Jūs dažnai darote šias klaidas ir rizikuojate sau labai pakenkti

Odos tepimas apsauginiu kremu nuo saulės yra vienintelis patikimas būdas apsisaugoti nuo nudegimų. Daug kam tai atrodo akivaizdu, tačiau vis pasitaiko rimtų nudegimo atvejų, o daugelis nė neįtaria, kad elgdamiesi neapdairiai jie savo nudegimus padaro tik dar skausmingesnius.

 Odos nudegimo gydymas savavališkai gali tik dar labiau pakenkti ir sukelti rimtą odos infekciją.<br> 123rf nuotr.
 Odos nudegimo gydymas savavališkai gali tik dar labiau pakenkti ir sukelti rimtą odos infekciją.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 15, 2017, 6:00 PM

Keli iš jų – citrusinių vaisių sulčių patekimas ant odos, purškimasis kvepalais, tam tikrų vaistų vartojimas, nepakankamas skysčių vartojimas ar maudynės po karštu vandeniu. 

Citrusinių vaisių sultys sustiprina saulės spindulių poveikį odai ir padidina nudegimų rimtumą. Tose vietose, kur ant odos yra patekę šių sulčių, saulės atokaitoje gali atsirasti pūslės, bėrimas. Taip yra dėl to, kad rūgštis nugraužia viršutinį odos sluoksnį ir padaro ją plonesnę ir jautresnę UV spinduliams. 

Tuomet gali kilti labai sunki alerginė reakcija vadinama fitofotodermatitu, pasireiškianti skausmingu bėrimu, sudirginimu, pūslėmis ar netgi 2 lygio nudegimu.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, ką tepate ant odos ar kuo ją kvepinate. Yra žinoma, kad bergamotės aliejus gali paskatinti rimtus nudegimus, todėl visuomet verta įsitikinti, kad šio ingrediento nėra jūsų pamėgtų kvepalų sudėtyje. Jeigu abejojate, vertėtų kvepalus purkšti ne ant odos, o ant drabužių ar bent jau tose vietose, kur medžiaga dengia jūsų kūną nuo pavojingų saulės spindulių.

Respublikinės Klaipėdos ligoninės Odos ir venerinių ligų poliklinikos vedėja gydytoja dermatovenerologė Aldona Kajutytė teigia, kad svarbu ne tik tai, kaip užkirsti kelią nudegimams, bet ir žinoti tinkamą būdą paskatinti jų gyjimui.

„Dažnai žmonės nežino, kad nudegus situaciją galima dar labiau pabloginti tuomet, kai nežinoma, kaip prižiūrėti nukentėjusią odą. Daugelis užsiima savigyda, kuri tikrai ne visada yra galima. 

Pavyzdžiui, kai nudegimas būna nelabai stiprus, o oda vos paraudusi, galima ją patepti specialiu kremu su alijošiumi. Taip pat galima pasitepti ir nuo seno žinomomis natūraliomis priemonėmis – pasukomis, kefyru.

Kadangi jos laikomos šaltai, tas šaltis palengvina odos sudirginimą, skausmą. Taip pat reikėtų praustis po vėsiu vandeniu, vengti karšto dušo ir odos netepti aliejais. Geriausia naudoti vandens pagrindu pagamintą drėkinamąjį kremą.

Aliejus tik sulaiko karštį, o drėkinamasis kremas pamaitins odą ir apsaugos jus nuo nemalonaus odos lupimosi. 

Tačiau labai svarbu nieko netepti tuomet, kai matote, jog susidaro pūslės. Tokiu atveju geriausia pasirodyti gydytojui, kuris skirs tinkantį kremą. Visko pasitaiko, būna, ateina nudegusią odą patepę šaldančiais sąnarių skausmui malšinti skirtais kremais, o paskui stebisi, kodėl degina, skauda.

Taip pat nereikėtų pamiršti, kad pūslelės sukelia riziką gauti infekciją, todėl nukentėjusią odą reikia prižiūrėti atsakingai“, – kalbėjo medikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.