Sužinoję apie tai, arbūzus valgysite kasdien visą sezoną

Visi mėgstame vasarą – ne tik todėl, kad ji reiškia atostogas, šilumą ir saulę. Vasarą sunoksta patys skaniausi vaisiai ir daržovės. Vienas iš didžiųjų vasaros malonumų – arbūzai. Jeigu juos mėgstate, valgykite nors ir kasdien – arbūzai organizmui teikia neįtikėtiną naudą.

Jau seniai žinoma, kad arbūzas – svarbių maistinių medžiagų šaltinis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Jau seniai žinoma, kad arbūzas – svarbių maistinių medžiagų šaltinis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-07-31 13:56, atnaujinta 2017-05-17 07:10

Jau seniai žinoma, kad arbūzas – svarbių maistinių medžiagų šaltinis. Svarbiausios iš jų – likopenas, vitaminas A, citrulinas ir vitaminas C.

Štai 9 priežastys, kodėl verta valgyti arbūzus kasdien.

1. Gerina odos būklę.

Jeigu nuolat kovojate su odos problemomis arba jai tiesiog nepakanka švytėjimo, pabandykite savo racioną papildyti arbūzais. Portalo Curejoy.com ekspertų nuomone, vitaminas A padeda stimuliuoti viso organizmo audinių augimą, atjaunina ir drėkina odą.

2. Gerina širdies veiklą.

Jeigu kenčiate nuo širdies ligų arba jaučiate bet kokį skausmą krūtinėje, turite nedelsdami kreiptis į gydytoją. Tačiau, portalo „Organic facts“ duomenimis, arbūzuose esantis likopenas gerina širdies darbą. Vitaminas C, karotinoidai ir kalis padeda sumažinti cholesterolio lygį ir užbėgti už akių sunkioms širdies ligoms.

3. Gerina inkstų būklę.

Labai svarbu užkirsti kelią akmenų susidarymui inkstuose. Tam gali padėti arbūzas. Livelovefruit.com rašo, kad arbūzai padidina šlapimo išsiskyrimą, papildomai neapkraudami inkstų. Arbūzai pakelgvina apkrovą inkstams ir išvaduoja organizmą nuo skysčių pertekliaus.

4. Gerina regėjimą.

Arbūzai taip pat teigiamai veikia regėjimą ir akių sveikatą. Vitaminas A gali padėti esant amžinei geltonosios dėmės degeneracijai, užkirsti kelią naktiniam aklumui.

5. Naudingi kaulams.

Su amžiumi vis sunkiau išlaikyti kaulų sveikatą. Laimei, arbūzuose yra likopeno ir kalio, kurie padeda pagerinti kaulų ir sąnarių būklę ir sumažina kaulų pažeidimo riziką.

6. Mažina kraujospūdį.

Daugybę žmonių vargina aukštas arterinis kraujospūdis. Galite pabandyti jį sumažinti, įtraukdami į savo valgiaraštį arbūzus. „Arbūzuose yra daug kalio ir magnio, todėl jie padeda sumažinti kraujospūdį“, – rašo „Organic facts“.

7. Mažina raumenų skausmus.

Arbūzai taip pat padeda susidoroti su uždegimais ir mažina raumenų skausmus. Atliktas tyrimas parodė, kad žmonės, prieš treniruotes gerdavę arbūzų sultis, jautė mažesnį raumenų skausmą nei tie, kurie gėrė „placebo“ gėrimą.

8. Kovoja su astma.

Arbūzai gali padėti žmonėms, kenčiantiems nuo astmos. „Medical News Today“ ekspertai rašo, kad vartojant didelį kiekį vitamino C, sumažėja astmos išsivystymo rizika. Jeigu jūs jau kenčiate nuo astmos, arbūze esančios maistinės medžiagos gali padėti pagerinti bendrą plaučių būklę.

9. Padeda esant prostatos vėžiui.

Suprantama, vien arbūzų nepakanka, norint įveikti vėžį, tačiau jie turi priešvėžinių maistinių medžiagų. „Live Science“ rašo, kad arbūzai dėl savo antioksidacinių savybių sumažina vėžio išsivystymo riziką. O likopenas, JAV nacionalinio vėžio instituto duomenimis, sumažina prostatos vėžio išsivystymo riziką.

Tad mėgaukitės arbūzais į sveikatą – tiesa, nepamirškite, kad juose yra daug cukraus, tad planuokite valgiaraštį į tai atsižvelgdami. Šiaip ar taip, arbūzas yra gerokai sveikesnis už įprastus saldumynus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.