Pasmerkė visų pamėgtą produktą: žalos padaro daugiau, nei naudos

Tikriausiai būtų sunku rasti žmogų, kuris nemėgsta kokosų. Juk jie tokie skanūs! Tačiau jų vanduo neturi didelės įtakos sveikatai – jis tiesiog šiek tiek sūresnis. Kita vertus, kokosų aliejus tampa vis populiaresnis. Internete skelbiama, jog jis yra sveikesnis nei kiti aliejai. Tačiau Amerikos Širdies ir kraujagyslių ligų asociacija teigia, jog šis aliejus yra lygiai tiek pat nesveikas kiek sviestas ar gyvūniniai riebalai, rašė iflscience.com.

 Aliejų karaliumi laikytas kokosų aliejus buvo pasmerktas. Jo vartojimas gali paskatinti širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi.<br> 123rf nuotr.
 Aliejų karaliumi laikytas kokosų aliejus buvo pasmerktas. Jo vartojimas gali paskatinti širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 8, 2017, 2:40 PM, atnaujinta Jul 8, 2017, 2:41 PM

JAV publikuojamame žurnale Circulation, kurio pagrindinis tyrimo objektas yra riebalai ir jų ryšys su širdies ir kraujagyslių ligomis, paskelbtame straipsnyje teigiama, jog kokosų aliejuje gausu sočiųjų riebalų, kurių yra žymiai daugiau nei kituose. 

Šio tipo riebalai gali pakelti blogojo cholesterolio koncentraciją kraujyje, taip padidindami riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Daugiausia jų yra svieste, riebaluose, riebiuose kepiniuose, mėsoje, pieno produktuose ir, žinoma, aliejuose, tarp jų ir kokosų. 

„Naujausia apklausa rodo, jog 72% amerikiečių ir 37% dietologų kokosų aliejų vertina itin palankiai. Atotrūkis tarp populiariosios nuomonės ir ekspertų rekomendacijų susiformuoja dėl nuolatinės jo reklamos žiniasklaidoje.

Daugybės eksperimentų analizė parodė, jog sviestas ir kokosų aliejus turi vienodai neigiamą įtaką cholesterolio kiekiui kraujyje. 

Kokosų aliejus kelia blogojo cholesterolio kiekį, o tai didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Mes neturime jokių duomenų apie jo teigiamas savybes, todėl rekomenduojame šio aliejaus nenaudoti“, – teigė amerikiečių mokslininkai.

Taigi, panašu, kad kokosų aliejus turi daugiau trūkumų nei privalumų. 

Besiskundžiantiems blogojo cholesterolio pertekliumi, kokosų aliejus ir jo naudojimas maisto gaminime gali padaryti dar daugiau žalos. Vertėtų ji pakeisti ypač grynu alyvuogių aliejumi, nes jis padeda sumažinti šio tipo cholesterolio kiekį kraujyje lygiai taip pat kaip ir įvairūs tam skirti vaistai. 

Vertėtų prisiminti, kad neverta tikėti visais internete skelbiamais neva naudingais patarimais. 

Tačiau svarbu suprasti, jog nedidelis riebalų kiekis yra naudingas sveikatai. Pavyzdžiui, kai kurie vitaminai įsisavinami tik jei yra vartojami su riebiosiomis rūgštimis. Nesotieji riebalai, kurių galima rasti avokaduose, žuvų taukuose, riešutuose bei sėklose, taip pat turi teigiamą poveikį organizmui. 

Tiems, kurie aliejų naudoja grožio procedūroms, taip pat derėtų suklusti. Daugelis klaidingai mano, kad aliejai drėkina odą, tačiau tai yra netiesa. Jie drėgmę odoje tik sulaiko, todėl išsausėjusios odos tepimas šiuo kokosų produktu ne tik nepadės, bet gali ir pakenkti.

Aliejaus taip pat šiukštu negalima teptis deginantis ar po saulės vonių, ypač jeigu oda paraudusi. Jis turi savybę sulaikyti karštį, todėl ir taip nudegusi oda dar sunkiau atvės.

Drėgmės sulaikymo principą trurėtų atsiminti ir tie, kurie stengiasi apsaugoti savo plaukus. Karštą dieną ant jų patepta priemonė juos tik dar labiau išsausins. Drėgmės ji taip pat nesuteikia, o per dažnas tepimas kokosų aliejumi plaukus gali paversti dar trapesniais. Geriausia juo tepti tik plaukų galiukus, ypač po maudynių,

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.