5 dažnai nepastebimi simptomai, įspėjantys apie pražūtingą ligą

Žarnyno vėžys – pakankamai dažnas ir itin mirtinas. Laiku nepradėjus gydymo, jis plinta žaibišku greičiu, todėl labai svarbu žinoti, į kokius požymius derėtų atkreipti dėmesį. Tai kelia nerimą, kadangi dėl pakankamai įprastų, bendrojo pobūdžio simptomų, pacientai neretai suklūsta kai vėžys jau būna pasiekęs itin pažengusią stadiją, rašė dailyhealthpost.com.

Žarnyno vėžys – vienas greičiausiai plintančių vėžio formų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Žarnyno vėžys – vienas greičiausiai plintančių vėžio formų.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 9, 2016, 7:59 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 11:43 PM

Nors moterys yra labiau linkusios kreiptis į medikus, šis vėžio tipas neretai slepiasi už dailiajai lyčiai įprastų simptomų. Tai gali sukelti problemų siekiant užkirsti kelią ligos nustatymui ir prevencijai.

1. Papilvės skausmai

Nors tai yra kone sunkiausiai nustatomas žarnyno vėžio simptomas, pilvo skausmai yra pirmasis požymis, kad kažkas ne taip. Deja, tai taip pat gali pranešti apie daug mažiau svarbius sveikatos sutrikimus, tokius kaip menstruaciniai skausmai, prastas virškinimas ar susikaupusios dujos.

Verta atkreipti dėmesį ir į skausmo pobūdį. Netikėtas ir trumpalaikis skausmas susirūpinimo kelti neturėtų. Vis dėlto, pastebėjus, kad be priežasties kilęs skausmas tęsiasi ilgai, derėtų kreiptis į gydytoją.

2. Nuovargis

Nuovargis yra turbūt dažniausiai jaučiamas simptomas sergant daugeliu ligų. Jį taipogi sukelia miego trūkumas, per didelis ar per mažas fizinis krūvis, šalutinis vaistų poveikis ar prasta mityba. Taip pat tai vienas iš pagrindinių žarnyno vėžio simptomų.

Vėžinės ląstelės reikalauja daug energijos. Tai reiškia, kad jos trūksta sveikoms ląstelėms. Žarnyno vėžys taip pat gali sukelti kraujavimą, užkirsti kelią deguonies bei mineralų pasisavinimui.

3. Staiga sumažėjęs svoris

Staigų svorio pasikeitimą gali sukelti daugybė skirtingų vėžio formų. Dažniausiai tai apie 5 proc. kūno svorio netekimas per šešis mėnesius, nesiimant jokių papildomų būdų jam sumažinti. Toks svorio pasikeitimas yra įvardijamas kaip „neplanuotas“. Pastebėję, kad be jokių pastangų ėmė kristi svoris, reikėtų suklusti.

4. Nereguliarus tuštinimasis

Kadangi vėžys gali paveikti žarnyno struktūrą, jis taip pat gali turėti įtakos tuštinimosi reguliarumui, išmatų konsistencijai bei išvaizdai. Jeigu pastebėjote, kad dažnai patiriate viduriavimą ar vidurių užkietėjimą, nedelskite ir kreipkitės į medikus. Sunerimti reikėtų ir pastebėjus, kad išmatų spalva pasikeitė ir tapo neįprastai tamsi.

5. Pastebėjote kraujavimą

Atkreipti dėmesį į tai, kaip atrodo išmatos, derėtų kiekvieną kartą tuštinantis. Nors tai gali pasirodyti nejauku, tam tikri pasikeitimai turi būti papasakoti medikui. Pavyzdžiui, pastebėjus, kad išmatos yra juodos ar jose matyti kraujas, delsti nereikėtų.

Juoda išmatų spalvą įspėja apie kraujavimą toliau nuo tiesiosios esančiose žarnose. Tuo tarpu ant išmatų matomas kraujas įspėja apie kraujavimą netoli išangės. Bet kokiu atveju, šio simptomo ignoruoti negalima.

Kaip sumažinti žarnyno vėžio riziką?

1. Valgykite daugiau vaisių ir daržovių, nes juose esančios skaidulos ne tik padeda pašalinti organizme susikaupusius toksinus, bet ir paskatina reguliarų tuštinimąsi.

2. Reguliariai sportuokite. Tai padeda palaikyti sveiką kūno svorį, stimuliuoja imuninės sistemos veiklą, padeda kovoti su virusais bei palaiko gerą žarnyno veiklą,

3. Atsisakyti žalingų įpročių. Tiek rūkymas, tiek alkoholio vartojimas daro tiesioginę neigiamą įtaką sveikatai. Ne paslaptis, kad šie du pomėgiai yra susiję ne tik su žarnyno, bet su įvairiais vėžio tipais.

4. Palaikykite sveiką kūno svorį. Pastebėta, kad nuo nutukimo kenčiantys asmenys ne tik dažniau serga žarnyno vėžiu, bet susirgę patiria didesnę riziką nuo jo mirti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.