Ką daryti, kad pramogos gamtoje netaptų ilgalaikio nedarbingumo priežastimi?

Rečiau pasitaikančios priežastys, atvedančios pas medikus sportuojančius ar aktyviai laiką gamtoje leidžiančius žmones, – kaulų ir sąnarių uždegimas. Taip kalbėjo bendrovės „Affidea Lietuva“ gydytoja radiologė dr. Eglė Monastyreckienė.

 „VS-Fitness“ sveikatingumo centro kineziterapeutas J.Petkevičius.
 „VS-Fitness“ sveikatingumo centro kineziterapeutas J.Petkevičius.
 Gydytoja radiologė dr. E.Monastyreckienė.
 Gydytoja radiologė dr. E.Monastyreckienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 10, 2017, 9:29 AM

Rečiau pasitaikančios priežastys, atvedančios pas medikus sportuojančius ar aktyviai laiką gamtoje leidžiančius žmones, – kaulų ir sąnarių uždegimas. Taip kalbėjo bendrovės „Affidea Lietuva“ gydytoja radiologė dr. Eglė Monastyreckienė.


„Kompiuterinės tomografijos tyrimas ypač tinkamas sudėtingiems anatominių sričių kaulų pažeidimams nustatyti – tokių kaip kaukolės pamato, stuburo, dubens, čiurnos ir riešo. Kitas diagnostikos metodas – magnetinio rezonanso tomografija – plačiai taikomas diagnozuojant minkštųjų audinių trauminius, uždegiminius ir navikinius pažeidimus. Šiuo metodu tiriama bet kuri anatominė sritis – tai gali būti smulkus ar stambus sąnarys, galūnė ar visas kūnas“, – sako dr. E.Monastyreckienė.


Magnetinio rezonanso tomografija yra informatyviausias tyrimas, suteikiantis informacijos apie minkštuosius audinius, šis tyrimas ypač vertingas vizualizuojant giliai esančias intrasąnarines struktūras, sąnarinės kremzlės ir pokremzlinio kaulo būklę. 


Esant paviršiniams minkštųjų audinių pažeidimams gali užtekti ultragarsinio tyrimo, kuriuo gerai matomos skysčio sankaupos, nedideli sausgyslių, paviršinių raiščių, raumenų plyšimai.


Svarbu tinkamai įvertinti aplinką. „VS-Fitness“ sveikatingumo centro kineziterapeutas Juozas Petkevičius įsitikinęs, kad daugelio traumų pavyktų išvengti, jeigu žmonės aklai nepultų pramogauti gamtoje, o pirmiausia tinkamai apžiūrėtų aplinką.


„Prieš žaidžiant tinklinį ar futbolą svarbu apžiūrėti aikštelę, kad joje nebūtų akmenų, ant kurių būtų tikimybė griūti ir susižeisti kelio girnelę ar alkūnę. Poilsiaujant prie vandens taip pat būtina pirmiausia ramiai pabraidyti po vandenį, apžiūrėti dugną ir tik įsitikinus, kad saugu, šokti į vandenį. Bėgiojant lauke, ypač lietingą vasaros dieną, svarbu įvertinti, kad šlapia danga yra labai pavojinga, slidi. Nors taip gali ir neatrodyti, žmonės bėga, slysta, krinta ir dėl to patiria traumą“, – apie pavojus įspėja J.Petkevičius.


Bėgikams itin dažnos kelio ar čiurnos traumos – kartais užtenka pataikyti į nepastebėtą duobutę kelyje. Kineziterapeutas rekomenduoja bėgioti paprastais takeliais aplenkiant asfaltuotus ir pasirenkant minkštą dangą. Prieš pradedant bėgioti vertėtų pasitarti su specialistais, ar rekomenduojama bėgioti, o gal geriau rinktis vaikščiojimą. Būtina įvertinti ir amžių, nes dažnai pagyvenę asmenys, prisiminę jaunystę, entuziastingai užsiima aktyviu fiziniu krūviu, visai pamiršę pasikeitusį kūną ir raumenų jėgą.


Nėra vienos taisyklės, apsaugančios žmones nuo traumų ar pavojų. 


Kiekvienas žmogus turi saugotis pats ir saugoti artimuosius, o svarbiausia taisyklė – įvertinti situaciją, aplinką ir būti atsargiems. 


Vasarai įsibėgėjant vis dažniau renkamės aktyvų laisvalaikį gamtoje, tačiau retai susimąstome apie ten tykančius pavojus. Kad pramogos gamtoje nesibaigtų ūmiomis traumomis ar perkrovos sindromų sąlygotais sutrikimais ir dažnai pasitaikančiais sąnarių, raiščių ar sausgyslių pažeidimais, svarbu būti atsargiems ir įvertinti aplinką, kurioje poilsiaujate.( R)
 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.