Patyrė savo kailiu: šios priemonės nuo plaukų slinkimo geriausios

Su kuo dabar iš moteriškosios giminės atstovių bepasikalbu, visos jos kaip susitarusios skundžiasi ta pačia viena bėda – slenka plaukai. Deja, tą patį sakau ir aš – esu baisiausiai išsigandusi tuo, kad kas kartą maudydamasi duše delne sukaupiu nemažą kuokštą plaukų, o ką kalbėti apie tuos, kurie ir taip gausiai krenta kasdien, bet ir tai viskas būna pastebima.

Tinklaraštininkė Patricija Kažemekienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Tinklaraštininkė Patricija Kažemekienė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Tinklaraštininkė Patricija Kažemėkienė

Sep 25, 2016, 7:50 AM, atnaujinta May 12, 2017, 2:45 AM

Daug kas sako, jog tai – normalu: 100 plaukų per dieną turi iškristi. Dar sako – juk ruduo ir taip jau visoms būna, bet mūsų tai nė kiek neramina – juk norime turėti vešlius, tankius plaukus.

Ypač tos, kurios augina juos, baiminasi, kad nors ir vieną dieną plaukus turės ilgus, tačiau jie nebus tokie, apie kuriuos svajoja, o surišus atrodys, kad turi vos kelias sruogas.

Šiame straipsnyje apžvelgsiu populiariausias prielaidas kodėl gi mes netenkame plaukų – rekomenduoju bent jau permesti akimis, įsigilinti ir susimąstyti, ar kažko kasdienybėje nepraleidžiame? Vėliau bandysime kartu rasti veiksmingas priemones, kurias esu išbandžiusi ir pati, jog visos plaukų kritimo problemos kaip mat baigtųsi.

Kodėl slenka plaukai?

Niekas neleis man sumeluoti, jog viena pagrindinių plaukų slinkimo problemų yra stresas. Juo labiau, jei jis – lėtinis ir nepaliekantis ramybėje, galbūt netgi potrauminis stresas (avarija, operacija ir kt). Viskas labai paprastai paaiškinama – plaukai turi užprogramuotą gyvenimo ciklą – augimo fazę, ramybės fazę ir, deja, slinkimo.

Kai patiri kažką, kas sukelia daug streso, tai sutrikdo plaukų ciklą ir jie peršoka nuo augimo fazės į slinkimo, o kas blogiausia, toks sutrikimas gali tęstis nuo 3 iki 6 mėnesių. Gera žinia? Plaukai vėl pradės augti iš karto atsikračius streso.

Žinau, kad daugelyje galvų jau kirba klausimas – o tai ką daryti, kad patirčiau mažiau streso? Tikrai mano atsakymas nebūtų griebtis vaistų ar kitų medikamentų, nes jie gali dar labiau pabloginti situaciją. Būtent dėl vaistų vartojimo plaukai taipogi gali slinkti, ypatingai jeigu organizme turime per daug vitamino A.

Visos girdėjome ir patarimą, jog vertėtų susirūpinti savo mityba ir ją kaip įmanoma labiau paįvairinti – svarbiausia, jog maiste būtų kaip įmanoma daugiau baltymų – vištiena, mėsa, kiaušiniai, riešutai ir kt. Minėtina ir tai, kad optimaliai užtektų maiste ir pačių riebalų.

Nėštumas yra dar vienas fizinio streso pavyzdys ir jis susijęs su tuo, kad pats gimdymas jau yra ganėtinai traumuotinas. Vėlgi, didelio sprendimo čia nerasime – po nėštumo plaukai turėtų sėkmingai ataugti.

Priežastis, apie kurią nepagalvojame

Problemų galime ir toliau ieškoti – hormonai, anemija, dieta, bet ženkime toliau prie to reikalo, apie kurį daug kas mūsų nesusimąsto ir nepastebi – pradedant naudoti grožio produktus, būtina stebėti odos ir plaukų būklę. Su kuo tai susiję? Su įvairių produktų „perdozavimu“. Taip, plaukų lakai, putos, želė ir daug kitų priemonių mūsų plaukams kenkia, jei naudojame kasdien.

Žinau, kad norime atrodyti visuomet gražios, tačiau reiktų atkreipti dėmesį į plaukų priežiūros ar formavimo priemonių sudėtis ir dažnai vartojimui rinktis itin gerų ingredientų turinčių produktus, be sausinančių medžiagų (sodium laureth sulfate – populiariausias ingredientas šampūnuose, keliantis putojimą, tačiau labai sausinantis plaukus ir odą, alcohol denat – randamas stilizavimo produktuose, tačiau taip pat labai sausinantis ir alinantis), be tų, kurios dusina plauką.

Iš savos patirties galiu pasakyti, jog pati mėgstu juos formuoti ir tai darau gana dažnai, atradusi keletą priemonių kelis mėnesius negalėjau jų paleisti iš rankų, tačiau ilgainiui pastebėjau, kad plaukai pradėjo slinkti. Ilgai kaltų ieškoti nereikėjo – geriau jau susirišiu kuodą nei formuodama plaukus juos kankinsiu.

Ką daryti?

Pirmąją pamoką jau tik ką gavai, tad keliauk į vonią ir paslėpk giliai kur nors formavimo produktus, išsitrauk aliejukus. Pastarieji taip pat turi būti gerai atrinkti – kupini aliejų, o ne silikonų. Būtent jais kasdien kurkis norimą šukuoseną.

Žinau, kad tikrai ne visas įmanoma pasidaryti, bet būtent rudenį turime kaip įmanoma labiau saugoti plaukus, juos gydyti ir puoselėti. Aliejukai tą mums tikrai padės padaryti, nes prabangūs aliejai esantys jų sudėtyje ne tik rūpinasi plaukais, bet ir apsaugo nuo išorinio žalingo poveikio uždėdami plėvelę. Svarbiausia – neperdozuoti ir nesuriebaluoti plaukų, užteks vos kelių lašelių.

Rekomenduoju naudoti aliejines kaukes du kartus per savaitę plaukų būklės gerinimui bei slinkimo stabdymui – pirk atskirai pavienius aliejus arba jų mišinius ir bent kelias valandas šiltai palaikyk ant galvos ir skalpo, vėliau du kartus perplauk su šampūnu, kad viską pašalintumei. Kokie tai aliejai? Varnalėšų, ricinų, kviečių gemalų.

Klausi, kaip tinkamai daryti tokias kaukes? Prieš aplikuodama aliejų, lengvai sudrėkink plaukus ne taip, kad nuo jų varvėtų vanduo, o tik būtų kupini drėgmės ir palengva gausiai tepk aliejus, įtrink ir galvos skalpą, tuomet užsidėk maudymosi kepuraitę ar maišelį ant galvos ir įsuk į rankšluostį. Pabūk taip kelias valandas, dar geriau – per naktį.

Nepaminėjau, kad ir karštųjų formavimo priemonių turėtumei atsisakyti – jei manai, kad tiesinimas tik degina plauką, žinok, jog jis smarkiai prisideda ir plaukų slinkimo, taip pat ir džiovintuvas.

Geriau jau ilgėliau luktelėk prieš miegą, kol plaukai savaime išdžius nei palengva juos alink. Svarbus ir šepetys, kuriuo šukuoji plaukus – jei jie linkę veltis, rinkis specialius įrankius, kurie palengvins tavo dalią. Dar geriau, jei jų šereliai bus papildyti natūraliais, kurie iš karto apsaugos nuo įsielektrinimo bei suteiks plaukams blizgesio.

Svogūnų kaukė

Nekantrauju papasakoti apie populiariausią mūsų krašte pasirenkamą priemonę plaukų slinkimui stabdyti. Tai – svogūnas ir patikėk Tu manimi, jis tikrai yra veiksmingas. Tikrai žinau, kad daug kas jūsų yra bandžiusios, tačiau susidūrė su ta problema, kad lieka kvapas po procedūrų.

Norėtųsi sakyti, jog grožis reikalauja aukų, tačiau šioje vietoje jokių pasiaukojimų negali būti, ypač kai kalbame apie ateinantį rudenį, kuomet lietūs bus mūsų košmaras, gąsdinantis sušlapinti plaukus ir priversti visus galvoti, jog tik ką virei svogūnų sriubą. Išeitis yra – plaukus po procedūros išplauti su įprastomis priemonėmis, o vėliau juos perskalauti 1:1 vandens ir acto santykiu. Man tai visuomet suveikia.

Kaip ir visi gydymai, svogūnas nepadės vos per vieną kartą, tad pasiruošk jų puskilogramį ir du kartus į savaitę palaikyk ant galvos šią kaukę. Reikalaus laiko, ašarų ir nosies ištvermės, tačiau jei nori pigiai ir efektingai (beje, būtent svogūnas padeda plaukų augimui, nes yra kupinas vitaminų ir kitų medžiagų) – tai tikrai geriausias pasirinkimas.

Galvos odos šveitimas

Nesinori man rašyti apie tai, ką galite visos perskaityti internete, tad aptarsiu dar galbūt nelabai populiarų dalyką, tačiau tikiu, jog tai yra visiška tiesa. Neseniai apsilankiau salone, kuriame specialiu aparačiuku/kamera pažvelgė į mano galvos skalpą ir įvertino esamas ar nesamas problemas.

Sužinojau, kad būtina retkarčiais (kartą per mėnesį) nušveisti galvos odą, nes ir ten, kaip ir veide, yra susikaupusių negyvų odos ląstelių, kurios kemša plauko svogūnėlį ir neleidžia plaukui augti, pasisavinti medžiagų, tad ilgainiui jis iškrenta.

Koks pasirinkimas? Pirkti plaukų šveitiklį, kuris yra nepigus dalykas, arba giliai valantį šampūną. Mano nuomone, antroji priemonė bus efektyvesnė, nes ne tik gerai išvalysi odos skalpą, bet ir pašalinsi visus nešvarumus iš plaukų – jie atrodys kaip šienas, tačiau kitaip ir negali būti, kai dings visi silikonai ir panašiai.

Geriausia tai, jog po gilaus plaukų valymo šampūnu, plaukai ir skalpas bus pasiruošę tolimesnėms priemonėms, kuriomis ir turime gydyti. Rezultatas bus kur kas efektyvesnis.

Dar vienas reikalas – tai galvos skalpo masažavimas. Smagiausia, jei tai atliktų kas kitas žmogus, tačiau drąsiai galima tai pasidaryti ir pačiam.

Imkime šepetį ir šukuokime savo plaukus, daug kartų braukime per šaknis, jog suaktyvintume kraujotaką ir priverstume darbuotis. Esu daug kur skaičiusi ir girdėjusi, jog būtent plaukų šukavimas ne tik padeda nuo slinkimo, bet ir labai skatina juos augti greičiau.

Ką svarbu prisiminti?

Apibendrinant – nepasitikėk etiketėmis – rašydama šį straipsnį peržvelgiau ne vieną priemonę, kuri skelbė, kad padės nuo plaukų slinkimo, tačiau panagrinėjus sudėtį, supratau, kad tai yra dar didesnis plaukų žalojimas nei pagalba – įskaitant ir tas taip atkakliai pardavėjų siūlomas ampules, laukiančias Tavęs prie kasos.

Antra – „nenurašyk“ liaudiškų priemonių, kurios yra ne tik kad efektyvios, bet jokiais būdais Tau nepakenks.

Trečia – susitvarkyk savo gyvenimą arba mažiau imk į galvą problemas, kurių Tu negali išspręsti, tad kam kvaršinti galvą stresuojant?

Ketvirtas patarimas, pats liūdniausias – atsisakyk formavimo priemonių ir rūpinkis natūraliu grožiu. Sulyginsiu su tuo, kad niekada nepasidarysi tobulo makiažo ant nesveikos, spuoguotos odos, taip pat ir su plaukais – kai jie bus sveiki ir gražūs patys iš savęs, tuomet bus kur kas paprasčiau gyventi.

www.ojeinoriudar.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.