Nuovargis ir apatija – tik pradžia: pasitikrinkite, ar jums netrūksta šios medžiagos

Mokslininkai teigia, jog net šalyse, kuriose suvartojama gan daug mėsos ir pieno produktų, dauguma žmonių kenčia dėl vitamino B12 nepakankamumo, rašė dailyhealthpost.com.

Vitamino B12 stygius nustatomas daugeliui žmonių. Vertėtų susimąstyti galimas pasekmes. <br>123rf.com nuotr.
Vitamino B12 stygius nustatomas daugeliui žmonių. Vertėtų susimąstyti galimas pasekmes. <br>123rf.com nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
 Vitamino B12 stygius nustatomas daugeliui žmonių. Vertėtų susimąstyti galimas pasekmes.<br> 123rf.com
 Vitamino B12 stygius nustatomas daugeliui žmonių. Vertėtų susimąstyti galimas pasekmes.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 17, 2018, 4:18 PM

Vitaminas B12 itin svarbus mūsų organizmui. Tai yra vienintelis vandenyje tirpstantis vitaminas, kurį žmogaus kepenys kaupia net keletą metų. 

Čikagos prestižinio Rush universiteto medicinos centro tyrėjai nustatė, jog ilgalaikis B12 trūkumas oganizme gali sukelti smegenų atrofiją bei prisidėti prie kognityvinių sutrikimų vystymosi.

Vitamino B12 nauda

Šis vitaminas daro milžinišką įtaką žmogaus nervų sistemai, virškinimo traktui, kraujagyslėms bei reprodukciniams organams. Jis reguliuoja hormonų išsiskyrimo procesus, stiprina imunitetą bei prisideda prie raudonųjų kraujo kūnelių ir DNR gamybos.

B12 atlieka svarbų vaidmenį baltyminių medžiagų apykaitoje bei organizmui verčiant angliavandenius į gliukozę.

Nepakankamumo priežastys

Pats kūnas šio vitamino negamina, todėl jį turime gauti su maistu. Paprastai žmonės, kuriems stinga vitamino B12, tiesiog maitinasi nesubalansuotai. 

Daugiausia B12 galima rasti mėsoje, jūros gėrybėse, kiaušiniuose bei pieno produktuose. Taip pat jo yra augaliniuose produktuose, tačiau ne taip gausiai. Augalinę mitybą propaguojantys žmonės turėtų valgyti daug jūros dumblių bei maistinių mielių. Esant šio vitamino nepakankamumui, patartina vartoti natūralius maisto papildus.

Šio vitamino dažnai trūksta vyresniems žmonėms, nes senstant organizmas pagamina mažiau skrandžio rūgšties, taip pasunkindamas B12 įsisavinimą.

Taip pat šį vitaminą sunkiau įsisavinti besiskundžiantiems virškinimo problemomis ar vartojantiems kai kuriuos stiprius vaistus.

Simptomai

Žmonėms, kenčiantiems nuo B12 stygiaus, išsivysto mažakraujystė, todėl jie dažnai jaučiasi pavargę ir apatiški. 

Tokį nuovargį nesunku supainioti su normalia oganizmo reakcija, tačiau kai kurie kiti B12 trūkumą rodantys simptomai yra pakankamai aiškūs. 

Esant nepakankamam B12 kiekiui, suprastėja rega bei atmintis, išsivysto nervinės problemos, depresija ar net įvairios širdies ligos. Atsiranda viškinimo problemų, dažnai tirpsta galūnės.

Ilgai neatpažinus problemos, gali išsivystyti net Alzheimerio liga.

Taigi itin svarbu reguliariai tikrintis sveikatą ir vitamino B12 trūkumą pastebėti kuo greičiau. Visa laimė, jog laiku nustačius problemą ir į mitybą įtraukus šį vitaminą, organizmas gali atsigauti. Tačiau primename, jog prieš pradedant vartoti bet kokius maisto papildus, praturtintus vitaminu B12, vertėtų pasitarti su gydytoju ar dietologu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.