Jūsų lovoje gyvena ligomis grasinantys įnamiai, apie kuriuos nesapnavote

Daugiau nei trečdalį savo gyvenimo praleidžiame lovoje, todėl svarbu neleisti jai tapti bakterijų ir grybelio židiniu.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
 Ilgai nekeisdami patalynės rizikuojate savo sveikata.<br> 123rf.com nuotr.
 Ilgai nekeisdami patalynės rizikuojate savo sveikata.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 21, 2017, 8:52 PM

„Šie mikroskopiniai organizmai, esantys tarp patalynės klosčių, netgi gali pakenkti sveikatai, jei nesilaikoma higienos. Norint to išvengti, patalynė reiktų plauti kartą per savaitę.“ – žurnalui Business Insider teigė Niujorko universiteto mikrobiologas Philip Tierno.

Per metus žmogus savo lovoje išskiria vidutiniškai 98 litrus prakaito. Šiltuoju metų laiku tokia drėgmė tampa puikia terpe grybelinėms infekcijoms.

Naujas amerikiečių mokslininkų tyrimas atskleidė, jog 11-20 metų senumo pagalvėse galima rasti net 16 rūšių grybelio atmainų.

Tačiau bakterijos ir grybelis nėra vieninteliai priešai mūsų sveikatai. Lovoje neretai galima rasti ir kitų nepastebimų dalelių – negyvos odos, natūralių kūno išskyrų, dulkių, purvo, įvairių smulkių parazitų bei alergenų, kuriuos palieka augintiniai. 

Visos šios dalelės jau po savaitės gali pradėti kenkti sveikatai. Minėtus mikrobus mes įkvepiame kiekvieną naktį, todėl yra didelė tikimybė atsirasti alerginei reakcijai, net jei anksčiau alergijomis nesiskundėte.

Dar vienas faktorius, dėl kurio svarbu dažnai keisti patalynę ir prižiūrėti čiužinio higieną, yra itin paprastas, todėl retai apie jį pagalvojame. Dėl žemės traukos, visos ore sklandančios dulkių bei purvo dalelės nusileidžia tiesiai ant lovos.

Laikytis švaros svarbu ne tik žmonėms, kurie kenčia nuo astmos ir įvairių alergijų, bet ir kiekvienam, kuris rūpinasi savo sveikata. Vien tai, kad lova išoriškai atrodo tvarkinga, dar nereiškia, kad ji tokia ir yra. Juk daugybės dalelių žmogaus akis pastebėti negali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.