Galite laikyti save blogais tėvais, jei jūsų vaikas miega mažiau nei 8 valandas

Naujas tyrimas atskleidė, kad miego trūkumas kenkia vaiko smegenims labiau nei manyta. Mokslininkai jau seniai tikino, kad žmogui reikia maždaug 8 valandų miego tam, kad užkirstų kelią smegenų pažeidimams, ypač už atmintį atsakingose srityse, rašė dailymail.co.uk.

Miego trūkumas gali sustabdyti vaiko vystymąsi.<br>123rf.com
Miego trūkumas gali sustabdyti vaiko vystymąsi.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 4, 2016, 8:15 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:53 AM

Universitetinėje ligoninėje Ciuriche atlikta studija išsiaiškino, kokį poveikį miego trūkumas daro besivystančioms smegenims. Pastebėta, kad tai daro tiesioginę įtaką užpakalinei smegenų daliai, atsakingai už planuotus judesius, mąstymą bei dėmesį.

Tyrimo autorius Salome Kurthas perspėja, kad nors naktinėjimai staigaus poveikio neturi, laikui bėgant požymiai, kad vaikas patyrė miego trūkumą, ryškėja. Po ilgo pasisėdėjimo naktį, visų amžiaus žmonės turi patirti gilųjį miegą.

Jo metu smegenyse aptinkamos lėtos bangos, kurios padeda atstatyti padarytą žalą. Naudojant prie galvos pritvirtintus elektrodus galima pamatyti, kuriose smegenų zonose šis bangavimas intensyvesnis. Išsiaiškinta, kad būtent užpakalinėje smegenų dalyje matyti didesnis jų aktyvumas pasiekus giliojo miego fazę.

Tyrimo metu darbavosi mokslininkai, kurie aiškinosi, kaip 50 procentų miego trūkumas paveikia 5-12 metų amžiaus vaikus. Pirmiausia buvo patikrinta smegenų veikla normalaus miego metu.

Kitą naktį mokslininkai tyčia uždelsė ir iki vėlyvos nakties užėmė vaikus žaidimais, knygų skaitymu ir panašiai tam, kad sužinotų, kaip veikia smegenys gaudamos vos pusę nakties miego. Būtent šis tyrimas ir atskleidė, kad pritrūkus miego vaikų smegenyse buvo matyti aktyvesnės lėtosios bangos.

Taip pat buvo patikrinta, kokią įtaką miego trūkumas smegenyse daro mielino dangalui, kuris ypač svarbus šio organo vystymuisi. Be to, jis pagerina elektros impulsų perdavimą tarp ląstelių.

Tyrimo rezultatas atskleidė, kad miego trūkumas daro tiesioginę įtaką ir šiam dangalui. Visgi, manoma, jog toks stiprus poveikis būdingiausias tik tam tikram periodui, pavyzdžiui, vystymuisi.

Žinoma, prireiks daugiau tyrimų tam, kad būtų visiškai pagrįstos šios pirmosios hipotezės. Tačiau viena aišku – miego trūkumas vaikams daro daug didesnę neigiamą įtaką nei suaugusiems.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.