Arbūzas – vaisius, kuris gali ir susargdinti

Arbūzas nėra jau toks šventas ir nekaltas dalykas, kaip daugelis mano. Taip sako LSMU profesorius Alvydas Unikauskas ir ragina šią uogą valgyti atsakingai. 

Gydytojo teigimu, daugelyje dietų naudojamą arbūzą drąsiai galima vadinti „antidietiniu“, jeigu jo valgome per daug.<br>„123rf.com“ nuotr.
Gydytojo teigimu, daugelyje dietų naudojamą arbūzą drąsiai galima vadinti „antidietiniu“, jeigu jo valgome per daug.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2016-11-06 13:36, atnaujinta 2017-04-18 17:09

Vos pasibaigia braškių sezonas, prekybos centruose ar turgavietėse su entuziazmu ieškome arbūzų, kurių paprastai valgome į valias, nes esame įsitikinę, kad tai – labai vertingas ir net liekninantis gamtos kūrinys. Maža to, reaguodami į pirkėjų norus, prekybininkai arbūzų siūlo bene ištisus metus. 

„Arbūzas nėra jau toks šventas ir toks nekaltas dalykas, kaip daugelis mano“, – tvirtina A.Unikauskas ir aiškina, kad 5 kg arbūzo yra 0,5 kg cukraus, o tai – 16,5 karto daugiau nei paros norma. 

Kai į organizmą patenka tiek cukraus iš karto, organizmas į kraują išmeta daug insulino, kad šis cukrų sudorotų. 

Insulinas yra vienintelis hormonas, kurio paskirtis ir yra kažką daryti su cukrumi, o organizmas, gaudamas daug insulino, imasi nuo jo gintis. Kaip jis tai daro? Mažina jautrumą tų receptorių, kurie reaguoja į tą insuliną. II tipo cukrinis diabetas – tai situacija, kai žmogus savo besaikiu valgymu taip „užknisa“ savo insulino receptorius, kad jie į insuliną nebereaguoja ir kraujyje nuolat būna daug cukraus, nes jis nepanaudojamas“, – aiškina specialistas. 

Gydytojo teigimu, daugelyje dietų naudojamą arbūzą drąsiai galima vadinti „antidietiniu“, jeigu jo valgome per daug. Dar vienas populiarus mitas, susijęs su arbūzu, – kad jis naikina inkstų akmenis. 

Vis dėlto svarbu paminėti, kad arbūze esama ir organizmui naudingų medžiagų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.