Nutukimas, prasta mityba, hormonų pusiausvyros praradimas – visa tai yra gerai žinomi vėžio atsiradimą skatinantys veiksniai. Tačiau yra ir tokių, apie kuriuos net nesusimąstytumėte.
1. Gyvenamoji vieta
Mokslininkai nustatė, kad tokie veiksniai kaip užterštas oras, vanduo, dirvožemis turėjo didelę įtaką vėžio atsiradimui. Į aplinką jautriai reagavo tiek moterų, tiek vyrų organizmai sergantys atitinkamai krūties ir prostatos vėžiu.
2. Kvepiančios žvakės ir oro gaivikliai
Jeigu mėgstate namus kvapinti gardų kvapą skleidžiančiomis žvakėmis ar aerozolio purškikliais, pagalvokite dar kartą. Pasirodo, pavojingiausiais yra citrinų ir kitų citrusinių vaisių kvapą sukurti padedantis chemikalas Limonene. Tad jeigu artimiausiu metu nežadate atsisakyti šių namų kvapiklių, bent jau atkreipkite dėmesį į jų sudėtį.
3. Pjuvenos
Tokių medžių kaip gluosnis ir bukas medienos drožlės pasirodė pačios pavojingiausios. Juos apdirbantys staliai daug dažniau skundėsi įvairių formų nosies vėžiu nei kitas profesijas dirbantys jų bendraamžiai. Manoma, kad taip yra dėl nuolatinio medžio šlifavimo bei kvėpavimo medienos dulkėmis.
4. Maisto įpakavimas
Ne paslaptis, kad greito maisto restoranuose esantis maistas – ne pats sveikiausias pasirinkimas. Tačiau atsirado dar viena priežastis jo vengti. Pasirodo, riebalus atstumiančiomis medžiagomis išteptas mėsainių, bulvyčių ir kitų patiekalų įpakavimas taip pat yra pavojingas sveikatai. Riebalams prasisunkti neleidžiantys chemikalai patenka ant maisto, o tai kenkia organizmui.
5. Kai kurie kremai nuo saulės
Nors nuo tiesioginių saulės spindulių odą saugoti yra privaloma, kai kurie kremai gali daryti neigiamą poveikį organizmui ar net sukelti vėžį. Norint nuo to apsisaugoti reikia atkreipti dėmesį į produktų sudėti. Jeigu sudėtyje matyti Benzophenone-3 (ar oxybenzone), kremo derėtų nepirkti. Jie gamina laisvuosius radikalus, kurie gali pažeisti DNR ir sukelti šią lėtinę ligą.
6. Apdegintas, apskrudęs maistas
Neseniai paaiškėjo, kad visų mėgstamas apskrudęs, keptas maistas – itin pavojingas sveikatai, kadangi gaminimo proceso metu skrundant angliavandeniams išsiskiria chemikalas Akrilamidas, dėl kurio organizme gali pradėti vystytis vėžiniai susirgimai. Norint apsisaugoti nuo tokio poveikio, reikėtų vengti kepto ir skrudinti maisto: bulvyčių, bandelių, keptos duonos ir pan.