Stebuklingai figūrą dailinanti dieta plinta it virusas, bet štai ką turėtumėte žinoti

Badavimas kas antrą dieną neseniai tapo daugelio įžymybių liekną kūna užtikrinančiu receptu. Tai reiškia, kad vieną dieną yra suvalgoma gerokai mažiau kalorijų, nei įprasta, o kitą – daugiau. Principas paprastas, badavimą keičia puotą ir taip be perstojo, rašė iflscience.com.

 Mokslininkai ištyrė, ar tikrai badavimo dienos turi naudos svorio kontrolei.<br> 123rf.com nuotr.
 Mokslininkai ištyrė, ar tikrai badavimo dienos turi naudos svorio kontrolei.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 5, 2017, 10:05 AM, atnaujinta May 5, 2017, 10:18 AM

Pastarąjį dešimtmetį ši dieta sulaukė ypač daug dėmesio po to, kai apie ją pradėjo kalbėti tokios įžymybės kaip Beyonce ar Hugh Jackman. Be to, mažos apimties tyrimai parodė, kad toks maitinimasis galėtų būti naudingas sveikatai, tačiau tvirtų duomenis pagrindžiančių įrodymų nėra.

Manyta, kad taip keičiant valgymo-nevalgymo dienas yra pasiekiami geresni rezultatai nei tiesiog sumažinant suvartojamų kalorijų kiekį. Deja, tokios mitybos yra sunkiau laikytis.

JAMA Internal Medicine žurnale paskelbtame tyrime dalyvavo 100 nuo nutukimo kenčiančių asmenų. Tyrimas truko 3 metus ir yra laikomas ilgiausia iki šiol registruota tokios mitybos rezultatus fiksuojančia studija.

Mokslininkai pacientus padalino į tris grupes. Vieni badavo kas antrą dieną ir suvalgydavo 25 proc. visų reikiamų kalorijų pirmąją ir 125 proc. antrąją dieną, kiti 25 proc. Sumažino kas dieną suvartojamų kalorijų kiekį, o trečiai grupei nebuvo pritaikyti jokie pokyčiai.

„Šio tyrimo rezultatai parodė, kad tokie mitybos įpročiai daugiau naudos nei paprastas kalorijų sumažinimas svorio kontrolei neturi. Jie taip pat nepadėjo palaikyti pastovaus svorio, sumažinti riziką sirgti kardiovaskulinėmis ligomis.

Po metų pakartoti tyrimai parodė, kad kalorijų mažinimas ir toks badavimas padėjo pasiekti praktiškai identiškų rezultatų. Tyrimų dalyvių kraujospūdis, širdies ritmas buvo panašūs, o svoris atitinkamai sumažėjo 5,3 proc. Ir 6 proc.“ – medicininiame žurnale rašė tyrimo autoriai.

Be to, pastebėta, kad net 38 proc. badavimo dietos atsisakė gana greitai, o tą patį padarė 10 proc. mažiau kalorijas ribojančių asmenų. Manoma, kad taip nutiko dėl nuolatinių mitybos pokyčių (badavimo ir sotaus valgymo), vykstančių kas antrą dieną.

Atsikratant papildomų kilogramų kiekvieno žmogaus organizmas į pasirinktą metodą reaguoja skirtingai. Visgi, nuoseklumas yra svarbus, todėl labai svarbu pasirinkti tokį būdą, kurio būtų įmanoma laikytis ilgą laiką. 

Tam, kad džiugintų ilgalaikiai rezultatai, reikėtų laikytis ne dietų, o iš esmės pakeisti valgymo įpročius, pradėti sportuoti ar tiesiog padidinti fizinį krūvį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.