Šio produkto daugiau nebepirksite sužinoję, kokių baisių pasekmių galite sulaukti

JAV suvaidino didžiulį vaidmenį skleidžiant kramtomosios gumos populiarumą visame pasaulyje. Antrojo pasaulinio karo metais JAV kariai ją dovanojo žmonėms Europoje, Afrikoje ir kitur. Ko gero dar daug kam nežinoma ir tai, kad kramtomoji guma padeda įveikti akių ašarojimą, pjaustant svogūnus, tačiau ar kramtomoji guma yra sveika organizmui? Šiandien parduotuvių lentynose jų pasirinkimas itin gausus: kokių tik nori spalvų, skonių ir... gausybė naujų pavojų sveikatai, teigiama draxe.com.

Pirmoji juo nuskenuota prekė buvo kramtomoji guma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Pirmoji juo nuskenuota prekė buvo kramtomoji guma.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kramtomosios gumos sudėtis.<br>Lrytas.lt vaizdinė medž.
Kramtomosios gumos sudėtis.<br>Lrytas.lt vaizdinė medž.
Kenksmingos medžiagos kramtomosios gumos sudėtyje.<br>Lrytas.lt vaizdinė medž.
Kenksmingos medžiagos kramtomosios gumos sudėtyje.<br>Lrytas.lt vaizdinė medž.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 13, 2017, 3:45 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 12:38 PM

Beveik visos ligos prasideda nuo virškinamojo trakto, todėl niekam nuostabos nekelia posakis, kad tinkamas maistas yra geriausias vaistas. Štai kramtomosios gumos gamintojai daugybę metų gamindami savo produktus naudojo titano dioksidą. Dabar šis naudojamas nanodalelių pavidalu ir vis dar kelia grėsmę sveikatai.

Ši medžiaga naudojama sukurti baltam pigmentui dažuose, plastiko gaminiuose ir kramtomoje gumoje. Šios medžiagos taip pat aptinkama ir kituose maisto produktuose, pavyzdžiui, saldainiuose, cukraus pudroje ir net duonoje. Nors JAV Maisto ir vaistų administracija yra patvirtinusi šią medžiagą kaip saugią, tačiau mokslininkai po truputėlį ima piešti kitokį jos poveikio sveikatai paveikslą.

Šiemet „NanoImpact“ žurnale paskelbtas tyrimas rodo, kad nano-titano oksidas gali turėti didelės įtakos žarnyno sveikatai. Mokslininkai atskleidė, kad jos susilpnina žarnyno barjerą, sulėtina metabolizmą, skatina uždegiminius procesus, susilpnėjęs žarnynas tuomet nebėra toks atsparus patogenams. Be to, užblokuojama ir tam tikrų svarbių maistinių medžiagų, pavyzdžiui, geležies, cinko, ir riebalų rūgščių absorbcija.

Žmonės taip pat gali susidurti su šia medžiaga per dantų pastą, tam tikros rūšies saldainius ar liesą pieną.

Grįžtant prie kramtomosios gumos, negana jau aptartos medžiagos, joje esama emulsiklių, kurie padeda išlaikyti skonį ir neleidžia prilipti prie dantų. Bėda ta, kad emulsikliai ardo natūralią žarnyno florą. Tyrimai su gyvūnais parodė, kad emulsikliai, naudojami kaip maisto priedai, gali prisidėti prie gaubtinės žarnos vėžio vystymosi.

Dar įdomu tai, kad nedidelės apimties tyrimas atskleidė, jog vaikams ir paaugliams kramtomosios gumos apribojimas padėjo sumažinti migreninius ir įtampos galvos skausmus. Taip nutiko 26 iš 30 tiriamųjų.

Be to, skirtingų rūšių kramtomosiose gumose aptinkama aspartamo, sorbitolio, acesulfamo K, sukralozės ir ksilitolio. Šie yra susiję su tokiomis sveikatos problemomis kaip ėduonis, kepenų suriebėjimas, II-ojo tipo cukrinis diabetas, širdies ligomis, leukemija, inkstų navikais ir t.t.

Dažnas kramtomosios gumos kramtymas gali turėti įtakos funkcinės dispepsijos atsiradimui.

Tai kaip kovoti su blogu burnos kvapu?

Tai galima padaryti natūraliai. Dar svarbu nepamiršti, kad kartais blogas burnos kvapas gali byloti apie ligas.

Jei niekuo nesergate, bet iš burnos nekvepia, imkite ir pakramtykite petražolės, atsigerkite vandens su citrina ar paskalaukite burną kokosų aliejumi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?