Norintiems visiškai atnaujinti imuninę sistemą užteks vieno dalyko

Badaujant net ir tris dienas gali padėti regeneruoti visą imuninę sistemą ir tai galioja ne tik jauniems, bet ir vyresnio amžiaus žmonėms. Šį atradimą padarę mokslininkai teigia, kad tokios žinios yra labai svarbios, rašė telegraph.co.uk.

 Trumpalaikis badavimas gali teigiamai paveikti visą organizmą.<br> 123rf.com nuotr.
 Trumpalaikis badavimas gali teigiamai paveikti visą organizmą.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 21, 2017, 2:29 PM, atnaujinta May 22, 2017, 5:08 PM

Nors kai kurie mitybos specialistai tikino, jog badavimo dietos yra kenksmingos, mokslininkai nustatė, kad kūnui trūkstant medžiagų jis paskatina kamienines ląsteles gaminti naujus baltuosius kraujo kūnelius. Kaip žinoma, jie kovoja su infekcijomis bei padeda sukurti „naują“ imuninę sistemą.

Tyrėjai mano, kad šis atradimas gali būti naudingas silpną imunitetą turintiems žmonėms, pvz., vyresnio amžiaus asmenims ar vėžį besigydantiems pacientams, kurių imuninis atsakas į aplinkoje esančias bakterijas yra smarkiai susilpnėjęs.

Kalifornijos universiteto Biologijos mokslų profesorius Valteris Longo teigė, kad tokia bado dieta turi ir kitokį teigiamą poveikį.

„Nevalgymo metu organizmas atsinaujina. Yra pašalinamos visa, kas nebereikalinga arba kitaip „negyva“. Dažnai tokie negyvi audiniai būna chemoterapijos ar senėjimo procesų padarinys.

Kiek ilgesnis, kelias dienas trunkantis badas paskatina organizmą sunaudoti gliukozės ir riebalų atsargas organizme, tačiau tai taip pat sunaudoja ir nemažą skaičių baltųjų kraujo kūnelių. Būtent tai paskatina regeneracinį procesą, kurio metu kamieninės ląstelės duoda signalą sukurti naujiems kraujo kūneliams ir taip atnaujinti imuninę sistemą“, – kalbėjo mokslininkas.

Be to, 6 mėn. trukęs bandymas parodė, kad tokia mityba gali sumažinti PKA fermento kiekį, kuris yra susijęs su vėžiniais susirgimais bei augliais.

„Badaujantis organizmas stengiasi išsaugoti energiją, o vienas iš būdų tai padaryti yra perdirbti senas imunines ląsteles jas pakeičiant naujomis. Tai buvo išaiškinta stebint organizme vykstančius pokyčius bado metu.

Pastebėta, kad laikantis dietos kraujyje sumažėdavo baltųjų kraujo kūnelių. Pradėjus valgyti jų skaičius grįždavo į įprastą, tačiau ląstelės būdavo naujos.

Atlikę papildomus tyrimus nustatėme, kad taip seni kraujo kūneliai yra pakeičiami naujais.

Taip pat toks 72 valandų badavimas daro didelę įtaką ir chemoterapijos gydymą patiriantiems pacientams – nors ji yra labai veiksmingas gydyti vėžį, chemoterapija smarkiai susilpnina arba kone sunaikina imuninę sistemą. Ši dieta gali padėti stipriai sumažinti tokė neigiamą jos poveikį", - aiškino profesorius. 

Vis dėlto pabrėžiama, kad prieš pradedant badavimą būtina pasitarti ir su savo gydytoju. Tokia dieta gali sukelti šoką organizmui, todėl bet kokie drastiški mitybos pokyčiai turėtų būti aptarti su profesionalais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.