Jos būtinos visaverčiam endokrininės sistemos liaukų, ypač antinksčių, skydliaukės funkcionavimui, o jų stoka organizme siejama su odos, gleivinių sausėjimu, dermatito, egzemos, tulžies pūslės akmenligės, venų varikozės vystymusi. Tuomet organizmas sunkiau susidoroja su stresu, dažniau kamuoja slogi nuotaika, sulėtėja protinė veikla, sumažėja intelektas ir pan.
Štai 10 faktų apie omega-3 rūgštis:
1. Prie omega-3 riebalų rūgščių priskiriamos alfa linoleno (ALR), eikozapentaeno (EPR) ir dokozaheksaeno (DHR) rūgštys.
2. Pagrindinės omega-3 sudarančios rūgštys, pasižyminčios teigiamu poveikiu, yra EPR ir DHR.
3. Omega-3 riebalų rūgštys gaunamos daugiausia valgant šaltųjų jūrų žuvis – lašišas, tunus, sardines, skumbres, silkę ar vartojant žuvų taukus.
4. Omega-3 riebalų rūgštys vadinamos nepakeičiamomis, nes EPR ir DHR gali susidaryti žmogaus organizme iš ALR tik labai mažais kiekiais – EPR (8–20 proc.) ir DHR (0,5–9 proc.).
5. Omega-3 turi uždegimą slopinančių savybių, omega-6 uždegimą skatina. Abi riebalų rūgštys reikalingos gerai savijautai palaikyti, tačiau svarbus optimalus jų santykis. Per didelis omega- 6 kiekis gali turėti neigiamos įtakos sveikatai.
6. Nustatyta, kad omega-6 ir omega-3 riebalų rūgščių santykis pirmykščių žmonių suvartojamame maiste buvo 1:1. Tačiau per pastaruosius šimtmečius pasikeitusi mityba gerokai iškreipė omega-6 bei omega-3 riebalų rūgščių pusiausvyrą ir dabar jis yra maždaug 20:1. Tai reiškia, kad įprastinėje mūsų mityboje labai trūksta omega-3 riebalų rūgščių, kad pasiektume rekomenduojamą omega-6 ir omega-3 rūgščių santykį 1:1 ar ne didesnį nei 5:1.
7. Kiekvienam žmogui rekomenduojama suvartoti mažiausiai 500–1000 mg EPR ir DHR per dieną.
8. Renkantis žuvų taukus svarbiausi kriterijai yra gamintojo patikimumas ir omega-3 riebalų rūgščių kiekis. Atsižvelgiant į produkto kokybę, 1000 mg žuvų taukų omega-3 kiekis gali svyruoti nuo 30 iki 65 proc.
9. Atsižvelgdami į individualią žmogaus mitybą ir jo giminės genetinius duomenis gydytojai ir dietologai labai dažnai rekomenduoja vartoti dar daugiau omega-3. Europos maisto saugos tarnybos duomenimis, iki 5 g EPR ir DHR per dieną yra saugus kiekis suaugusiems žmonėms.
10. Jūrinės kilmės omega-3 rūgštys yra pasaulyje labiausiai tyrinėtos maistinės medžiagos.