Nepatikėsite, kas gresia organizmui, kai skrendate lėktuvu

Daugybė keliavusiųjų žino, kokios varginančios gali būti kelionės lėktuvu. Sunkiausia, kai skrendate tarp žemynų. Dėl ilgos jų trukmės patiriama daugybė nepatogumų: tirpsta kojos, kamuoja troškulys, ima skaudėti galvą ar netgi gerklę, rašė corriere.it.

Dėl ilgos skrydžio trukmės patiriama daugybė nepatogumų: tirpsta kojos, kamuoja troškulys, ima skaudėti galvą ar netgi gerklę.<br>„123rf.com“ nuotr.
Dėl ilgos skrydžio trukmės patiriama daugybė nepatogumų: tirpsta kojos, kamuoja troškulys, ima skaudėti galvą ar netgi gerklę.<br>„123rf.com“ nuotr.
Dėl ilgos skrydžio trukmės patiriama daugybė nepatogumų: tirpsta kojos, kamuoja troškulys, ima skaudėti galvą ar netgi gerklę.<br>„123rf.com“ nuotr.
Dėl ilgos skrydžio trukmės patiriama daugybė nepatogumų: tirpsta kojos, kamuoja troškulys, ima skaudėti galvą ar netgi gerklę.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 20, 2016, 3:09 PM, atnaujinta May 15, 2017, 8:58 AM

Šiuos simptomus lemia ne tik didelis aukštis, kuriame yra skrendama, bet ir daug kitų veiksnių. Ilgą laiką nejudant, negeriant ir praleidžiant nedidelėje, nuo aplinkos veiksnių izoliuotoje aplinkoje žmogaus organizme vyksta gausybė nemalonius pojūčius sukeliančių procesų.

1. Gali sutrikti klausa ir skonio pojūtis

Skrendant lėktuvu beveik trečdalis mūsų skonio receptorių nustoja veikti. Taip atsitinka todėl, kad keliaujama dideliame aukštyje. Lėktuvo viduje kintantis atmosferos slėgis ir drėgnumas gali daryti įtaką tam, kaip suvokiame skonį ar kvapą, paveikti klausą.

Norint išvengti nemalonaus ausų užgulimo, lėktuvui kylant ir leidžiantis reikėtų ką nors valgyti. Labiausiai tinka kramtomoji guma ar čiulpiamieji saldainiai, nes ryjant seiles pasikeičia vidinėje ausyje esantis slėgis.

2. Sumažėja deguonies

Lėktuvo salone yra palaikomas 75 proc. įprastam prilygstantis atmosferos slėgis. Tai reiškia sumažėjusį deguonies kiekį ore, kuris gali sukelti hipoksiją – reiškinį, kurio metu organizmui ima jo trūkti. Dėl to keliautojas gali pradėti jausti galvos svaigimą, skausmą ar nuovargį.

3. Lėktuve laisvai plinta bakterijos

Kelionės lėktuvu metu rizika užsikrėsti peršalimo ar kitomis oro lašeliniu būdu plintančiomis ligomis padidėja apie 100 kartų. Maždaug pusė kabinoje esančio oro neišeina į lauką ir nuolat sukasi ratu. Tai tik paskatina virusų bei bakterijų plitimą tarp keleivių.

Nors paprastai tai neturėtų sukelti rimtų sveikatos problemų, skrendant kurios nors užkrečiamosios ligos proveržio metu derėtų dėvėti kvėpavimo takus apsaugančią kaukę. Taip pat rankiniame bagaže vežkitės ir rankas dezinfekuojantį skystį. 

4. Kosminės radiacijos poveikis

Dėl įvairių kosminių bangų ilgesnės kelionės metu asmuo gauna gana didelę radiacijos dozę. Pavyzdžiui, keliaudamas iš Niujorko į Londoną žmogus patiria panašų spinduliuotės kiekį į tą, kuris atsiranda atliekant rentgenogramą. 

5. Gali pasireikšti dehidratacijos simptomai

Kartais ir tris valandas trunkančio skrydžio pakanka, kad organizmas pašalintų net pusantro litro vandens. Ypač sausas lėktuvo kabinos oras gali išdžiovinti nosies, burnos ir gerklės gleivines. Dėl šios priežasties svarbu gerti pakankamai skysčių.

Taip išvengsite ne tik išsausėjusios burnos pojūčio, bet ir kitų nemalonių dehidratacijos simptomų: galvos skausmo ar silpnumo. Be to, reikėtų vengti kofeino turinčių gėrimų, nes jie traukia skysčius iš organizmo.

6. Venkite lėktuve esančio vandens

Seniau atlikti tyrimai atskleidė, kad lėktuvų tualetuose laikomame vandenyje buvo aptikta bakterijos E.Coli bei kitų sveikatai pavojingų bakterijų pėdsakų. Todėl labai svarbu negerti lėktuvuose esančio vandens ir vietoje jo nepagailėti pinigų ir įsigyti buteliuką gėrimo oro uosto parduotuvėje.

7. Gali pūsti pilvą

Dėl sumažėjusio atmosferos slėgio lėktuve gali sutrikti ir skrandžio veikla, prasidėti pilvo pūtimas. Dujų sankaupa gali sukelti skausmą, stiprų diegimą ar vidurių užkietėjimą.

8. Sutrinka kraujotaka

Kadangi dauguma žmonių didžiąją kelionės dalį praleidžia sėdėdami, judėjimo trūkumas gali sutrikdyti kraujotaką. Todėl, užgesus saugos diržų signalui, stenkitės kiek pasivaikščioti po lėktuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.