Štai kaip parduotuvėje galite apsigauti ir pakenkti savo sveikatai

Kiekvienas esame susidūrę su parduotuvėse ant maisto produktų užklijuotais lipdukais, kurie paprastai „papuošia“ daržoves ir vaisius. Daugelis pernelyg ir nesusimąsto apie tai, kokia šių lipdukų reikšmė. Vieni jų nurodo daržovių ar vaisių veislę, tačiau kartais juose parašyta daug daugiau informacijos, nei atrodo, rašė tiphero.com.

Ant vaisių ir daržovių klijuojami lipdukai ne tik nurodo prekės rūšį, bet ir praneša apie tai, kokiu būdu produktas buvo auginamas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Ant vaisių ir daržovių klijuojami lipdukai ne tik nurodo prekės rūšį, bet ir praneša apie tai, kokiu būdu produktas buvo auginamas.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 14, 2017, 8:30 AM, atnaujinta Apr 12, 2017, 5:31 AM

Ant jų taip pat gali būti brūkšninis prekės kodas, kuris leidžia ne tik nuskenuoti prekę ir sužinoti jos kainą, bet ir išsiaiškinti, kaip tam tikras vaisius ar daržovė buvo užaugintas. Tam tereikia žinoti tris paprastas taisykles.

Keturių skaitmenų skaičius, prasidedantis 4

Toks kodas reiškia, kad produktas buvo užaugintas šiuolaikiniais, dažnai naudojamais metodais, t. y., pasitelkiant pesticidus bei kitus chemikalus, padedančius kovoti ne tik su kenkėjais, bet ir piktžolėmis. Tai žinoti labai svarbu, kadangi tyrimais įrodyta, jog pesticidai, nors maisto produktus ir ilgiau išlaiko šviežius, smarkiai kenkia sveikatai.

Pasaulio sveikatos organizacija netgi sudarė tarptautinę cheminės saugos programą. Į ją yra įtrauktos dešimt pačių pavojingiausių cheminių medžiagų, o tarp jų yra ir pesticidai. Nors neigiamas jų poveikis ir nėra matomas iš karto, laikui bėgant jie gali daryti įtaką tokių ligų kaip vėžys atsiradimui ir vystymuisi.

Penkių skaitmenų skaičius, prasidedantis 8

Jeigu ant lipduko matote skaičių iš penkių skaitmenų ir jis prasideda 8, tai reiškia, kad šie produktai yra genetiškai modifikuoti. Genetinis modifikavimas yra vertinamas labai prieštaringai, tačiau mokslininkai teigia, jog tokie produktai įtakos sveikatai nedaro.

Penkių skaitmenų skaičius, prasidedantis 9

Jeigu prekės kodas yra sudarytas iš 5 skaitmenų, o jo priekyje matote skaičių 9, tai reiškia, kad šis vaisius arba daržovė užaugo ekologiniame ūkyje, kuriame nenaudojami chemikalai. Be to, šie produktai nebuvo ir genetiškai modifikuoti, taigi tokia prekė yra saugiausia vartoti.

Nepasikliaukite vien tuo, ką matote 

Daugybė gamintojų mėgsta savo gaminius papuošti užrašu „Be konservantų“. Tai pritraukia sveiko produktų ieškantį pirkėją, paskatina jį rastą prekę įsigyti. Maisto technologė Raminta Bogušienė žiniasklaidai minėjo, kad vien tokiais teiginiais aklai pasitikėti nevalia ir reikia žiūrėti bendrą produkto sudėtį.

Jai pritarė ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus patarėja Onos Sužiedėlytė, kuri patikino, kad nuorodos, žodžiai ar paveiksliukai ant produkto vertinami tik kaip bendro pobūdžio nuoroda į sveikatą, o ne gairės, kuriomis reikėtų aklai sekti.

„Negalima kreipti dėmesio tik į vieną užrašą, nes produktą sudaro daug sudedamųjų dalių. Jei išryškinama viena, nereiškia, kad nėra kitų. Gamintojai dažnai rašo, kad maisto produkte nėra konservantų, bet jų nėra kaip maisto priedų. Tačiau produktas turi cukraus, druskos, acto, o tai – irgi konservantai. Pagal ES teisę, konservantai nėra maisto priedų sąraše“, – LRT RADIJUI sakė specialistė.

R.Bogušienė taip pat skatino atkreipti dėmesį į produktų sudėtį. Neretai net ir gaminiuose, pažymėtuose „Be konservantų“ etikete yra gausu druskos, cukraus. Be to, parduotuvėse pasitaiko ir gausu prekių, kurios yra žymimos kaip „Sveikas pasirinkimas“. Tai gali būti įvairūs rūkyti mėsos gaminiai, dešros, o šios prekės yra priskiriamos prie vėžį sukeliančių maisto produktų.

„Ikimokyklinio ugdymo įstaigose tokie gaminiai juk uždrausti ne veltui. Paskutiniai tyrimai rodo, kad ir nedidelis tokių produktų kiekis siejamas su vėžiniais susirgimais. Rūkytas gaminys, nesvarbu, ar tai kalakutienos, ar vištienos krūtinėlė, turi didelį kiekį nitritinės druskos“, – sakė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.