Moterys pasipiktino dėl kontraceptinės vakcinos išsigandusių vyrų

Kai spaudoje pasirodė naujienos, kad net 96 proc. veiksminga vyriška kontraceptinė injekcija buvo atšaukta dėl „nepakeliamų“ šalutinių poveikių, kilo nepasitenkinimo banga.

Moterys dar kartą įrodė esančios ištvermingesnės už vyrus.<br>123rf.com
Moterys dar kartą įrodė esančios ištvermingesnės už vyrus.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 21, 2016, 7:52 PM, atnaujinta Apr 17, 2017, 10:04 AM

Tai išgirdusios moterys buvo priblokštos – milijonai dailiosios lyties atstovių visame pasaulyje jau ne vienerius metus kentė šalutinį kontraceptinių tablečių poveikį ir nesiskundė, aprašė theindependent.com.

Moterys teigė jaučiančios pačius įvairiausius simptomus, nuo depresijos iki aknės ar sumažėjusio seksualinio potraukio. Tokius pojūčius joms sukėlė populiariausias būdas apsisaugoti nuo nėštumo – kontraceptinės tabletės.

Deja, kiekviena moteris vartodama šiuos medikamentus gali patirti labai skirtingą šalutinį poveikį. Kopenhagos universiteto mokslininkai ištyrė net milijoną moterų ir atrado, kad kontraceptines tabletes vartojančios moterys buvo daug dažniau gydomos dėl depresijos.

Be abejonės, yra ir teigiamų šių vaistų savybių. Jie padeda sureguliuoti menstruacijų ciklą, sumažina jo metu jaučiamus skausmus, gydo Policistinių kiaušidžių sindromą bei sumažina endometriozės riziką. Be to, mažina kiaušidžių bei gimdos vėžio galimybę. Visgi, yra pakankamai nemažai ir neigiamų pojūčių, susijusių tiek su fizine, tiek psichine moterų sveikata.

Viena 31-erių metų žurnalistė iš Londono gėrė kontraceptines tabletes tam, kad sumažintų menstruacijų metų jaučiamus skausmus. Deja, kone iš karto pajautė šalutinį poveikį. Jos krūtys ėmė didėti, o kūną krėtė karščio bangos, jaučiamos menopauzės metu.

„Kelis kartus pabudau todėl, kad buvo nepatogu miegoti su nuo prakaito permirkusiais naktiniais marškiniais. Taip pat, tapau be galo emocionali. Mane tapo ypač lengva supykdyti, pravirkdyti ar priversti juoktis. Jaučiausi taip, lyg stovėčiau ties beprotybe“, – prisiminė anonime panorusi likti moteris.

„Prisimenu, kaip skaičiau straipsnį apie moterį, kuri gerdama kontraceptines tabletes visiškai palūžo pamačiusi, kad kažkas išgėrė jos apelsinų sultis. Deja, panašiai nutiko ir man. Apsiašarojau todėl, kad turėjau išsidžiovinti plaukus, nors jaučiausi be galo pavargusi. Supratau, kad privalau nustoti vartoti šiuos vaistus ir pažiūrėti, ar kas pasikeis. Ir iš tiesų, viskas pasikeitė į gerą“, – patirtimi pasidalino Jess Denham, 27-erių metų Londone gyvenanti laisvai samdoma rašytoja.

Ginekologė Tatiana Lapa paaiškino, kad tos moterys, kurios įtaria, jog jų blogą nuotaiką ar būseną sukėlė kontraceptines tabletės, turėtų apsvarstyti galimybė nutraukti jų kursą. Visgi, norint ir toliau saugotis nuo neplanuoto nėštumo, derėtų pasitarti su gydytoju ginekologu.

Pasak jos, alternatyvos tabletėms galėtų būti varinė arba hormoninė spiralė, kontraceptinis pleistras, žiedas arba implantas. Deja, yra ne viena moteris teigianti, kad ir šie saugojimosi būdai nėra idealūs.

Namuose vaikus auginanti jauna mama Rosie Hamblin, 25, patikino, kad tabletę perėjusi nuo tabletės prie implanto ji turėjo kęsti kone 3 mėnesius trunkančias menstruacijas.

Vos 24-erių metų sulaukusi Laura Blair iš Esekso, naudojo kontraceptinį pleistrą, kurio teko atsisakyti dėl itin gausių mėnesinių bei kraujo krešulių. Ji tikino, kad negalėjo naudoti tamponų, visuomet jautėsi nepatogiai.

„Dėl to nelemto pleistro praradau net pusę metų savo gyvenimo. Tik trečias ginekologas, pas kurį teko lankytis nustatė, kad mano simptomai kilo dėl šios kontraceptinės priemonės. Nusprendžiau daugiau taip neberizikuoti, taigi su draugu grįžome prie prezervatyvų“, – pasakojo ji.

Tai byloja, kad kontraceptines priemones reikia rinktis itin atidžiai ir klausytis savo organizmo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.