Nepatikėsite: net ir šie produktai gali sukelti vėžį

Jau daugelį metų aiškinamasi, kas sukelia tokią baimę keliančią lėtinę ligą kaip vėžys. Mokslininkai įsitikinę, kad veiksniai gali būti patys įvairiausi, o juos žinoti yra būtina – statistiškai beveik 40 procentų populiacijos tam tikru jų gyvenimo etapu suserga šia liga.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 3, 2017, 9:36 AM

Nutukimas, prasta mityba, hormonų pusiausvyros praradimas – visa tai yra gerai žinomi vėžio atsiradimą skatinantys veiksniai. Tačiau yra ir tokių, apie kuriuos net nesusimąstytumėte.

1. Gyvenamoji vieta

Mokslininkai nustatė, kad tokie veiksniai kaip užterštas oras, vanduo, dirvožemis turėjo didelę įtaką vėžio atsiradimui. Į aplinką jautriai reagavo tiek moterų, tiek vyrų organizmai sergantys atitinkamai krūties ir prostatos vėžiu.

2. Kvepiančios žvakės ir oro gaivikliai

Jeigu mėgstate namus kvapinti gardų kvapą skleidžiančiomis žvakėmis ar aerozolio purškikliais, pagalvokite dar kartą. Pasirodo, pavojingiausiais yra citrinų ir kitų citrusinių vaisių kvapą sukurti padedantis chemikalas Limonene. Tad jeigu artimiausiu metu nežadate atsisakyti šių namų kvapiklių, bent jau atkreipkite dėmesį į jų sudėtį.

3. Pjuvenos

Tokių medžių kaip gluosnis ir bukas medienos drožlės pasirodė pačios pavojingiausios. Juos apdirbantys staliai daug dažniau skundėsi įvairių formų nosies vėžiu nei kitas profesijas dirbantys jų bendraamžiai. Manoma, kad taip yra dėl nuolatinio medžio šlifavimo bei kvėpavimo medienos dulkėmis.

4. Maisto įpakavimas

Ne paslaptis, kad greito maisto restoranuose esantis maistas – ne pats sveikiausias pasirinkimas. Tačiau atsirado dar viena priežastis jo vengti. Pasirodo, riebalus atstumiančiomis medžiagomis išteptas mėsainių, bulvyčių ir kitų patiekalų įpakavimas taip pat yra pavojingas sveikatai. Riebalams prasisunkti neleidžiantys chemikalai patenka ant maisto, o tai kenkia organizmui.

5. Kai kurie kremai nuo saulės

Nors nuo tiesioginių saulės spindulių odą saugoti yra privaloma, kai kurie kremai gali daryti neigiamą poveikį organizmui ar net sukelti vėžį. Norint nuo to apsisaugoti reikia atkreipti dėmesį į produktų sudėti. Jeigu sudėtyje matyti Benzophenone-3 (ar oxybenzone), kremo derėtų nepirkti. Jie gamina laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti DNR ir sukelti šią lėtinę ligą.

6. Apdegintas, apskrudęs maistas

Neseniai paaiškėjo, kad visų mėgstamas apskrudęs, keptas maistas – itin pavojingas sveikatai, kadangi gaminimo proceso metu skrundant angliavandeniams išsiskiria chemikalas Akrilamidas, dėl kurio organizme gali pradėti vystytis vėžiniai susirgimai. Norint apsisaugoti nuo tokio poveikio, reikėtų vengti kepto ir skrudinti maisto: bulvyčių, bandelių, keptos duonos ir pan.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.