Mylite savo vaikus? Leiskite jiems žaisti purve!

Tėvai visada rūpinasi savo vaikais ir stengiasi juos apsaugoti nuo bet kokios grėsmės. Tačiau kartais tokia apsauga gali tik pakenkti, rašė dailymail.co.uk.

 Leiskite vaikams „susipažinti" su įvairiais mikrobais. Sterili aplinka tik silpnina imunitetą.<br> 123rf.com
 Leiskite vaikams „susipažinti" su įvairiais mikrobais. Sterili aplinka tik silpnina imunitetą.<br> 123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 23, 2017, 10:36 AM

Čikagos universiteto profesorius Jackas Gilbertas ragina tėvus nepersistengti ir nebandyti kurti vaikams visiškai sterilios aplinkos. Jis teigia, jog vaikams reikia leisti „susipažinti“ su įvairiais mikrobais, nes tokiu būdu tik stiprėja vaiko imunitetas.

Jackas Gilbertas yra ne tik mikrobų specialistas, bet ir tėvas, todėl supranta, kodėl kai kurie kiti tėvai per daug atkakliai stengiasi apsaugoti savo atžalas. Tačiau jis perspėja, jog toks elgesys gali padaryti tik daugiau žalos. 

„Dauguma tėvų mano, jog visi mikrobai yra blogi, tačiau tai yra netiesa. Dauguma mikrobų tiesiog stimuliuoja imuninę sistemą ir sustiprina ją.“,— prof. Gilbertas pasakojo dienraščiui The Independent.

Jis teigia, jog pavertus namų aplinką sterilia it ligoninės palata tik susilpninamas vaiko imunitetas. Dėl to vis daugiau vaikų serga astma, turi įvairių alergijų, jiems sutrinka nervinės sistemos vystymasis.

Profesorius mano, jog neverta per daug jaudintis dėl purvo ar naminių gyvūnų. Po žaidimų lauke nebūtina iškart vesti vaiko į vonią. Taip pat, jo nuomone, nuogąstavimai, kad gyvūnų platinami mikrobai apkrės įvairiomis ligomis, yra nepagrįsti. Tiesą sakant, šuns seilės netgi stiprina imunitetą, todėl neverta išsigąsti, jei jūsų vaiką aplaižė šuo.

Netgi išmatos, kad ir kaip nemaloniai tai skambėtų, nėra tokios kenksmingos kaip paprastai manoma. Skiepų ir bendros higienos namuose pakanka, kad vaikas būtų apsaugotas.

Visgi profesorius perspėja, jog atsargumo reiktų laikytis gaminant maistą, ypač mėsą. Svarbu ją teisingai paruošti, kad būtų sunaikinti ligas platinantys patogenai.

Gilbert pataria į vaikų mitybą įtraukti daugiau fermentuoto, rauginto maisto, nes jame gausu gerųjų bakterijų. Mikroflora, kuri gyvena raugintame maiste, žarnyne sukuria apsauginį sluoksnį, neleisdama ten apsigyventi tokiems patogeniniams faktoriams kaip salmonella ir E.coli.

Profesorius taip pat teigia, jog įvairūs rankų dezinfekcijos skysčiai vaiko sveikatą veikia itin neigiamai. Verčiau rankas plauti muiluotu vandeniu.

Paskutinis patarimas itin įdomus. Profesorius Gilbertas rekomenduoja per daug nesijaudinti vaiko čiulptukui nukritus ant grindų. Taip įvykus, dauguma tėvų iškart skuba čiulptuką plauti paprastu ar virintu vandeniu, tačiau vertėtų jį tiesiog nulaižyti. Juk su tėvų bakterijomis vaikai susiduria kasdien, tad toks veiksmas tikrai nebus kenksmingas.

Savo teiginį jis pagrindžia Švedijos mokslininkų tyrimu. Šio tyrimo rezultatai parodė, jog vaikai, kurių tėvai nukritusius čiulptukus aplaižydavo, buvo daug atsparesni alergijoms.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.