Kai nebelieka, ką rautis: efektyvūs būdai, kurie leis išvengti šviečiančios plikės

Ricinos aliejus nuo seno lietuvių naudojamas dėl savo universalumo gydant įvairias ligas. Jis padeda palengvinti peršalimo simptomus, vidurių užkietėjimą, skrandžio skausmus. Deja, aitrus aliejaus skonis jį daro gan nemaloniu nuryti vaistu.

Plaukų slinkimas – daugelį žmonių kamuojanti problema, kuriai išgydyti vien liaudies priemonių gali ir nepakakti.<br>123rf.com
Plaukų slinkimas – daugelį žmonių kamuojanti problema, kuriai išgydyti vien liaudies priemonių gali ir nepakakti.<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Elzė Laužikaitė

Feb 27, 2017, 9:00 AM, atnaujinta Apr 8, 2017, 11:35 PM

Laimei, yra gausybė priežasčių aliejų naudoti išviršiniam gydymui. Viena iš jų – silpnų plaukų stiprinimas bei jų slinkimo stabdymas. Liaudies išmintis byloja, kad kasdienis plaukų šaknų masažavimas aliejumi užtikrina stiprių ir vešlių plaukų augimą.

Neva, šis metodas veikia ne tik skalpą, bet ir kitus odos plotus, kuriuose ėmė retėti plaukai, pavyzdžiui, antakių zoną ar blakstienų šaknis. Ši natūrali priemonė taip pat turėtų padėti susigrąžinti plaukelius, kurie neataugo dėl pernelyg dažno pešiojimo.

Norėdami susigrąžinti šiuo metu itin madingus vešlius ir storus antakius, ricinos aliejumi kas dieną turėtumėte įtrinti ne tik veido zoną, kurioje anksčiau augo šie plaukeliai, bet ir pačius antakius. Nuosekliai laikydamiesi šio metodo pastebėsite, kaip netrukus antakiai ims atauginėti, o esantys plaukeliai storėti ir tamsėti.

Tam, kad sustiprintumėte plaukus, ricinos aliejumi įtrinkite tiek skalpą, tiek ir patį plauką ir palaukite bent 40 minučių. Vėliau galvą ištrinkite sulfatų bei silikonų ir parabenų neturinčiu šampūnu, kurie pašalins tik ricinos aliejų, tačiau nesausins plauko nuplaudami ir natūralius jį dengiančius aliejus.

Visgi, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad ricinos aliejus yra tirštos konsistencijos, todėl jį išplauti gali būti ypač sunku. Ne veltui, daugelis grožio guru pataria juo tepti tik galvos odą arba lengvai pažeidžiamus plaukų galiukus. Be to, drėgnų ir sausų plaukų patepimas aliejumi iš plauko neleidžia pasišalinti drėgmei.

Na, o jeigu daugiausia keblumų patiriate dėl blakstienų, aliejumi suvilgykite pirštų galiukus ir gerai įtrinkite jų šaknis. Tikima, kad pakaks vos poros savaičių pastebėti teigiamiems rezultatams.

Svarbiausia išsiaiškinti priežastį

Vis dėlto, specialistai aiškina, kad aliejumi visų problemų neišgydysi. Pasak Klaipėdos Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėjos, gydytojos dermatovenerologės Aldonos Kajutytės, plaukų slinkimas neretai yra rimtesnė problema, kurią reikia gydyti išsiaiškinant priežastį, o ne naikinant pasekmes.

„Prieš pradedant plaukų slinkimo stabdymą reikia išsiaiškinti, kokios priežastys sukėlė šį simptomą. Tam reikia atlikti kelis skirtingus tyrimus, kurie padėtų nustatyti tikslia plikimo priežastį.

Visų pirma, reikia atmesti sifilio diagnozę, kadangi ši liga gali paveikti plaukus ir sukelti jų retėjimą. Taip pat svarbu nustatyti ar asmuo neserga odos grybeliu. Kartais plaukai slenka dėl endokrininės sistemos patologijų, tokių kaip skydliaukės veiklos sutrikimų.

Tokiais atvejais pacientas turi apsilankyti pas endokrinologą, kuris padės išsiaiškinti, ar plaukai slenka dėl hormonų pusiausvyros sutrikimų ar kokių kitų priežasčių. Žinoma, negalima atmesti ir paciento amžiaus bei genetikos, patiriamo streso, kurie taip pat daro didelę įtaką plauko ir jo svogūnėlio sveikatai.

Svarbu paminėti, kad drastiškos dietos ar valgymo sutrikimai taip pat gali sukelti šią problemą, kadangi nepakankamai maitinantis trūksta mineralinių medžiagų, o nuo to kenčia oda, lūžinėja nagai, retėja plaukai.

Negalima atmesti ir įvairių chemikalų, medikamentų poveikio odai, įvairių kosmetikos priemonių žalos plaukams. Juk įvairūs lakai, putos, dažai tikrai nedaro jų sveikesnių“, – kalbėjo medikė.

Gydymas gali būti įvairus

Tiksliai nustačius plaukų slinkimą sukėlusią priežastį, gydymas gali būti taikomas labai įvairus. Tai gali būti specialių šampūnų naudojimas, vaistų ar hormonų vartojimas. Visgi, gydytoja neslėpė – kartais ir paprasčiausi liaudiški metodai gali ne tik sustiprinti, bet ir sugrąžinti prarastus plaukus.

„Jeigu atlikus tyrimus pacientui yra nustatomas sveikatos sutrikimas, jam yra skiriamas atitinkamas gydymas. Įveikus ligą pamažu grįžta ir plaukai, tačiau svarbu pabrėžti, kad taip būna tik tuo atveju, jeigu plikimo priežastis ir buvo diagnozuota liga.

Visgi, galima pabandyti panaudoti ricinos, kokosų aliejų. Žinoma, tai nėra panacėja, tačiau jais trinant skalpą yra drėkinama oda, suaktyvinama kraujotaka. Tai pagerina plauko svogūnėlio aprūpinimą mineralinėmis medžiagomis ir taip pat toksinų pašalinimą ne tik iš plauko folikulo, bet ir iš odos.

Be to, atliekant galvos masažą yra pašalinamas viršutinis odos sluoksnis, nesikaupia pleiskanos. Žinoma, persistengti taip pat nereikėtų – per daug stipriai trinant skalpą, jeigu plaukų svogūnėliai nusilpę, jie tik dar greičiau iškris, todėl reikia būti atsargiems“, – sakė A.Kajutytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.