Sužinoję tai, kraujospūdį sumažinsite natūraliai ir išvengsite insulto

Nesvarbu, švenčiate Valentino dieną ar ne, aišku viena – meilė yra nuostabus dalykas. Ir ne tik dėl to, kad praturtina žmones emociškai. Ji naudinga ir fizine prasme. Ar žinojote, kad bučiniai stiprina imunitetą, o mylimo žmogaus ranka efektyviai malšina skausmą? Štai 9 sveikatai naudingi dalykai, kuriuos teikia meilė.

Švedų mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad vieniši vyrai kur kas labiau rizikuoja anksti mirti nuo insulto, nei vedę.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Švedų mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad vieniši vyrai kur kas labiau rizikuoja anksti mirti nuo insulto, nei vedę.<br>Socialinių tinklų nuotr.
Netgi paprastai laikyti mylimąjį ar mylimąją už rankos naudinga širdžiai, parodė Šiaurės Karolinos mokslininkų atliktas eksperimentas.<br>123rf nuotr.
Netgi paprastai laikyti mylimąjį ar mylimąją už rankos naudinga širdžiai, parodė Šiaurės Karolinos mokslininkų atliktas eksperimentas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2017-02-14 07:54, atnaujinta 2017-04-10 04:11

1. Bučiniai stiprina imunitetą

Nyderlandų mokslininkų neseniai atliktas tyrimas parodė, kad aistringo 10 sekundžių trunkančio bučinio metu pora spėja apsikeisti 80 mln. bakterijų. Pasak profesoriaus Remco Korto, tai analogų neturintis pavyzdys, kai organizmą vienu metu paveikia šitoks milžiniškas kiekis svetimų mikroorganizmų. Bet tokia didžiulė invazija ne tik nenužudo besibučiuojančiųjų, bet ir padaro juos stipresnius – suaktyvina imuninę sistemą.

2. Bučiniai padeda lieknėti

Aistringi bučiniai pagreitina medžiagų apykaitą, verčia organizmą deginti riebalus, mano ekspertai. Kol bučiuojatės, kyla medžiagų apykaitos lygis (rodiklis, apibūdinantis medžiagų apykaitos greitį) – o tai padeda lieknėti.

Pasak knygos apie bučinius autorės Andrea Demirijian, bučinių poveikis medžiagų apykaitai gana svarus – bučinys sudegina 2-6 kcal per minutę. Palyginimui, ant bėgimo takelio jūs netenkate vidutiniškai 11 kcal per minutę.

3. Apkabinimai mažina kraujospūdį

Netgi paprastai laikyti mylimąjį ar mylimąją už rankos naudinga širdžiai, parodė Šiaurės Karolinos mokslininkų atliktas eksperimentas. Jie paprašė vienos įsimylėjėlių grupės žiūrint romantišką filmą 10 minučių laikytis už rankų, po to 20 sekundžių apsikabinti. Kitos grupės buvo paprašyta vengti fizinio kontakto.

Po to dalyviai iš abiejų grupių turėjo viešai pasakyti nedidelę kalbą. Tie, kurie prieš tai mėgavosi fiziniu kontaktu su savo partneriais, kur kas mažiau jaudinosi prieš pasirodymą ir per jį, jų pulsas buvo ramesnis, o spaudimas mažesnis. Kaip pažymėjo viena iš tyrimo autorių Karen Grewen, rytinis mylimo žmogaus apkabinimas saugos jus nuo įtampos per visą darbo dieną.

4. Vyrai dėl meilės ima teisingai maitintis

Romantiškos vakarienės, tiesa, gali pridėti papildomų kilogramų. Bet vyrų, panašu, tai neliečia. Didžiosios Britanijos Niukaslo universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad bendro gyvenimo pradžia neigiamai atsiliepia kai kurių damų talijoms – jos pradeda maitintis sočiau. Tuo tarpu vyrų atveju namų židinio atsiradimas beveik visada reiškia perėjimą prie teisingesnės ir sveikesnės mitybos. Vietoj mėsainių, traškučių ir picos jų valgiaraštyje atsiranda daržovės ir vaisiai. Tyrimo autoriai mano, kad taip yra dėl partnerių, esančių pradinėje santykių stadijoje, noro prisitaikyti vienas prie kito skonio. Todėl merginos ima dažniau užkandžiauti greitu maistu, o vaikinai – salotomis.

5. Kartu jūs ilgiau gyvensite

Britų mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad žalingus įpročius keisti į sveiką gyvenimo būdą lengviau, jeigu tai daroma dviese. Šansai, kad jums pavyks mesti rūkyti, pradėti reguliariai lankytis sporto salėje ar bėgioti rytais, gerokai išauga, jeigu jus palaiko mylimas žmogus. Pavyzdžiui, rūkyti pavyko mesti 50 proc. dalyvių, kurios tai darė kartu su savo partneriais, ir tik 8 proc., kurios tai bandė daryti vienos.

6. Mylimo žmogaus ranka malšina skausmą

Laikymasis kam nors už rankos, kai jums skauda, iš tiesų padeda kovojant su skausmu, parodė tyrimai. Pasak psichiatro Josepho Hulletto šis efektas sustiprėja, jeigu moteris laikosi už mylimojo rankos. Draugų ranka taip pat gerai veikia, tačiau mylimo žmogaus – geriausiai.

7. Seksas mažina stresą

Seksas – puikus būdas sumažinti įtampą ir atsipalaiduoti. Profesoriaus Stuarto Brody atlikti tyrimai parodė, kad žmonės, reguliariai užsiimantys seksu, patiria mažiau streso, nei tie, kurie seksu neužsiima.

Tai susiję su hormonais – bučinių ir prisilietimų metu išsiskiriančiu oksitocinu, moterišku lytiniu hormonu estrogenu ir vyrišku hormonu testosteronu, kurie išskiriami per orgazmą. Oksitocinas padeda slopinti streso hormonus ir stiprina imunitetą, o estrogenas ir testosteronas turi jauninantį poveikį. Be to, po orgazmo būna geresnis miegas.

8. Meilė vyrus saugo nuo vėžio

Britų labdaringos organizacijos „Orchid“ duomenimis, dažnai ankstyvas vyrų lytinių organų onkologinių susirgimų diagnozavimas būna įmanomas tiktai dėl partnerės dėmesingumo. Maždaug kas trečiu atveju partnerė pirmoji pastebi sukietėjimą sėklidėse, ir tik tada vyras kreipiasi į gydytoją. Vienišiems vyrams kur kas sunkiau pastebėti auglį.

9. Meilė vyrus apsaugo nuo insulto

Dar viena nauda vyrams, gyvenantiems su partnere – apsauga nuo insulto. Švedų mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad vieniši vyrai kur kas labiau rizikuoja anksti mirti nuo insulto, nei vedę. Tyrimo autorių manymu, tai greičiausiai susiję su tuo, jog vieniši vyrai paprastai gyvena nelabai sveikai, yra linkę nesilaikyti vaistų gėrimo režimo ir rečiau kreipiasi į medikus pagalbos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.