Manote, kad tai – piktžolė? Tačiau ji gali jus išgydyti

Viena dažniausiai sutinkamų žolių Lietuvoje – gyslotis. Tai nereiklus augalas, tad jį galima rasti pakelėse, laukuose ar išdygusius net tarp plytelių.

Gysločio gydomosios savybės jau buvo žinomos senovėje.<br>123rf nuotr.
Gysločio gydomosios savybės jau buvo žinomos senovėje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 28, 2016, 11:16 AM, atnaujinta May 14, 2017, 5:54 PM

Gyslotis būna dviejų rūšių – siauralapis ir plačialapis. Jos abi turi tokias pačias gydomąsias savybes, tačiau pastarojo lapai yra minkštesni, todėl jis žolininkų labiau mėgstamas nei siaurus lapus turintis augalas.

Tiek gysločio sėklos, tiek lapai yra tinkami vartojimui. Amerikos čiabuviai jau prieš kelis tūkstantmečius naudojo augalo vaisius žaizdų, karščiavimo gydymui bei toksinų iš organizmo pašalinimui.

Šis, dar trauklapio vardu žinomas augalas, yra naudojamas uodų įkandimų sukeltam niežuliui palengvinti, paviršinėms žaizdoms gydyti. Taip pat jis užkerta kelią infekcijai, o augale esantis alantoinas ramina sudirgusią odą, skatina jos regeneraciją.

Gyslotis taip pat pasižymi gleivinę sausinančiomis savybėmis, todėl puikiai tinka peršalimo sukeltam kosuliui ar netgi viduriavimui gydyti.

Taip pat gyslotis – puikus vitaminų šaltinis. Jaunuose trauklapio lapeliuose gausu įvairių mineralinių medžiagų. Šioje žolėje yra daug magnio bei A, C ir K vitaminų.

Nors daugelis juos laiko piktžolėmis, gysločiai puikiai tinka salotoms ar sumuštiniams pagardinti. Tik senesnius augalo lapus geriau apdoroti karščiu, kadangi šie yra kietesni ir sunkiai sukramtomi. Na, o augalo sėklos gali būti išdžiovintos, sumaltos ir panaudotos vietoje miltų.

Visgi, svarbu atkreipti dėmesį, kad gyslotį geriausia skinti tose vietose, kuriose jis auga natūraliai. Kadangi tai invazinis augalas, nederėtų jo tyčia sodinti savo kieme, kadangi jis sparčiai išplis visoje teritorijoje.

Rinkdami lapus arbatai įsitikinkite, kad skinate šiek tiek senesnius lapelius. Norėdami pagardinti salotas ar kitus šviežius patiekalus, rinkitės jaunus, ką tik išdygusius augalo lapus.

Gysločio naudojimas gydymui:

Nusideginus: ant nudegintos vietos uždėkite sutrintą gysločio lapą, bei apdėkite sveikais lapais. Aptvarstykite bintu.

Įsipjovus ar nusibrozdinus: kraujavimui sustabdyti uždėkite patrintą augalo lapelį, o norėdami dezinfekuoti sužeistą vietą, nuplaukite ją gysločio arbata. Tą patį darykite ir nudegę saulėje.

Pūliniams ar aknei gydyti: išbertą vietą patepkite gysločio tinktūra.

Jeigu turite žaizdelių burnoje: skalaukite burną 2-3 arbatiniais šaukšteliais trauklapio arbatos 3-4 kartus per dieną. Taip pat galite naudoti tinktūrą, kurios prireiks vos vieno šaukštelio įpilto į stiklinę vandens

Jeigu skauda gerklę, ją skalaukite augalo arbata arba skiesta tinktūra.

Norėdami atsikratyti pleiskanų ar kitų galvos odos problemų, išskalaukite galvą gysločio arbata, palikite valandai bei nuskalaukite vandeniu.

Jeigu norite pagerinti inkstų, kepenų veiklą, nuraminti virškinamojo trakto, kvėpavimo takų infekciją ar palengvinti gripo bei peršalimo simptomus, pasimėgaukite puodeliu trauklapio arbatos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.