saulės poveikio. 

Tam, kad galėtumėte būti tikri, jog iš tikrųjų apsisaugojote nuo UV spindulių, derėtų naudoti tam skirtas kosmetikos priemones. Makiažo produktų pagrindinė priežastis yra ne apsaugoti odą, o ją padengti suteikiant tolygesnį atspalvį ir patrauklesnę išvaizdą.

4. Saulė išgydo spuogus

Daugybė žmonių galvoja, kad saulė padeda užgydyti spuogus juos išdžiovindama. Deja, tai netiesa.

Nors saulė ir turi džiovinančių savybių bei padeda paslėpti spuogus, deja, ji gali ir pakenkti. UV spinduliai stimuliuoja riebalų liaukas bei skatina odos kietėjimą.

5. Tik raudona oda praneša apie nudegimą saulėje

Deja, dažniausiai nežinome, kad nudegėme tol, kol nebūna per vėlu. Kartais nudegimas nepasireiškia kelias valandas po deginimosi.

Tai reiškia, kad netgi pasitraukus iš saulės atokaitos, oda ir toliau dega. Kartais šis procesas užtrunka iki 6 valandų. Tik tuomet pasimato tikrasis saulės poveikis jūsų odai.

6. Vasara padarys jus laimingu

Faktas, kad dabar vasara, visai nereiškia, kad tai kaip nors pakeis Jūsų savijautą ar privers esančias problemas išnykti. Nors šis sezonas ir pripildytas įvairių veiklų ir gero oro, tai taip pat reiškia padidėjusį krūvį ir užpildytas dienotvarkes.

Be to, dėl „laimingos vasaros“ mito, daugybė jos nepatyrusių žmonių galvoja, kad jų vasara buvo visiškas nusivylimas. Deja, liūdna nuotaika, depresija, didelis užimtumas gali pasitaikyti visais sezonais, ne tik vasarą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.