Pasinaudoję vieninteliu patarimu, išsigelbėsite praktiškai nuo visų ligų

Norite būti sveikas? Pasitikrinkite sveikatą! Sveikatos patikra turi būti reguliari ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems, tačiau pastarieji kažin kodėl dažnai apie tai pamiršta. Pavėluotas kreipimąsis į medikus neretai gali prišaukti didelę bėdą, tad norėdami jų išvengti, į šeimos gydytojo kabinetą turėtumėte užsukti kasmet.

 Reguliarus sveikatos tikrinimasis gali apsaugoti nuo daugelio ligų.<br> 123rf.com nuotr.
 Reguliarus sveikatos tikrinimasis gali apsaugoti nuo daugelio ligų.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2017, 11:30 AM

Pagrindiniai tyrimai

Pasak „Kardiolitos“ klinikų medicinos gydytojos Tatjanos Maselienės, visų amžiaus grupių asmenų sveikatos patikra turėtų būti pradedama nuo šeimos arba vidaus ligų gydytojo konsultacijos ir vykti reguliariai.

„Gydytojas turėtų įvertinti jūsų bendrą būklę ir nuspręsti, ar šį kartą reikalinga profilaktinė patikra, ar išsamesnis ištyrimas dėl įtariamos ligos. Profilaktiškai tikrintis reikėtų kasmet. Turėtų būti atliekami kraujo ir šlapimo tyrimai, įvertinama gliukozės koncentracija kraujyje. 

Dirbant darbą su žmonėmis, maisto pramonėje - kasmet,  o visiems kitiems asmenims – kas dvejus metus rekomenduojama atlikti krūtinės ląstos rentgenogramą plaučių ligų profilaktikai. 

Širdies ir kraujagyslių sistemos būklei įvertinti reikėtų kartą per metus atlikti elektrokardiogramos tyrimą. Esant patologijai – tikslinga kardiologo konsultacija ir išsamesnis ištyrimas.

Moterys turėtų kartą per metus apsilankyti pas ginekologą, nuo 25 metų kas 3 metus atlikti onkocitologinį (PAP) tepinėlį gimdos kaklelio vėžio profilaktikai“, - vardijo specialistė.

Ji pridūrė, kad nuolat dirbant kompiuteriu, daug skaitant sumažėja regos aštrumas, pablogėja matymas tamsoje. Kadangi dauguma žmonių vairuoja, norint išvengti paprasčiausių klaidų dėl suprastėjusio matymo, būtina anksti diagnozuoti regos sutrikimus ir juos koreguoti, dėl to rekomenduojama reguliariai lankytis ir pas oftalmologą. 

„Jeigu žmogus turi refrakcijos ydą – trumparegystę ar toliaregystę, turėtų pasitikrinti regą kartą per metus, visi kiti – kas 3 metus“, - teigė T. Maselienė.

Skiriasi ir pagal amžių, ir pagal lytį

Tiesa, sveikatos patikros programos gali būti skirtingos. Svarbiais veiksniais šiuo atveju tampa pacientų amžius ir lytis.

„Su amžiumi didėja rizika sirgti įvariomis ligomis, todėl didėja ir sveikatos patikros reikalavimai.  Vyrai dažniau ir anksčiau nei moterys suserga širdies ir kraujagyslių ligomis, todėl nuo 30 metų amžiaus reikėtų reguliariai atlikti elektrokardiografijos tyrimą, nustatyti cholesterolio koncentraciją kraujyje, sekti arterinį kraujo spaudimą bei širdies susitraukimų dažnį. 
Nuo 40 metų amžiaus rekomenduojamas išsamesnis širdies ir kraujagyslių sistemos ištyrimas. Reikėtų atlikti širdies echoskopiją širdies struktūrai ir funkcijai įvertinti, krūvio mėginius. 

Vyresniems žmonėms reikia dažniau lankytis pas oftalmologą, koreguoti regos sutrikimus, nuo 40 metų rekomenduojama matuoti akispūdį glaukomos prevencijai. 

Vyresnio amžiaus žmonėms padidėja rizika susirgti onkologinėmis ligomis. Kasmet reikėtų profilaktiškai atlikti vidaus organų echoskopiją, kurios metu galima nustatyti ankstyvus pakitimus vidaus organuose. Tai - ne tik onkologinių susirgimų, bet ir įvairių kepenų, kasos, tulžies pūslės, inkstų ligų ankstyva diagnostika. 

Vyrams būtina atlikti prostatos specifinio antigeno tyrimą, kuris yra ankstyvas prostatos vėžio žymuo. 

Moterims rekomenduojama nuolat atlikti krūtų apčiuopą, kartą per metus atlikti krūtų echoskopiją bei ginekologo konsultaciją dėl ankstyvų, nejuntamų pakitimų. 

Abiejų lyčių atstovams, vyresniems nei  45 metai, rekomenduojama atlikti slapto kraujo išmatose testą žarnyno onkologinių susirgimų bei krūtinės ląstos rentgenogramą plaučių onkologinių susirgimų ankstyvai diagnostikai. Juk kuo anksčiau bus nustatytas onkologinis susirgimas, tuo efektyvesnis ir radikalesnis gydymas yra galimas“, - perspėjo „Kardiolitos“ klinikų specialistė.

Operatyvus ištyrimas

Šiandien daugelis taupo savo laiką, todėl laukimas ilgose eilėse apsunkina ligų profilaktiką. Nieko keista, kad dėl šios priežasties nemažai pacientų, vengiančių eilių, kreipiasi į privačias gydymo įstaigas. Tarp tokių, ypač atostogų metu, padaugėja ir iš užsienio grįžusių kraštiečių.

„Dalis tokių pacientų kreipiasi dėl didesnio medicinos paslaugų prieinamumo, kiti labiau pasitiki Lietuvos gydymo įstaigomis“, - teigė T. Maselienė. 

Patikros trukmė priklauso nuo pasirinktos programos. Iš anksto suderinus privačioje gydymo įstaigoje ją galima atlikti per vieną dieną, o daugelis laboratorinių tyrimų atliekami per dvi valandas.

Patikros programų įvairovė

„Kardiolitos“ klinikose siūlomos įvairios sveikatos patikrinimo programos, suskirstytos pagal amžių ir lytį. 

„Nuo 20 metų amžiaus tiek vyrams, tiek moterims siūloma programa 20+, į kurią įeina vidaus ligų ir akių gydytojo, dietologo konsultacijos, moterims papildomai ginekologo konsultacija. Iš instrumentinių tyrimų į programą įeina elektrokardiograma, krūtinės ląstos rentgenograma, vidaus organų bei skydliaukės echoskopija. Taip pat atliekami standartiniai kraujo bei šlapimo tyrimai. Minėtos amžiaus grupės asmenys yra plačiai ištiriami dėl dažniausiai pasitaikančių susirgimų.

Nuo 30 metų amžiaus asmenims siūloma programa 30+. Papildomai šioje programoje abiejų lyčių atstovams pridedama neurologo konsultacija, vyrams – kardiologo konsultacija (dėl minėto didesnio sergamumo širdies ir kraujagyslių ligomis). 

Moterims papildomai atliekama krūtų, o vyrams – uropoetinės sistemos echoskopija onkologinių ligų prevencijai. Iš laboratorinių tyrimų papildomai tiek moterims, tiek vyrams atliekamas bendro cholesterolio kiekio kraujyje nustatymas, o moterims – skydliaukės tyrimai bei onkocitologinis (PAP) tepinėlis gimdos kaklelio vėžio ankstyvai diagnostikai. 

40 metų amžiaus ir vyresniems asmenims siūloma programa 40+. Ši programa yra viena išsamiausių patikros programų. Į ją įeina prieš tai minėtos programos ir papildomi tyrimai. Abiejų lyčių atstovams išsamiai ištiriama širdies funkcija: atliekama širdies echoskopija širdies struktūros bei funkcijos pakitimams įvertinti, krūvio mėginys (veloergometrija).

Tikrinamos kaklo kraujagyslės dėl aterosklerotinių pakitimų, matuojamas akispūdis glaukomos ankstyvai diagnostikai bei vyrams atliekami plaučių funkciniai mėginiai (spirometrija) plaučių ligų diagnostikai. 

Išsamiai kraujo tyrimuose ištiriama kepenų, inkstų funkcija, atliekama lipidograma (išsamus cholesterolio kiekio kraujyje nustatymas), vyrams ištiriamas prostatos specifinis antigenas (PSA) prostatos vėžio ankstyvai diagnostikai. Esant patologijai – galimas platesnis ištyrimas.

„Taip pat siūlome programas, suskirstytas pagal organų sistemas: „Gastro“ – virškinimo sistemos ištyrimas, „Gineko“ – ginekologinis ištyrimas, „Kardio“ – širdies ir kraujagyslių sistemos ištyrimas, „Uro“ – uropoetinės sistemos ištyrimas, „Neuro“ – neurologinis ištyrimas“, - apie patikros programas pasakojo „Kardiolitos“ klinikų medicinos gydytoja T. Maselienė.

Kiekvienas pacientas gali išsirinkti sau tinkamiausią patikros programą, ją koreguoti  pagal savo poreikius.  

Nepamirškite, kad ligų prevencija yra geriau nei gydymas, todėl į gydytojo kabinetą užsukti reikėtų reguliariai, net ir tuomet, kai nieko neskauda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.