8 patarimai, kurie padės išvengti inkstų ligų

Inkstai yra vieni svarbiausių žmogaus organų. Jie palaiko pastovią vidinę organizmo terpę, šalina galutinius, kenksmingus medžiagų apykaitos produktus, jų funkcija glaudžiai susijusi su įvairių hormonų išskyrimu, be to jie dalyvauja baltymų, angliavandenių ir riebalų apykaitoje.

Inkstai – gyvybiškai svarbus vidaus organas.<br>123rf.com
Inkstai – gyvybiškai svarbus vidaus organas.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 8, 2016, 9:09 AM, atnaujinta May 11, 2017, 7:02 AM

Taigi, šio organo veikla privalo būti nepriekaištinga tam, kad organizmas išliktų sveikas, todėl labai svarbu palaikyti gerą jų funkciją, rašė justhealthylifestyle.com.

1. Ilgai nekęskite noro šlapintis

Jeigu jūsų organizmas pranešė, kad atėjo metas nusišlapinti, taip ir padarykite. Šlapimo sulaikymas pūslėje yra nesveikas įprotis, kuris sukelia spaudimą inkstuose. Dažnas savo valios išbandymas gali sukelti inkstų nepakankamumą ar šlapimo pūslės nelaikymą.

2. Gerkite daug vandens

Tam, kad savo funkcijas atliktų nepriekaištingai, inkstai turi gauti pakankamai skysčių. Jeigu asmuo nustoja gerti vandenį, kraujyje ima kauptis toksinai, kadangi inkstuose esančio skysčio nepakanka jam išvalyti.

3. Sumažinkite suvartojamos druskos kiekį

Nors druska yra vienas iš itin svarbių organizmo elementų, nederėtų ja piktnaudžiauti. Pernelyg didelis druskos kiekis organizme gali pakelti kraujospūdį, o tai sukelia stresą visiems vidaus organams, tarp jų ir inkstams. Rekomenduojama dienos norma nesiekia nė 5 gramų druskos, todėl kitą sykį sūdydami maistą būkite atidesni.

4. Nepiktnaudžiaukite vaistais

Dažnas skausmą malšinančių vaistų vartojimas gali smarkiai pakenkti inkstams. Tai nurodoma ir šalutiniuose poveikiuose, tačiau retas kuris atkreipia dėmesį į šį sąrašą, kai vienintelė galvoje sukasi vienintelė mintis – kaip numalšinti jaučiamą skausmą.

5. Baltyminė dieta

Nors baltymai yra naudingi organizmui, pernelyg didelis jų suvartojimas gali smarkiai pakenkti inkstams. Naujas Harvardo universitete atliktas tyrimas atskleidė, kad šalutinis baltymų virškinimo produktas yra amoniakas, kurį neutralizuoti tenka inkstams.

6. Piktnaudžiavimas alkoholiu

Dažnas alkoholio vartojimas kenkia ne tik kepenims, bet ir inkstams. Norint išvengti alkoholio sukeliamų inkstų ligų, jo derėtų iš viso atsisakyti arba vartoti labai mažais kiekiais.

7. Per didelis kofeino suvartojimas

Pasirodo, žmonės suvartoja daug daugiau kofeino, nei galvoja. Taip yra todėl, kad jo gausu tiek vaisvandeniuose, tiek įvairiuose maisto produktuose, pavyzdžiui, šokolade. Kofeinas pagreitina širdies plakimą, o tai lemia aukštą kraujospūdį, kuris kenkia visiems vidaus organams.

8. Dažnų infekcijų ignoravimas

Įvairių peršalimo, gripo, kosulio ir panašių ligų negydymas gali turėti įtakos ir inkstams. Šio organo ligomis sergantys asmenys paprastai yra linkę persitempti ligos metu ir taip atidėti visišką pasveikimą. Ironiška, tačiau dėl nesigydymo inkstų ligomis susirgę asmenys tampa daug imlesni įprastoms kvėpavimo takų infekcijoms, peršalimui ir pan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.