Sužinoję savo kūno tipą, anstvorio atsikratysite akimirksniu

Daugelis mūsų gali savo kūno sudėjimą priskirti vienai iš trijų kategorijų – somatotipų. Tai kūno dydžio ir struktūros išraiška, kurią nurodo poodinis riebalų bei raumenų kiekis, raumenų ir griaučių išugdymo lygis bei santykinis galūnių ilgis, rašė prevention.com.

Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Asociatyvi nuotr.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2016, 1:19 PM, atnaujinta May 17, 2017, 12:22 AM

Tokia kūno kompozicijos analizė – labai svarbi, kadangi būtent ji nurodo, ar esate sveikas, ar, vis dėlto, kenčiate nuo antsvorio. Pasikliauti vien kūno masės indeksu rodomais skaičiais ne visuomet yra tikslinga, kadangi neaišku, kaip svarstyklėse rodomas svoris pasiskirsto – kiek jo yra riebalinis sluoksnis, kiek raumenys ar susikaupę skysčiai.

Taip pat, žinios apie tai, koks yra jūsų kūno sudėjimas, leidžia efektyviau sportuoti bei padeda lengviau pasirinkti tinkamą mitybos būdą. Asmuo, kuris žino savo somatotipą tikisi ir realesnių rezultatų tiek derinant mitybą, tiek sportuojant.

Moterys paprastai turi daugiau riebalinio audinio, nei vyrai. Sveika dailiosios lyties atstovė turi 14 – 30 proc., o vyrai džiaugiasi kiek mažesniu, 6 – 25 proc. riebaliniu sluoksniu. Vis dėlto, moterų organizme jis padeda atlikti gyvybiškai svarbias funkcijas, pavyzdžiui, formuotis reprodukciniams audiniams, veiksmingiau pasisavinti vitaminus ir pan.

Visgi, iš pradžių derėtų išsiaiškinti, kokiam tiksliai somatotipui priklausote.

Ektomorfas

Ektomorfo tipui priklausantys asmenys dažniausiai turi ilgas galūnes, tačiau ne itin išreikštus raumenis. Jie neretai būna nedidelio svorio tačiau riebalinio audinio procentas išlieka aukštas.

Dėl greitos medžiagų apykaitos šis kūno tipas yra atspariausias svorio augimui. Be to, jų skeletas yra gan smulkus, o tai net ir anatomiškai pasunkina užduotį užsiauginti didelę raumenų masę.

Norėdami pagerinti kūno kompoziciją (padidinti lieso raumens svorį bei sumažinti riebalinio audinio procentą), derėtų maitintis geraisiais riebalais prisotintais produktais, stengtis, kad kiekviename patiekale būtų apie 25 – 30 gramų baltymų.

Be to, nederėtų piktnaudžiauti angliavandeniais ar sočiai prisivalgyti vakare. Dienomis, kai nėra treniruočių, reikėtų vengti priešpietinio užkandžio, o jei to padaryti nepavyksta, kalorijas kompensuokite lengvesne vakariene.

Mezomorfas

Mezomorfai paprastai būna itin proporcingo sudėjimo. Jiems nesunkiai kinta svoris, o raumenų masė užauga pakankamai greitai. Asmenys, priskiriami šiam kūno tipui, paprastai turi ilgą liemenį ir trumpas galūnes. Mezomorfo somatotipo moterys dažniausiai būna atletiškos bei gali džiaugtis tvirtu sudėjimu.

Dėl greitai augančios raumenų masės šiems asmenims ypač tinka aukšto intensyvumo intervalinės treniruotės, pliometriniai pratimai bei tie, kurie didina raumenų „sprogstamą“ jėgą. Mezomorfai turi didesnį procentą dažno susitraukimo raumenų skaidulų, kurios užtikrina greitesnį jų augimą.

Norintys pasiekti geriausių rezultatų turėtų užsiimti ištvermę, jėgą didinančiu sportu, ukšto intensyvumo intervalinėmis treniruotėmis bei pliometriniais pratimais. Taip pat šį režimą galima paįvairinti joga ar pilatesu.

Valgant nederėtų piktnaudžiauti angliavandeniais, o maistą derinti pagal įprastines sveikos gyvensenos taisykles – vartoti pakankamai gerųjų riebalų bei baltymų. Dienomis, kai nėra treniruočių, prieš sportą vartojamą užkandį derėtų pakeisti puodeliu žalios arbatos ar kavos.

Endomorfas

Dauguma šiam tipui priklausančių asmenų jaučiasi it būtų pralaimėję loteriją. Jų kūnai dažniausiai būna apvalesnių formų, o organizmas riebalus kaupia daug greičiau nei kitiems dviems tipams priklausantys žmonės.

Nors endomorfų medžiagų apykaita yra gerokai lėtesnė, tai nereiškia, kad didelis antsvoris yra nulemtas likimo. Visgi, reikia pavargti ir atsakingai priimti sprendimus tam, kad išvengtumėte papildomų kilogramų.

Tai reiškia sveikų maisto produktų vartojimą be didesnį fizinį aktyvumą. Geriausia treniruotei atrasti laiko kiekvieną dieną ir pasirinkti pratimus, priklausančius aukšto intensyvumo intervalinėms ar jėgos ištvermės (angl. cross training) treniruotėms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.